Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Januskop: 'Branie Janus & Droom Janus, een jongen met twee gezichten.'

Deze week is 'Januskop' Boek van de Week op Hebban Young Adult. 'Januskop' is geschreven door Johan Zonnenberg en gaat over Janus die het leven op twee manieren beleeft. Met branie of door te dromen.Voor hem de enige manier om de werkelijkheid het hoofd te bieden.

WAARSCHUWING: Januskop heeft geen achterkant!

Janus, de hoofdpersoon in Januskop, heeft net als een echte Januskop twee gezichten. Hij kijkt twee kanten op - en heeft geen achterkant, net als het boek. : dromerig en vol bluf probeert hij vorm te geven aan alles wat hij meemaakt. En hij heeft allebei ook wel nodig, want de werkelijkheid? Die is niks. Zijn vader is vertrokken, op de middelbare school wordt hij door toedoen van een duffe leraar plotseling gepest met zijn naam en tot overmaat van ramp wordt hij ondanks zijn intelligentie van het gymnasium naar het VMBO teruggezet. 

Niemand lijkt hem te begrijpen en te weten wat er in hem om gaat. Janus heeft daardoor ook twee verhalen over wat hij meemaakt. Hij vertelt open en eerlijk wat hij allemaal meemaakt en wat er allemaal met hem gebeurt. Het vertrek van zijn vader, zijn mislukking op het gym, zijn activiteit - of eigenlijk z'n gebrek aan activiteit - de vriendschappen binnen het vmbo, de nieuwe vriend van z'n moeder, zijn eigen ervaringen met vrouwen. En dan is er ook nog sprake van een waar mysterie, want wie is toch die stille beller?

Januskop is een uniek boek. Het heeft geen achterkant en de lezer kan zelf kiezen met welke Janus hij begint. Branie Janus of Droom Janus. Ze maken hetzelfde mee, maar ervaren het vaak net iets anders. Waar Droom Janus regelmatig wat zachtmoediger en nadenkender overkomt, is Branie Janus het prototype van een opstandig puber, met typische puberopmerkingen. 

Januskop zit vol humor en is een intrigerend geschreven verhaal, dat indringend leest en origineel is in elk opzicht. Daarbij is het boek herkenbaar voor elke puber, maar ook elke volwassenen die puber is geweest of nog een puber aan het opvoeden is. Kortom, voor iedereen geschikt, want zeg nou eerlijk, heeft niet iedereen twee kanten?

Wat organiseert Hebban Young Adult deze week rondom Januskop?

  • Allereerst natuurlijk een vette winactie. In samenwerking met uitgeverij Zilverspoor mogen wij maar liefst vier (!) exemplaren van dit bijzondere boek weggegeven. Zoals gebruikelijk verschijnt de winactie aankomende donderdag, dus hou de Young Adult Portal in de gaten.
  • Verder hebben wij een leuk interview gehouden met Johan Zonnenberg en vragen we hem alles over zijn twee gezichten, het schrijven van Januskop, zijn liefde voor Young Adult en nog veel meer.

Over Johan Zonnenberg:
Johan Zonnenberg werd in Den Haag geboren, vlak bij het strand. Een deel van zijn jeugd bracht hij echter door in Canada. Tegenwoordig woont hij in het mooie IJsselstein. Hij heeft een uitgebreide ervaring als leraar Engels en als leerling- en docentbegeleider. Daarnaast is hij coördinerend auteur van educatieve uitgaven. Eerder schreef hij informatieve boeken, maar ook verhalen en gedichten. In 2010 was hij een van de prijswinnaars van Het Beste Manuscript met Januskop, een roman voor jongvolwassenen. (Bron: uitgeverij Zilverspoor)Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Januskop: 'Branie Janus & Droom Janus, een jongen met twee gezichten.'

 

Gerelateerd

Over

Johan Zonnenberg

Johan Zonnenberg

- De Schaduwbokser, 'een aangrijpende, maar ook met humor geschreven, prachtig g...

Overig