Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Lees een boek voor een betere wereld

door Soraya Vink (crew) 7 reacties
Tegenwoordig houden veel mensen zich bezig met het verbeteren van de wereld. Verschillende schrijvers roepen op tot behoud van de natuur, want die uitdaging begint tenslotte bij jezelf. Lees eens een boek met goede adviezen, bijvoorbeeld. Hebban geeft je tips!

Meer ruimte en tijd voor dingen die echt belangrijk zijn

Toen Jelle Derckx tijdens een vakantie in Indonesië zijn smartphone in een zwembad liet vallen, maakte de lichte paniek al snel plaats voor berusting. Eigenlijk is het heel prettig om in het hier en nu te leven zonder dat de notificaties van Facebook en Whatsapp je uit de wereld halen. Op zijn blog Growthinkers publiceerde Derckx al over dit vraagstuk en maakt hij in samenwerking met Happinez podcasts over duurzaamheid. In zijn boek Verlangen naar minder deelt hij zijn eigen ervaringen over een reis naar Brazilië waar hij een boek las, aangeraden door een vriend. Door het boek en de reis werd hij getroffen door het idee van bewustwording. Terug in Nederland besloot hij zijn leven 180 graden om te draaien. Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn. Minimalisme heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hij een zoektocht is begonnen naar een duurzaam leven.

Lifestyle expert Marieke Eyskoot pleit voor 'sustainable fashion' en geeft in haar boek Dit is een goede gids onder meer tips voor een een ecobewuste garderobe. Zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit wat voor jou. Dit handboek geeft je praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd – voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. Het laat zien dat mooi en verantwoord samen kunnen gaan. En dat het gaat om goed, niet om perfect: om echtheid, authentieke keuzes en een eerlijk verhaal.

Behoud van de natuur

Nog altijd vindt Jan Terlouw Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. Voor de Boekenweek van dit jaar schreef hij het essay Natuurlijk; een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.
Meer Jan Terlouw en het klimaat? Lees dan Kop uit 't zand of Het hebzuchtgas (een sprookje).

Lekker maar ook verantwoord koken? Bart van Olphen ging voor zijn boek Bart's Fish Tales de wereld over naar duurzame visserijen met vissers die op een dier- en oceaanvriendelijke manier te werk gaan. Hij gaat met de vissers mee de zee op en raakt zo geïnspireerd om dit boek samen te stellen. In 100 recepten laat Van Olphen je kennismaken met 's werelds lekkerste visrecepten.

Aandacht voor mens, dier en milieu

Merel Wildschut en Jamie van Zijl geloven dat een groen leven vooral leuk moet zijn. Daarom besloten ze het vegan-handboek De groene meisjes te schrijven; vol verhalen, tips en recepten voor een bewust leven zonder dierlijke producten. Leer hoe je makkelijk groene keuzes kunt maken, zonder in te hoeven leveren op plezier en comfort en maak de heerlijkste vegan recepten in een handomdraai. Alle tips over duurzaam wonen, reizen en leven zijn perfect haalbaar - ongeacht je leeftijd of de inhoud van je portemonnee.

Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt?  Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland. In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes.
Welk boek veranderde jouw leven en liet je inzien om een milieubewuster bestaan te leiden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lees een boek voor een betere wereld

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken