Hebban vandaag

Lezen /

Leer de wondere wereld van virussen kennen dankzij 'Viruswereld'

door Hebban Crew 3 reacties
De makers van het meervoudig bekroonde 'Palmen op de Noordpool' komen met een nieuw boek dat kinderen helpt om op een toegankelijke manier een actueel en complex onderwerp te begrijpen. Sinds de coronapandemie onze wereld op zijn kop zette, zijn er veel vragen – ook voor ná de pandemie – over virussen en hoe ze werken. Lees een sneak preview van 'Viruswereld' en win het boek!

Marc ter Horst (1968) ontdekte na een aantal omzwervingen wat hij het beste kon: dingen in het kort duidelijk én op een leuke manier uitleggen. Hij schreef lespakketten en schoolboeken voor aardrijkskunde, natuur en taal, evenals museumteksten en informatieve e-books. In 2014 verscheen zijn eerste non-fictieboek voor kinderen, Hé aardbewoner! Daarna volgden er al snel meer, zoals Van oerknal tot robot, De oma van de oma van mijn oma en het veelbekroonde Palmen op de Noordpool.

Ter Horst won maar liefst vier jaar op rij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury voor zijn kinderboeken en ook in het buitenland worden ze flink gelezen; de boeken zijn over de hele wereld vertaald. Naast zijn schrijfwerk geeft de auteur presentaties, workshops en lezingen voor kinderen en volwassenen over natuur, geschiedenis en de aarde.

'Viruswereld is een spannend maar ook luchtig boek dat je helpt de wonderlijke wereld van de virussen te begrijpen.' – Marion Koopmans, virusexpert en adviseur van de WHO

Wendy Panders (1966) is opgeleid als grafisch ontwerper, maar gaandeweg haar carrière nam tekenen de overhand. Ze illustreert zowel voor volwassenen als kinderen in kranten, tijdschriften en boeken, maar het liefst maakt ze kinderboeken. Met Ter Horst werkte ze veelvuldig samen, zo illustreerde ze maar liefst vier van zijn non-fictieboeken, waaronder Palmen op de Noordpool. Haar illustraties tekent ze met een vulpen met zwarte inkt, en voor het inkleuren gebruikt ze allerlei materialen – pastelkrijt, kleurpotlood, stift, gekleurd papier of verf.

Viruswereld

Een piepklein virus kan de hele wereld in zijn greep houden. Maar wat zijn virussen nou eigenlijk precies? Waar komen ze vandaan, hoe werken ze en hoe kunnen we ze bestrijden? De antwoorden daarop zijn niet eenvoudig. Marc ter Horst geeft ze in Viruswereld: Over snot en superspreaders. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola, en ook het coronavirus.

Marc ter Horst schept helderheid in de grote hoeveelheid informatie. Hij laat zien wat een virus is en hoe het werkt, maar ook de menselijke geschiedenis komt aan bod. De illustraties van Wendy Panders zijn lekker eigenzinnig. Ze verhelderen en maken ‘Viruswereld’ met humor en wat luchtigheid een plezier om te lezen.

Leesfragment

Viruswereld is een onmisbaar boek over een onderwerp dat niet meer is weg te denken. Dankzij de brede insteek is het boek ook na de pandemie zeer waardevol om alles te leren over virussen en pandemieën. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola en het coronavirus. Het boek wordt ingeleid door virusexpert Marion Koopmans, die als adviseur van de World Health Organization heeft meegelezen.

Hieronder vind je een sneak preview van het boek, met daarin een voorproefje van hoofdstuk één, 'Onaangenaam kennismaken: Wat virussen zijn en hoe ze werken'. Spreekt het boek je aan? Schrijf je dan in voor de winactie met Viruswereld.

Lees hier de sneak preview

'Het is knap hoe Ter Horst realistisch is zonder te vervallen in doemdenkerij' – Didactief over Palmen op de Noordpool

Non-fictie voor kinderen

Marc Ter Horst vertelt in een interview met uitgeverij Malmberg dat hij begon met het schrijven van kinderboeken omdat hij zich steeds meer ging storen aan het minimale aanbod. 'Er zijn een boel goede kinderboeken, hoor, maar vooral op het gebied van non-fictie verscheen er ook een boel waarvan ik dacht "dat kan ik beter".' Hij schrijft over een breed scala aan onderwerpen: geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek.

'Ik vind het vooral leuk om dingen in een groter perspectief te plaatsen. In De oma van de oma van mijn oma doe ik dat met de tijd, in Hé aardbewoner! met de aarde en in Van oerknal tot robot met de mens. Toch vind ik het leukste vak aardrijkskunde, en dan vooral de natuurlijke kant ervan, de geologie.'

Als kinderboekenauteur wordt Ter Horst vaak uitgenodigd om te spreken op scholen over de onderwerpen in zijn boeken. Daarnaast heeft hij ook een aantal eigen favoriete boeken en auteurs die hij regelmaat tipt:

'Marc ter Horst loodst je door de geschiedenis, de scheikunde, de gevolgen en mogelijke oplossingen geen en maakt van jou een klimaatexpert' – Kidsweek

Winactie

Wil je kans maken op Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders en ontdekken wat ze jou en je (klein)kind op een leuke manier kunnen leren op het gebied van virussen? In samenwerking met uitgeverij Gottmer mag Hebban 5 exemplaren weggeven van het boek. Kijk snel hoe je mee kunt doen.

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leer de wondere wereld van virussen kennen dankzij 'Viruswereld'

 

Gerelateerd

Over

Marc ter Horst

Marc ter Horst

Lezer en kinderboekenschrijver

Wendy Panders

Wendy Panders

Wendy Panders werd in 1966 geboren in Groningen. Zij is opgeleid als grafisch on...


Gesponsorde boeken