Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2016 | Genomineerd: John Boyne

Op 1 september gaat voor de tweede keer de Hebban Awards-verkiezing voor de beste boeken van het jaar van start. Tot dat moment stellen we elke dag een aantal van de genomineerden aan je voor. In deze aflevering aandacht voor John Boyne, bestellerauteur van 'De jongen in de gestreepte pyjama'.

Wie niet De jongen in de gestreepte pyjama las, zag wel de boekverfilming The boy in the striped pyjamas. Deze roman over de negenjarige Bruno die in 1943 naar een huis naast een concentratiekamp verhuist en vriendschap sluit met een jongen uit het kamp, werd in 48 talen uitgebracht en betekende John Boyne’s internationale doorbraak. Het boek werd tweemaal bekroond met een Irish Book Award en kwam op de shortlist van de British Book Awards.

Boyne staat erom bekend dat hij graag over belangrijke historische gebeurtenissen schrijft, zoals de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en Sint Petersburg ten tijde van de laatste tsaar. Vorig jaar schreef hij zijn eerste eigentijdse roman, De grote stilte, waarin de houding van Ierse bisschoppen en priesters tegenover hun pedofiele collega’s wordt gethematiseerd. Boyne kon dit boek over zijn vaderland naar eigen zeggen pas schrijven als hij een mooi verhaal had dat hij écht wilde vertellen. Vijftien jaar en twaalf boeken verder was het dan zover.

Slechts een half jaar na De grote stilte verscheen ook al Boyne’s dertiende boek in Nederland. In De jongen op de berg grijpt de veelschrijver wederom terug op een belangrijke episode in de geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog. De zevenjarige Pierrot moet zijn huis in Parijs verlaten vanwege de dood van zijn beide ouders, en gaat bij zijn tante Beatrix wonen, boven op een berg in Duitsland. Het zijn echter geen gewone tijden: het is 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert. Ook het huis waar Pierrot terecht komt is verre van gewoon. Het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Al snel maakt Pierrot deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn.

‘Het is Boyne gelukt om de lezer door de ogen van een kind niet alleen het opgroeien als buitenbeentje te laten ervaren, maar ook de oorlog en alle brute gebeurtenissen die daarbij horen’,


schrijft Wout ten Have in zijn Hebban recensie van De jongen op de berg.

De jongen op de berg is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Roman. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nlOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Genomineerd: John Boyne

 

Gerelateerd

Over

John Boyne

John Boyne

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Zijn roman The Boy in the Strip...

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste roman

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken