Hebban vandaag

Listmania /

Hebban 1000 | Dit zijn de prijswinnende boeken

door Hebban Crew 22 reacties
Op 30 september maken we de Hebban 1000 bekend. Tot dat moment delen we af en toe interessante facts & figures over de boekenlijst der boekenlijsten: de duizend mooiste boeken aller tijden. Vandaag over prijswinnende boeken die we terugvinden in de Hebban 1000.

Zes keer aan de Strop

Voor thrillerschrijvers uit het Nederlandstalige gebied is de Gouden Strop een bekroning op het werk. De prijs, die sinds kort Bookspot als nieuwe sponsor heeft, is in 1986 in het leven geroepen door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. De verhoudingen man/vrouw qua prijswinnaars vinden we ook terug in de titels die doorgedrongen zijn tot de Hebban 1000; van de zes prijswinnende thrillers zijn er slechts twee geschreven door een vrouw.

Op plek 507 vinden we Het woeden der gehele wereld van Maarten ’t Hart. Een vreemde eend in de bijt, want het wilde nog eens voorkomen dat in het beginjaren van de prijs een literaire roman met de winst van het felgegeerde beeldje en de lucratieve geldprijs aan de haal ging. Dit zijn de overige Gouden Strop winnaars die we terugvinden in de Hebban 1000:

Een dozijn Libris winnaars

De Libris Literatuur Prijs – van oorsprong gemodelleerd naar de bekende Booker Prize – wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste Nederlandstalige literaire roman die in het voorgaande kalenderjaar is verschenen. Boekhandelsketen Libris is de sponsor en tevens naamgever van deze prijs. Uit een longlist van 18 titels wordt ieder jaar een shortlist van 6 titels samengesteld. Daaruit kiest de vijfkoppige jury - samengesteld door de Stichting Literatuurprijs - uiteindelijk een winnaar. De feestelijke prijsuitreiking vindt ieder jaar plaats in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel in Amsterdam en de auteur van het winnende boek ontvangt een geldbedrag van €50.000.

Winnaar van de vijfentwintigste Libris Literatuur Prijs was dit jaar Murat Isik met zijn tweede roman Wees onzichtbaar. ‘Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman. Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis,’ valt te lezen in het juryrapport. Dat Wees onzichtbaar ook populair is onder Hebban-lezers bewijzen de 733 lezerswaarderingen op de site en de 39e plek in de Hebban 1000. Naast Murat Isik, vinden we in deze lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden nog 11 andere Libris Literatuur Prijs winnaars terug.

* Het bureau 3: Plankton werd in 1998 bekroond met de Libris Literatuur Prijs. De complete serie bestaande uit zeven delen, vind je in de Hebban 1000 terug op plek 125.

What’s in a name: zeven keer AKO/ECI/BookSpot Literatuurprijs 

De BookSpot Literatuurprijs draagt pas sinds maart van dit jaar deze naam, maar de geschiedenis van deze prijs gaat al eenendertig jaar terug in de tijd. In 1987 stelde winkelketen AKO de AKO Literatuurprijs in om de belangstelling voor boeken te vergroten en het lezen van literatuur te bevorderen. Tot en met 1996 werd de prijs onder deze naam uitgereikt, daarna volgde drie jaar lang sponsoring door de Belgische Generale Bank en Fortis, om in 2000 weer terug te komen bij AKO. Vanaf 2015 werd online boekwinkel ECI de grote sponsor van de literatuurprijs, wat gepaard ging met een naamswijziging naar ECI Literatuurprijs. Volg je het nog? ECI veranderde haar naam begin dit jaar naar BookSpot, dus kreeg ook de prijs een andere naam: BookSpot Literatuurprijs.

Met De BookSpot Literatuurprijs wordt het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie bekroond. De jury bestaat uit Nederlandse en Vlaamse beroepsrecensenten. Net als bij de Libris Literatuurprijs ontvangt de auteur van het winnende boek ontvangt een geldbedrag van €50.000 en een sculptuur. 

Van de in totaal 31 winnaars van de AKO/ECI/BookSpot Literatuurprijs (de winnaar van 2018 wordt op 8 november bekendgemaakt) vinden we 7 titels terug in de Hebban 1000. Opvallend is daar de dubbele bekroning van Jeroen Brouwers. In 2001 won hij de AKO Literatuurprijs voor Geheime kamers en in 2015 de ECI Literatuurprijs voor Het hout. Beide romans worden op Hebban gemiddeld met vier sterren gewaardeerd en vinden we in de Hebban 1000 terug op respectievelijk op de plekken 903 en 618. Overige titels die werden bekroond met de AKO/ECI/BookSpot Literatuurprijs én die we ook terugvinden in de Hebban 1000 zijn:

De échte lezersprijzen

Hebban Debuutprijzen  

Dat de winnaars van de Hebban Juryprijzen en de Hebban Publieksprijzen goed vertegenwoordigd zijn in de Hebban 1000 is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Toch is het opvallend dat van de zeven debuutprijzen die zijn uitgereikt er slechts drie in de lijst terug te vinden zijn. Het lukte onder andere Roxane van Iperen. Haar boek Schuim der aarde vinden we terug op plek 621. Het werd niet alleen bekroond met de Hebban Debuutprijs 2017, maar werd een jaar eerder ook uitgeroepen tot Beste Leesclubboek van het Jaar 2016.  

De andere bekroonde debuten die zijn terug te vinden in de lijst:  

  • 36: Het smelt van Lize Spit – Hebban Debuutprijs 2016.
  • 237: De dode kamer van Bronja Hoffschlag – Hebban Thriller Debuutprijs 2014  

 

Hebban Awards  

Sinds de lancering van de leukste boekencommunity van Nederland in 2014 werden de Hebban Awards drie keer uitgereikt: in 2015, 2016 en 2017. De nominaties voor de verkiezing van de beste boeken van het jaar in verschillende categorieën werden gebaseerd op de statistische gegevens op Hebban en een voorverkiezing. Na een stemronde werden de awards, die met recht echte lezersprijzen genoemd mogen worden, tijdens feestelijke bijeenkomsten uitgereikt aan de auteurs. Van de twintig prijswinnaars vinden we de helft terug in de Hebban 1000. Deze tien titels haalden de lijst:

 

Hebban Clubprijzen  

Na enkele succesvolle edities van de Hebban Awards gaf de redactie dit jaar het stokje door aan de Hebban Genreclubs. Zij reiken voor het eerst de Hebban Clubprijzen uit, dé awards van de grootste genreliefhebbers op je favoriete boekensite.   

De naam die deze hele zomer al rondzoemt in de media én op Hebban is die van Lucinda Riley. Zij schreef de bestsellerreeks over zeven zussen, waarvan de eerste vier delen nu in de Bestseller 60 terug te vinden zijn. Als winnares van de Hebban Feelgood Prijs is zij de eerste van de Clubprijswinnaars die we in de Hebban1000 tegenkomen, op plek 31 met De zeven zussen, waarna nog twee delen volgen op plek 174 en 273. Andere Clubprijswinnaars in de lijst der lijsten zijn:  

  • 51: Zondagskind van Judith Visser – Hebban Literatuur Clubprijs 2018
  • 476: Nimmernacht van Jay Kristoff – Hebban SFF Clubprijs 2018

 

Op 30 september om 15.00 uur wordt de volledige Hebban 1000 bekendgemaakt. Bekijk dan hoe veel van de 1000 boeken jij gelezen hebt. Ga jij dat aantal verhogen, en waarom? Laat het ons hieronder weten. Voor de leukste, meest originele antwoorden hebben we leuke prijsjes klaar liggen!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban 1000 | Dit zijn de prijswinnende boeken

 


Gesponsorde boeken