Advertentie

Hebban vandaag

Opinie /

Hebban hoort je graag - Stelling: jongeren lezen steeds minder en daar is niks aan te doen

door Hebban Crew 92 reacties
Deze week stond in alle kranten dat de tieners van tegenwoordig nog maar amper kunnen lezen. En dat komt simpelweg doordát ze weinig lezen, weinig oefening krijgen en de handigheid in taal verliezen (of nooit aanleren). Moeten we tieners boeken door de strot duwen of deze generatie zich laten ontwikkelen zoals ze willen?

Waar! Er is geen weg meer terug.

Misschien vinden we dat vreselijk, maar elke generatie heeft zijn eigen krachten en zwakten. Tegenwoordig is de wereld bijna helemaal digitaal, taal verandert daardoor. Het zou mij niet verbazen als de mens over een tijdje in emoji's communiceert. En daarmee is het cirkeltje rond, van rotstekeningen naar lachebekjes. Ik vind dat prima. 

Niet waar! Maak lezen gewoon leuker.

Het is een absolute ramp als nieuwe generaties het lezen en de taalbeheersing verliezen. Het hoort toch bij een intelligent mens in een moderne cultuur. Er zijn zoveel goede redenen om te lezen en zoveel meer redenen om lezen ook écht leuk te vinden. Vergeet die klassieke boekenlijst op de middelbare school! Verplicht lezen is al niet leuk en als je dan ook alleen maar ontoegankelijke en gedateerde kost te lezen krijgt, kan ik me voorstellen dat je al snel afhaakt. Laat ze Kluun lezen, Saskia Noort of desnoods Harry Potter. Ik ga voor de stelling: het maakt niet uit wat ze lezen, als ze maar lezen. 

Wat kunnen wij, fanatieke Hebban-lezers, doen om ontlezing bij jongeren tegen te gaan?

Ik vind dat ik als lezer, of het nu mijn eigen kinderen zijn of niet, daar wel een steentje aan zou kunnen of in ieder geval willen bijdragen. Het enorme plezier en de voldoening die het mij geeft om te lezen, moeten zij toch ook kunnen vinden? Met onze hulp? Hebbanlezers, wat vinden jullie ervan? Op de barricaden voor de belezing van de jongeren van nu. Hebban is naast de vorig jaar gestartte Lezen voor de lijst-challenge serieus op zoek naar ideeën voor goede leesbevorderingsprojecten. Wat hebben we nodig om ook jonge (potentiële) lezers te inspireren?

Heb je een goed idee, vertel erover onder dit artikel.

Deze Hebban Poll is inmiddels gesloten.

Lees ook: 

 Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban hoort je graag - Stelling: jongeren lezen steeds minder en daar is niks aan te doen

 

Gesponsorde boeken