Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Het Donderdag Dilemma: Een prijs zonder cheque is geen prijs

door Hebban Crew 3 reacties
Het is de vijfde dag van de week: hoogste tijd voor Het Donderdag Dilemma. Centraal vandaag staat de vraag: is een literaire prijs zonder cheques wel een serieuze onderscheiding? Geef je reactie hieronder en discussieer mee!

Het ziet er niet naar uit dat De Diamanten Kogel 2014 op korte termijn wordt uitgereikt. Als-ie al wordt toegekend. De reden? De sponsor heeft zich teruggetrokken.

De shortlist van de Vlaamse thrillerprijs werd in november 2014 geopenbaard: de Nederlandse thrillerauteurs Roel Janssen en Jacob Vis zijn genomineerd, evenals hun Vlaamse rivalen Jonathan Sonnst, Toni Coppers en Wim Menheer. Volgens juryvoorzitter Henri Floris Jespers zou de prijs 'ergens tussen half januari en half februari' worden overhandigd. 

Het is nu 9 april en de kandidaten van de shortlist wachten nog steeds op de prijsuitreiking. Maar die komt er niet. Althans niet snel. ''Er is geen geld'', aldus Jespers in het Vlaamse magazine Humo. ''In december kwam Serge Muller, een Antwerpse diamantair en onze vaste sponsor, mij vertellen dat hij de prijs niet langer wilde financieren.'' 

Waarschijnlijk voorvoelde Muller toen al dat er zwaar weer op komst was. Hij werd op 4 maart in Montenegro gearresteerd. De Belgische justitie verdenkt de diamantair onder meer van handel in cocaïne en het witwassen van drugsgeld.

Advocaat Marc Delannoye, die zich met de financiën rond De Diamanten Kogel bezig houdt, laat in Humo weten op zoek te zijn naar nieuwe sponsors. De totale kosten van de literaire onderscheiding bedragen ongeveer 5000 euro, inclusief de met diamanten belegde zilveren boksbeugel gemaakt door kunstenaar Wim Delvoye.

De vragen van vandaag: Moet De Diamanten Kogel 2014 alsnog worden uitgereikt, ook al is er geen cheque of trofee aan verbonden? De jury heeft immers de winnaar van de prijs al vastgesteld. Kan je überhaupt wel een literaire onderscheiding uitreiken zonder daar een substantieel geldbedrag aan te hangen? Zou bijvoorbeeld het geldbedrag van de Gouden Strop niet verhoogd moeten worden? Nu krijgt de winnaar 10.000 euro. Thrillerauteurs zoals Peter de Zwaan hebben in het verleden al gesuggereerd de prijs meer gewicht te geven en het bedrag op te trekken naar het niveau van de ECI Literatuurprijs, 50.000 euro. Bij de Libris Literatuurprijs zijn ze overigens nog scheutiger: een halve ton voor de winnaar en 2500 euro voor de zes genomineerden.

Geef je reactie hieronder. Discussieer mee! Over de auteur

Hebban Crew

2111 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Donderdag Dilemma: Een prijs zonder cheque is geen prijs

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken