Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Hebban 1000 | Dit zijn de auteursduo's

door Hebban Crew 60 reacties
Op 30 september maken we de Hebban 1000 bekend. Tot dat moment delen we af en toe interessante facts & figures over de boekenlijst der boekenlijsten: de duizend mooiste boeken aller tijden. Vandaag over de auteursduo's in de Hebban 1000. Van de duizend boeken werden er slechts 22 geschreven door twee of meer auteurs. Vier auteursduo's komen meerdere malen voor in de Hebban 1000: Nicci French, Lars Kepler, Hjorth Rosenfeldt en Cilla & Rolf Börjlind.

6x Nicci French

Nicci Gerrard & Sean French

Hét auteursduo's aller auteursduo's is natuurlijk Nicci French, een auteursnaam van wie niet iedereen overigens direct zal weten dat er meer dan één schrijver achter zit. Ze debuteerden in 1997 met The Memory Game, enkele jaren laten vertaald als Het geheugenspel, een titel die het overigens niet tot in de Hebban 1000 heeft gered. Die eerste uitgaven werden nog onder het mom van een enkele auteur uitgebracht, met alleen de foto van Nicci Gerard op de achterflap.

Zowel Nicci Gerrard als Sean French hebben ook 'eigen' boeken geschreven, waarbij French wat meer de literaire kant koos en Gerrard spannende (feelgood)romans voortbracht. Waar de boeken van Nicci French altijd enthousiast werden ontvangen door het publiek en gretig werden verslonden, konden de individuele boeken niet helemaal in de slipstream van dat succes mee.

Nicci French staat met zes titels in de Hebban 1000, waarvan een uit de 'grijze' serie, Onderhuids op positie 835, en vijf uit de Frieda Klein-serie (de 'weekdagen'-serie) waarbij als hoogste positie nummer 105 wordt bereikt door Blauwe maandag. Met de publicatie van het achtste Frieda Klein-boek, De dag der doden, vielen miljoenen lezers over de hele wereld in een diep zwart gat. We wachten samen vol spanning waar het populairste auteursduo nu mee zal komen.

4x Lars Kepler

Alexandra Coelho & Alexander Ahndoril

De Zweedse tegenhanger van Nicci French is Lars Kepler, ook een auteursnaam waaraan je niet direct kunt zien dat er een duo achterhangt en dat was ook de bedoeling bij aanvang. Ze zijn echter ontmaskerd door de pers. Van zowel Ahndoril als Coelho kennen we een individueel werk in vertaling. Ahndoril schreef een roman over het leven van Ingmar Bergman, De regisseur en Coelho bracht ons Sterrenburcht. Heel ander werk dan de vier vuistdikke thrillers die een plaatsje in de Hebban 1000 hebben veroverd. Zes delen van de serie over de sympathieke en charismatische Fins-Zweedse inspecteur Joona Linna zijn inmiddels verschenen en twee ervan zijn dus niet favoriet genoeg geweest bij de lezers om ook in de lijst der lijsten te belanden.

4 x Hjorth Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth 

(Toneel)scriptschrijvers Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth combineerden hun achternamen tot een auteurspseudoniem, waaronder ze de succesvolle thrillerreeks rond Sebastian Bergman publiceerden. Vier van de tot nu toe vijf verschenen delen hebben een weg naar de Hebban 1000 gevonden, waarbij deel 1, Wat verborgen is, op de hoogste positie staat, 320. Het is intrigerend om te ontdekken dat er ook hier slechts een enkel deel niet in de Hebban 1000 wordt opgenomen. Het derde deel van de Bergman-reeks, Het familiegraf, heeft het niet gehaald. Hebbanrecensent Anneke schatte in 2013 al in dat het boek in de middenmoot bleef hangen.

2x Cilla & Rolf Börjlind

De Scandinavische thrillerschrijvers staan al jaren aan kop en zijn niet weg te denken uit de bestsellerlijsten over de hele wereld. Zo ook het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind, die verantwoordelijk zijn voor inmiddels vier delen over speurdersduo Olivia Rönning & Tom Stilton. In januari 2019 verschijnt het vijfde boek in deze serie, Koudvuur.  De Börjlinds staan met twee van hun seriedelen in de Hebban 1000. Springvloed, het debuut van Rönning & Stilton, prijkt op positie 168 terwijl Wiegelied, de meest recente avonturen van het duo, net binnen de Hebban 1000 hangt op nummer 981.

De andere duo's

Preston & Child - Al meer dan twintig jaar beschrijven thrillerauteurs Douglas Preston en Lincoln Child de meest angstaanjagende avonturen en belevenissen in de Aloysius Pendergast-serie. De gruwelkamer is het derde deel in deze serie en bezet positie 520 in de Hebban 1000. De samenwerking bevalt de heren kennelijk uitstekend, want naast de inmiddels 18 Pendergast-boeken schrijven ze ook andere crimereeksen samen, zoals die over wetenschapper, meesterdief en avonturier Gideon Crew. De VN-Thrillergids mag ze niets vinden, maar fans hebben ze zeker.

Roslund & Hellström - Börge Hellström, ex-crimineel, en Anders Roslund, ex-misdaadjournalist vormden een eigenaardig, maar succesvol schrijversduo. De uitlevering is het derde boek in de Ewert Grens-serie en het enige boek van hun dat in de Hebban 1000 een plekje heeft gevonden, op positie 806. Het derde en laatste deel in de aansluitende Piet Hoffman-reeks, Drie uur (vervolg op Drie seconden en Drie minuten) heeft Roslund alleen moeten schrijven wegens het overlijden van Hellström in 2017.

Stephen King & Peter Straub - Awardwinnende horrorauteur Peter Straub kennen niet veel lezers, maar zijn schrijversmaatje Stephen King natuurlijk wel. Straubs bekendste boeken zijn dan ook zijn twee titels uit deze samenwerking, De talisman en Zwart huis. De talisman heeft een plekje in de Hebban 1000 veroverd, op nummer 392.

Terry Pratchett & Neil Gaiman - Een samenwerking tussen briljante hoofden en knotsgekke schrijvers. Terry Pratchett is verantwoordelijk voor ruim veertig fantasyboeken die zich afspelen in de Schijfwereld. Geen andere auteur kan ook maar in de buurt komen van zijn mix van humor, absurditeit, genialiteit en maatschappijkritiek, maar als er een duo gemaakt kon worden, dan was het zeker met Neil Gaiman (de auteur van onder andere American Gods, Coraline en Sandman). Hoge omens (een vertaling door de onnavolgbare Venugopalan Ittekot van Good Omens) verscheen in 1990 en staat op positie 848. Pratchett overleed in 2015 aan Alzheimer, hij was een voorvechter van het recht op euthanasie.

Erin Watt - Een pseudoniem voor auteurs Jen Frederick en Elle Kennedy. Zij schrijven samen de ontzettend populaire Young Adult feelgoodserie The Royals, waarvan in november alweer het vierde deel in vertaling zal verschijnen. Op nummer 529 in de Hebban 1000 vind je Verleiding, het eerste deel in deze reeks. Frederick kennen we in vertaling verder niet, ondanks haar tientallen romantische en zinderende romans. Van Kennedy konden we in mei 2018 De deal ontdekken, het eerste deel van de Off Campus-serie. Ook zij schrijft in haar eentje voornamelijk romans met blote mannentorso's op de cover. In het Engels schreven ze onder de naam Erin Watt ook al een vijfde Royals-titel en twee standalones. We zullen nog veel van ze horen.

Barbara & Stephanie Keating - De schrijvende zussen Keating braken wereldwijd door met hun debuutroman Mijn dochter in Frankrijk. Daarna volgde de Langani-trilogie, waarvan het eerste deel, De vriendschap, in de Hebban 1000 op positie 630 prijkt. Hun laatste boek verscheen ruim 8 jaar geleden. De in Kenia geboren zussen wonen inmiddels in andere landen en lijken niet meer aan schrijven toe te komen.

Kathi Appelt & Alison McGhee - Jeugdroman Misschien een vos is een gelegenheidsproject van auteurs Appelt en McGhee. Van deze beide Amerikaanse auteurs kennen we in vertaling geen ander werk. Voor een aantal lezers was Misschien een vos goed genoeg om het de Hebban 1000 in te stemmen, op plek 723.

Ten slotte

Als uitsmijter voor deze auteursduo's-listmania die het tot in de Hebban 1000 hebben gered noemen we nog de thriller Meedogenloos van Melissa Skaye & J. Sharpe die positie 688 bezet. Auteursgroepen en vreemde eenden in de bijt zijn bij deze categorie ook Harry Potter en het vervloekte kind dat J.K. Rowling samen met toneelscriptschrijvers Jack Thorne en John Tiffany schreef. Het toneelscript zette veel enthousiaste Harry Potter-lezers op het verkeerde been, maar toch wordt het genoeg gewaardeerd om een 722e positie te halen.

De bijbel, die op positie 518 de eerste Hebban 1000 binnenkomt, is geschreven door een heel scala aan schrijvers. Als je daar meer over wilt weten, lees dan vooral eens dit artikel

Nu je weer wat meer weet over de Hebban 1000, is het weer tijd om een gokje te wagen. Wat is de verhouding man/vrouw in de Hebban 1000? Je antwoord bestaat uit '% mannen' / '% vrouwen' bij elkaar opgeteld altijd 100; bijvoorbeeld: 50/50, 75/25, 15/85, etc. Onder de lezers met het juiste antwoord verloten we weer leuke Hebban-pakketjes. Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban 1000 | Dit zijn de auteursduo's

 

Gesponsorde boeken