Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Kook voor Moeder Aarde (en voor je vrienden)

door Lindy de Jong 6 reacties
Steeds meer mensen kiezen ervoor om dierlijke producten uit hun dieet te laten en dat blijkt ook uit de vele nieuwe veganistische kookboeken die de markt bestormen. Hebban maakte een selectie van kookboeken over plantaardige voeding die ook verstokte omnivoren zal behagen.


De Israëlische Yotam Ottolenghi, eigenaar van restaurant Nopi in Londen en kookboekauteur, veroorzaakte enkele jaren geleden een ware revolutie met zijn vegetarische kookboek Plenty, dat gevolgd werd door Plenty More. De wereld ontdekte dat vegetarische gerechten niet alleen kleurrijk en gezond, maar vooral ook ontzettend smaakvol kunnen zijn.

Waar vegetariërs nog met zuivel, kaas en eieren koken, vermijden veganisten alle dierlijke producten. Dat steeds meer mensen die producten links laten liggen (of dat nu om gezondheidsredenen, ethische en/of milieubewuste overtuiging is), blijkt uit de ware golf aan nieuwe veganistische supermarktproducten, restaurants, ijssalons en zelfs snackbars. Gelukkig kun je al dat lekkers ook gewoon thuis bereiden, eventueel met wat hulp van een van de vele nieuwe veganistische kookboeken die onlangs zijn verschenen en bewijzen dat het volgen van een volledig plantaardig dieet geen straf is. Je zorgt daarmee niet alleen goed voor Moeder Aarde (door - vaker - vegan te eten draag je bij aan een betere wereld), maar ook voor je vrienden en familie die maar al te graag bij je komen eten.

Voor je vrienden

Eten moet lekker zijn en het allerbelangrijkste is om het te delen met vrienden en familie, vindt Alexander Gerschberg. Deze vegan chef werd geboren in Rusland, groeide op in Israël en woont sinds zijn studie in Nederland. Zelf was hij overtuigd van het plantaardige dieet dat hij volgde, maar hoe kon hij anderen daarvan overtuigen?

‘Plantaardig gezond voedsel, dacht ik, is gewoon niet lekker genoeg om mensen ervan te overtuigen het dagelijks te eten. […] Het zag er allemaal te ‘gezond’ uit, te grauw, te muf, te droog en onaantrekkelijk en ik realiseerde me dat dit over het algemeen het beeld is dat mensen van gezond veganistisch eten hebben. Hoewel het eten ervan goed voelde, durfde ik het absoluut niet aan mijn vrienden voor te schotelen,’ vertelt Gerschberg in zijn eerste kookboek Vegan for friends. Hij ontwikkelde daarom gerechten die goed zijn voor het lichaam, maar vooral ook ontzettend lekker zijn en die je vrienden ervan overtuigen ‘dat vegan eten geweldig is!’. De maaltijden in het kookboek zijn dan verzadigend, rijk en vullend, zodat mensen niet het idee hebben dat zij het vlees op hun bord missen. Wat dit kookboek echter nog veel interessanter maakt, is de combinatie van Joodse, Russische en Japanse invloeden en de hoofdstukindeling: die zijn gewijd aan de vriendengroepen waar Gerschberg voor kookt. De verhalen die gepaard gaan met o.a. ‘koken voor mijn grootmoeder – joods comfortfood’, ‘koken voor vrede – de keuken van het Midden-Oosten’ en ‘koken als m’n vrienden langskomen en er niks in de koelkast ligt - kliekjesdag’ zorgen voor instant kookkriebels.  

Op een kruispunt  

‘Als plantaardige gerechten met hetzelfde respect worden behandeld als andere gerechten, bieden ze voldoening aan iedereen die van goed eten houdt. Ik hou vast aan mijn plan om het restaurant niet te bestempelen als een plek voor veganisten, ik wil een plek creëren waar iedereen zich kan ontspannen en zich welkom voelt,’ aldus Crossroads-eigenaar Tal Ronnen. Hij noemt zijn wereldberoemde restaurant uit Los Angeles in de eerste plaats Mediterraans en daarna veganistisch.  

Het gelijknamige kookboek, Crossroadsbiedt dan ook, naast een prachtige opmaak en sfeervolle foto’s die je doen watertanden, negen hoofdstukken waarin - naast praktische adviezen over bereidingswijzen - o.a. Mediterraanse vegan snacks, dipsauzen, platbrood, soep, pasta, desserts en zelfs cocktails voorbijkomen. Geen gezonde rauwe, vetarme of glutenvrije recepten, maar maaltijden die soms zijn gefrituurd, waarbij wordt gewerkt met bloem, olie en zuivelvrije boter. Met als resultaat wordt jouw etentje, net als Crossroads,  ‘een punt waar veganisten, flexitariërs, omnivoren en vleeseters samen kunnen komen om te genieten van een heerlijke maaltijd,’  

Koken met lef  

Thug Kitchen is een Amerikaanse website die gerund wordt door Michelle Davis and Matt Holloway. Zij proberen zoveel mogelijk mensen aan te sporen om meer groenten en vooral gezonder te eten. Dat doen ze niet op de conventionele manier: de ondertitel van hun eerste kookboek Thug Kitchen luidde niet voor niks Eat like you give a f*ck. Na het tweede kookboek Feestvoer (for social mother f*ckers) is er een derde kookboek onderweg: Thug Kitchen 101, met de veelzeggende ondertitel Fast as F*ck. Hoewel het boek pas in september verschijnt, mogen we ons wederom verheugen op een kookboek dat geschreven is in gewone mensentaal en waarin de makers geen blad voor de mond nemen. Niet voor tere zieltjes, wel voor iedereen die houdt van hilarische oneliners én die weinig tijd heeft om te koken. Alle honderd recepten zijn veganistisch en snel te maken: je hebt sneller een smakelijk gerecht op tafel dan dat je kunt laten thuisbezorgen.  

Ontdek meer veganistische kookboeken:  

Klik hier voor een lijst veganistische kookboeken

Lees hier meer over veganisme.



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Kook voor Moeder Aarde (en voor je vrienden)

 

Overig

Veganistische kookboeken

op 27 september 2015 door Hebban Crew 55 boeken 4 volgers 1 reactie 1 like