Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Awards 2017 | De shortlist en de runners-up in de categorie Beste Roman

door Hebban Crew 4 reacties
De Hebban Awards zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot de belangrijkste publieksprijzen voor boeklezend Nederland en Vlaanderen. Ook dit jaar kan er in vier categorieën gestemd worden voor de Beste Boeken van het Jaar. De verkiezing start op 22 september. Tot die tijd maken we om de vijf dagen de shortlists én runners-up per categorie bekend. Vandaag de genomineerden voor de Hebban Awards 2017 in de categorie Beste Roman.

Klik hier om naar de verkiezingssite te gaan

De greppel | De bekeerlinge | De dood van Murat Idrissi | De zoon van de verhalenverteller | Het achtste leven (voor Brilka) | Opstaan | De 25 runners-up

Pagina 1 van 7 

De greppel

Het afgelopen jaar was een enerverend jaar voor Herman Koch (1953). De auteur die met Het diner wereldberoemd werd, schreef niet alleen het Boekenweekgeschenk van 2017, maar publiceerde een aantal maanden daarvoor ook zijn negende roman De greppel. In deze roman laat Koch zien hoe een stabiele man in korte periode steeds meer verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens.

Centraal figuur in De greppel is Robert Walser, burgemeester van Amsterdam. Op een nieuwjaarsreceptie ziet hij zijn vrouw lachend haar hoofd in haar nek gooien tijdens een onderonsje met een van zijn wethouders.

"Ik telde tot drie en keek toen nog een keer naar de plek bij de deur achter in de zaal. Mijn vrouw wierp juist haar hoofd in haar nek en lachte, de wethouder had met zijn hand haar elleboog omvat en fluisterde iets in haar oor."


Walser vermoedt het ergste, zijn vrouw gaat vast vreemd. Niet veel later laat een journalist hem een foto zien van een agent die tijdens een Vietnam-betoging door demonstranten wordt toegetakeld, en ze beweert dat de burgemeester een van die demonstranten is. En dan staat tot overmaat van ramp opeens de 94-jarige vader van Walser op de stoep van het stadhuis: samen met zijn vrouw wil hij uit het leven stappen.

‘Onmiskenbaar Kochiaans’, noemt de uitgevers Kochs nieuwste roman. Daar is recensent Guy Doms het mee eens. ‘Telkens als het erg interessant of spannend wordt, grijpt de auteur in en springt meteen op een ander gegeven. Alweer uitstel van executie! Tevens zet hij de lezer op het juiste moment op het verkeerde been.’ De greppel is volgens Guy een uiterst aantrekkelijk verhaal, geschreven in een kordate taal, met een snuif humor. ‘Snoeiharde thema’s - zoals de problematiek rond het veranderende klimaat, de overbevolkte steden, bewuste levensbeëindiging - maken van De greppel een fascinerende en actuele roman.'

De greppel van Herman Koch verscheen bij Ambo Anthos uitgevers.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2017 | De shortlist en de runners-up in de categorie Beste Roman

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken