Hebban vandaag

Nieuws /

Kinderboekenweek draait om natuur, wetenschap en techniek

Raar, maar waar! Dat is het motto van de Kinderboekenweek 2015, die draait om natuur, wetenschap en techniek. Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. En het antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kun je aan den lijve ondervinden, maar óók door er boeken over te lezen

Al lezende leer je. Goede voorbeelden van deze daarsteekjenogwatvanopboeken zijn volgens de Stichting CPNB Een heel kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson, Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten, of Waait het in de ruimte? van Govert Schilling. En wat te denken van verhalen over uitvinders en wetenschappers, zoals Jo Nesbø’s Dr. Proktor of Stijn, uitvinder van René van der Velde. In al deze boeken wordt de nieuwsgierigheid gevierd!

Tijdens de Kinderboekenweek 2015 die duurt van woensdag 7 tot en met zondag 18 oktober wordt het Kinderboekenweekgeschenk cadeau gegeven als je voor ten minste 10 euro aan kinderboeken koopt. Het boekje heet Per ongelukt! en is geschreven door Simon van der Geest. Voor de illustraties is Karst-Janneke Rogaar verantwoordelijk. Het boekje komt uit in een oplage van 364.000 exemplaren. 

Waar gaat Per ongelukt! over? Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. En die gevangenis staat op een streng bewaakt eilandje in de Waddenzee. En je vader, daar heb je ook niets aan, want die zit de hele dag te gamen. Wat doe je dan? Dan bedenk je een onwaarschijnlijk bevrijdingsplan. Tenminste, dat doet Ro. Samen met zijn vrienden Archie en Lela begint hij in een afgelegen schuur aan een fantastische uitvinding te werken. Want soms moet je iets doen wat niemand ooit gedurfd heeft, hoe gevaarlijk en onmogelijk het ook is...

Schrijver Simon van der Geest (Gouda, 1978) groeide op in een klein dorpje tussen de weilanden. Zijn liefde voor theater bracht hem ertoe de theaterdocentenopleiding te gaan volgen. Daar ontdekte hij dat zijn hart lag bij het schrijven en hij volgde de toneelschrijfopleiding. Naast toneelstukken begon hij te werken aan verhalen en gedichten voor kinderen en in 2009 verscheen zijn debuut, Geel gras. Voor zijn Odyssee-bewerking Dissus en voor zijn jeugdroman Spinder kreeg hij in respectievelijk 2011 en 2013 een Gouden Griffel. In het voorjaar van 2015 verscheen Spijkerzwijgen. Illustrator Karst-Janneke Rogaar maakt o.a. illustraties voor (luister)boeken, speelt en tekent live voor muziektheater en ontwerpt posters en uitnodigingen. Rogaar werkte eerder met Simon van der Geest, zij illustreerde Spinder

Mies van Hout (Eindhoven, 1962) heeft Speeltuin, Het Prentenboek van de Kinderboekenweek, gemaakt. Dat is voor 5 euro te koop tijdens de Kinderboekenweek. Van Hout werkt sinds 1989 als illustrator en grafisch vormgever. Ze is zich in de loop der jaren steeds meer op prentenboeken toe gaan leggen. Voor Bang Mannetje, met tekst van Mathilde Stein, ontving ze in 2006 de Kinderboekwinkelprijs. Voor haar eigen prentenboek Vrolijk ontving ze in 2012 dezelfde prijs en Vriendjes werd in 2013 bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Haar boeken zijn in meer dan twintig talen verschenen en voor de Duitse versie van Vrolijk werd zij genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis.

Speeltuin neemt je mee op een tocht door de wonderlijkste werelden. Klauter op je vingertoppen mee door de bomen, zoek je weg over de krokodillenrivier en dwaal rustig door de bramentuin. Kijk uit voor de afgrond! Geen nood, we springen gewoon van wolk naar wolk en roetsjen daarna van de berg. Durf jij vervolgens door de grot en dan héél stilletjes langs het monster? Dan zijn we er bijna.... Al zoekend, dwalend en puzzelend doet Mies van Hout je vergeten waar je ook al weer naartoe op weg was, zoveel is er te zien en beleven.

Naast de Boekenweek en de NS Publieksprijs ondersteunt NS dit jaar voor de tweede keer ook de Kinderboekenweek. Trein en lezen horen bij elkaar, vindtd zowel NS als CPNB, reizen met de trein geeft je de mogelijkheid om heerlijk weg te duiken in een boek. Voor kinderen is een treinreis niet alleen sowieso vaak een groot avontuur, maar ook de perfecte gelegenheid om samen met ouders of grootouders een boek te lezen. Op de laatste dag van de Kinderboekenweek maakt NS het voor kinderen extra leuk om met de trein te reizen. Wat NS gaat doen, blijft nog even een verrassing.

Voor meer informatie kun je surfen naar www.kinderboekenweek.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kinderboekenweek draait om natuur, wetenschap en techniek

 

Gerelateerd

Over

Simon van der Geest

Simon van der Geest

Simon van der Geest is een Nederlandse schrijver, dichter en theaterdocent. Hij ...

Gesponsorde boeken