Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

In de koffer van... Roel Janssen

Niets menselijks is de thrillerschrijver vreemd. Dus als het vakantie is, worden er doorgaans meerdere boeken meegenomen. Hebban|Crimezone neemt een kijkje in de vakantiekoffers van Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs. Gaat er echte literatuur mee of misdaadliteratuur? En wordt er digitaal gelezen of is het papieren boek nog steeds favoriet? Vandaag duiken we in de koffer van... Roel Janssen.

Al op vakantie geweest? Of 'moet' je nog?

Ik ben vorige week met vakantie gegaan. Al is vakantie eigenlijk geen goed woord, want ik ben zes weken aan het oceaanzeilen.

En wat is de reisbestemming?

De zeiltocht speelt zich af in de archipel van de Azoren. Mijn zeilboot heb ik vorig jaar naar het eiland Terceira gevaren, waar de boot heeft 'overwinterd'. Nu ben ik begonnen aan een zesweekse tocht langs verschillende andere eilanden van de Azoren. De meeste eilanden liggen op dagtochten van elkaar. Afhankelijk van weer en wind is de verste (een etmaal varen) bestemming het eilandje Flores. Dat is het meest westelijke stukje land dat tot de eurozone behoort: de Azoren zijn van Portugal en tot halverwege de Atlantische oceaan kun je dus 'gewoon' met euro's betalen. Wat overigens ook de (vaak onderschatte) strategische betekenis van de euro illustreert.


Uiteraard zitten er boeken in de vakantiekoffer?

Ja. Zes in totaal. Op een zeilboot moet je altijd boeken bij je hebben, voor het geval je 'verwaaid' in een haven ligt en beter weer/wind moet afwachten. Eén boek is 'vakliteratuur', de rest fictie. Ik ben nu bezig met The Circle van Dave Eggers.

Zitten er thrillers tussen?

Zeker! Eén weet ik uit m'n hoofd (Heller van Michael Berg), voor de andere titels moet ik even in mijn reistas kijken welke ook alweer precies...


Welke?

Aha. Gevonden. Michael Berg heeft mij zijn nieuwste boek Heller toegestuurd. Daaraan ga ik beginnen zodra ik The Circle uit heb. Verder: Chris Pavone, The Accident (een impulsaankoop op Schiphol, nooit van deze schrijver gehoord) en Research van Philip Kerr. Ik ben een bewonderaar van Kerr, een aantal van zijn Bernie Gunther-boeken heb ik met veel plezier gelezen. Ik ben benieuwd naar dit boek dat in tegenstelling tot de Gunther-boeken niet in het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog speelt, maar in het heden.

Zijn de thrillers die je gelezen hebt, aan- of afraders?

Ik verheug me op Heller  en Research. The Circle van Dave Eggers is niet direct een thriller, maar wel een *****-aanrader. Geniaal om zo'n satire op de digitale samenleving te schrijven, een soort 1984  van George Orwell.

Waar gaat je voorkeur naar uit als je op vakantie bent: het papieren boek of het e-book?

'Eigenlijk is op een zeilboot een e-reader te prefereren (minder bagage, minder gedoe met nat wordende boeken) maar ik hou het op papieren boeken.


Als je aan de rand van het zwembad zit of je staart naar de ondergaande zomerzon, peins je dan wel eens over je nieuwe boek? Of wordt er dan even niet aan werken gedacht?

''O ja. Zittend op het gangboord of staand achter het roer zijn mooie momenten om te mijmeren over nieuwe plots en verhalen. Ik zou nog wel eens een serie spannende boeken met vaste personages willen schrijven die zich afspelen op een zeilboot. Met als locatie Horta op de Azoren, mijn volgende bestemming.''

Morgen een kijkje in de koffer van Simone van der Vlugt.Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: In de koffer van... Roel Janssen

 

Gerelateerd

Over

Roel Janssen

Roel Janssen

Roel Janssen (Enschede, 1947) is een financieel-economisch journalist en sc...