Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #13: where the magic happens

door Sander (Hebban Crew) 11 reacties
Je week begint met de Hebban Weekopening. Elke maandag lees je wat de Hebban Crew en lezerscommunity bezighoudt, welke nieuwe boeken we op het oog hebben en hoe het gaat met de Hebban Reading Challenge. Vandaag is de weekopening van hoofdredacteur Sander.

Het is 1 april én Tweede Paasdag. Deze combinatie gaat ons waarschijnlijk behoeden voor heel veel slechte grappen. Ook op Hebban houden we ons - na de Grote Feestelijke Paasquiz - verder gewoon een beetje in. De eerste van april betekent op Hebban meestal het startsein voor iets heel anders...

Boven: het beeld van de eerste editie van Lees Eens Wat Anders in april (2016)

Lees Eens Wat Anders (in april) bedachten we acht jaar geleden om onze lezers eens te trakteren op een nieuwe leeservaring. Iets lezen wat buiten je comfortzone ligt, is namelijk meestal wat we normaliter zo min mogelijk proberen te doen, terwijl juist daar zo vaak 'the magic happens'. Als hoofdredacteur van Hebban - liefhebber van vooral thrillers en non-fictie - heb ik bijna elke maand een dergelijke ervaring als we onze zoektocht starten naar het volgende Hebban Boek van de Maand. We lezen hierin breed, regelmatig buiten onze comfortzone, en dat heeft geresulteerd in een handvol boeken die ik voordien echt nooit zou hebben opgepakt. Boeken zoals Alles wat had kunnen zijn van Ayobami Adebayo en Het boomhuis in het bos van TJ Klune (misschien wel een van de mooiste en grappigste boeken die ik vorig jaar las). Toeval wil dat ook het Hebban Boek van de Maand van april voor de meeste panelleden een boek is dat ver buiten hun comfortzone ligt en dus perfect past in de traditie van LEWA. Morgenochtend maken we ons achtste Hebban Boek van de Maand bekend.

De negende editie van LEWA trappen we vandaag af met maar liefst 8 verrassingsleesclubs. Schrijf je vandaag nog in voor een blind date met een boek uit een genre dat je nooit leest!

Ik lees nu...

Tussen het lezen van boeken voor het Hebban Boek van de Maand (waar ik niks over kan zeggen) en het lezen van de genomineerden voor de Hebban Thrillerprijs (waar ik niet over mag praten) probeer ik af en toe een non-fictieboek mee te pakken. Het boek dat nu met me meezeul heeft als titel Hoax, is geschreven door Jan-Willem Van Prooijen en gaat over het ontstaan van complotdenken en de gevolgen daarvan. Van Prooijen is gedragswetenschapper en expert op het gebied van radicalisering, extremisme en complotdenken.

Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers. Hij maakt deel uit van schrijverscollectief CrimeSquad.

Blik op verwacht

De komende weken verschijnen er veel interessante boeken. Net als Anouk kijk ik uit naar de nieuwe spannende roman van Dominique Biebau, De Christiemoorden. In de Bromvlieg-serie van Tim den Heijer en Eva van den Broek verschijnt binnenkort Bromvliegtaal van de eerstgenoemde. Bromvliegtaal is alledaagse taal die stiekem het gedrag van mensen beïnvloedt. Bijzonder interessante materie voor elke copywriter, redacteur en marketeer. Dag een is de tweede thriller van Abigail Dean, die succesvol debuteerde met Meisje A. Beide boeken staan bij mij op een boekenplank met Interessante Thrillers. Last but not least het boek dat Renske Leijten samen met advocaat Eva González Pérez maakte over de persoonlijke kant van het grootste politieke schandaal in de recente Nederlandse geschiedenis. Leuker kunnen we het niet maken lijkt me een titel die de lading perfect dekt. Laten we hopen dat politiek Nederland - en wij allemaal - er wel van leren om dit soort dramatische fouten nooit meer te hoeven maken, te zien gebeuren of slachtoffer van te worden.

Meer verwachte boeken

Mijn Hebban Reading Challenge

Ik had mezelf er al een klein beetje op voorbereid dat ik niet al te grote verwachtingen moest hebben van mijn Hebban Reading Challenge 2024. Zelf schrijven zit zelf lezen nu eenmaal altijd in de weg. Met de ambitie mijn derde thriller af te schrijven, het schrijverscollectief CrimeSquad én een derde schrijfproject later dit jaar, moet ik het voor mijn challenge vooral hebben van korte verhalen, het Hebban Boek van de Maand en luisterboeken. Toch heb ik dit jaar al echt leuke dingen opgepakt, naast die Boeken van de Maand. Met Gezinsverpakking, het Boekenweekgeschenk van de familie Chabot, heb ik me goed vermaakt, De ufo's van Gorredijk van Taede A. Smedes nam me naar de grootste (en voor mij onbekende) ufomelding in Nederland en ik heb eindelijk Jij bent van mij van Peter Middendorp gelezen. De kant van Ada vond ik minder goed gelukt, maar als tweeluik over één dramatische gebeurtenis in een dorp, is het zeker de moeite waard. Doe jij al mee aan Hebban Reading Challenge?

En wat lees jij nu?Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1153 volgers
568 boeken
26 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #13: where the magic happens