Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #50 - Lees een boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen

door Hebban Crew 32 reacties
Van Eline Vere tot Max Havelaar, van Bordewijk tot Vestdijk: de verplichte leeslijst doet veel mensen huiveren, terwijl er toch zo veel moois tussen zit. Deze categorie daagt je uit om dat ene boek dat je ooit voor school moest lezen nog een kans te geven.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Al decennialang worden scholieren om de oren geslagen met de verplichte leeslijst en veel mensen worden er niet echt vrolijk van als ze de woorden 'lezen voor de lijst' horen. Maar is dat wel terecht? In deze categorie kun je terugkeren naar een boek dat je ooit verplicht voor school las (of stiekem niet las) en dat je nu wellicht met heel andere ogen zal bekijken. 

Voor de huidige deelnemers aan de Hebban Lezen voor de Lijst Challenge is deze categorie het perfecte startschot of motivatie voor die leesuitdaging! 

Op vrijwel alle scholen is het verplicht om naast moderne literatuur ook uitgaven van vóór 1920 te lezen. Wil je jezelf dus echt uitdagen, ga dan bijvoorbeeld voor Camera Obscura (1839) van Hildebrand of het populaire Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschappij (1859) van Multatuli. De geschiedenis van Woutertje Pieterse (1890) van dezelfde schrijver is natuurlijk ook een optie.

Van rond of na 1900 is Eline Vere van Louis Couperus met 251 beoordelingen en een gemiddelde van vier sterren nog altijd onverminderd populair op Hebban, net als Karakter van Bordewijk (met 162 beoordelingen en 4 sterren gemiddeld) en Kaas van Willem Elsschot (203 beoordelingen, 4 sterren gemiddeld). 

Van de naoorlogse romans behoren De donkere kamer van Damokles (453 beoordelingen, 4 1/2 ster) en Nooit meer slapen (420 beoordelingen, 4 1/2 ster) van W.F. Hermans tot de favorieten van Hebban-lezers, net als De avonden (252 beoordelingen, 4 sterren) van Gerard Reve en De ontdekking van de hemel (916 beoordelingen, 4 1/2 ster) van Harry Mulisch.

 

 

Vind je het sowieso al een uitdaging om een klassiek boek te (her)lezen, ga dan voor het toegankelijker of modernere roman. Zoals Een schitterend gebrek van Arthur JapinZolang er leven is van Renate DorresteinHokwerda's kind van Oek de JongDe wetten van Connie PalmenPhileine zegt sorry van Ronald GiphartTirza van Arnon Grunberg of Het huis van de moskee van Kader Abdolah

Nóg moderner kan natuurlijk ook, want wist je dat Het smelt van Lize Spit, Hex van Thomas Olde Heuvelt, Het diner van Herman Koch, Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck en Tonio van A.F.Th. van der Heijden ook zijn opgenomen in de leessuggesties van lezenvoordelijst.nl?

Wil je meer informatie over boeken die voor school gelezen mogen worden en kun je wel wat hulp gebruiken bij je keuze? Bekijk dan eens het kanaal van Vlogboek, waar Jörgen Apperloo vrijwel wekelijks drie titels die prima in deze categorie passen uitlicht en toelicht. 

In de lijst die gekoppeld is aan dit artikel vind je een selectie van titels die voor de schoollijst gelezen mogen worden. Een compleet overzicht van bovenbouwtitels havo/vwo (gebaseerd op lezenvoordelijst.nl) vind je hier

Opmerking voor scholieren: check altijd de leeslijst die van toepassing is op jouw school (die verschillen nog weleens van elkaar) of overleg met je leraar over jouw gekozen boeken. 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek dat je voor je lijst las of moest lezen'? Welk boek dat op de schoollijsten staat, vind jij toch stiekem wel heel erg mooi? Deel je leestip met je medelezers door hieronder dat boek aan te prijzen.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #50 - Lees een boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen

 

Overig

Gesponsorde boeken