Hebban vandaag

Lezen /

Lees & Win | Detective Ari Thór uit 'Donker IJsland' is terug voor een tweede deel

door Hebban Crew 4 reacties
De thrillers van Ragnar Jónasson zijn in 30 landen en 22 talen vertaald. Hij debuteerde in 2009 en schreef sindsdien 11 thrillers, waaronder de 'Donker IJsland' en 'Hulda'-reeksen. Eerder dit jaar verscheen het eerste boek in Nederlandse vertaling en nu ligt deel twee in de 'Donker IJsland'-serie in de boekhandel. Vandaag op Hebban een sneak preview van Inktzwart en maak je kans op een van de gratis exemplaren die we weggeven.

Als auteur heeft hij inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht, maar daarnaast werkt Ragnar Jónasson ook als investeringsbankier en docent Rechten aan Reykjavík Universiteit. Zijn liefde voor literatuur begon al vroeg; op zijn zeventiende vertaalde hij 14 boeken van Agatha Christie naar het IJslands. Ook is hij een van de oprichters van Iceland Noir, een festival voor thrillerfans en -schrijvers.

Na zijn debuutthriller begon hij aan het schrijven van Sneeuwblind, het eerste deel in de 'Donker IJsland'-reeks, dat inmiddels vijf boeken telt. De serie speelt zich af in en om Siglufjör∂ur, een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen te bereiken is via een smalle bergtunnel. Niemand doet er zijn huis op slot en iedereen kent elkaar. Detective Ari Thór is een jonge politieagent die er aan zijn eerste baan begint, ver weg van huis. 

Sneeuwblind verscheen in Nederland in januari van dit jaar, en nu volgt het tweede deel in de reeks, Inktzwart, dat als afzonderlijk boek te lezen is, omdat detective Ari Thór een nieuwe zaak krijgt voorgeschoteld. Beide boeken zijn vertaald door Willemien Werkman

Inktzwart

Op een heldere zomeravond, aan de oever van een stille fjord in Noord-IJsland, wordt een man op brute wijze doodgeslagen. Als een vulkaanuitbarsting een aswolk veroorzaakt die het heldere midzomerlicht verduistert, verlaat een jonge verslaggever Reykjavík om op onderzoek uit te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat.

Ari Thór Arason en zijn collega’s van het piepkleine politieteam van Siglufjörður worstelen met de complexe zaak, terwijl ze ook kampen met hun eigen sores. Welke geheimen had de dode man? En wat verbergt de jonge verslaggever? Onuitgesproken verschrikkingen uit het verleden hangen als een donkere wolk boven alle betrokkenen en intussen moet Ari Thór alles op alles zetten om de zaak op te lossen voordat er nog meer doden vallen.

Leesfragment

Ragnar Jónasson is voor vele Nederlandse lezers nog een grote onbekende, ondanks zijn faam in de rest van de wereld. Heb jij het eerste deel al gelezen en ben je nieuwsgierig naar Inktzwart? Lees hieronder dan een voorproefje en schrijf je meteen in voor de winactie.

Lees de eerste drie hoofdstukken

Meer over: Ari Thór

Jónasson koos de naam van zijn protagonist zorgvuldig. 'Ari' is een oud-IJslands woord voor 'adelaar', en 'Thor' is een referentie naar de Noorse god. Als kind verloor Ari Thór zijn beide ouders, wat hem verbitterd heeft gemaakt. Hij heeft een aantal onafgemaakte studies achter de rug op zoek naar een doel in het leven, en rondt uiteindelijk de politieopleiding af. Hoewel hij van nature een warme persoonlijkheid heeft, kan hij ook jaloers zijn en een gebrek aan compassie tentoonstellen. Dat wordt gecombineerd met het gevoel dat de wereld niet altijd eerlijk is, en  gerechtigheid slechts een illusie.

Meer over: Siglufjör∂ur

Ari Thórs eerste baan brengt hem naar Siglufjör∂ur, dat ooit het middelpunt was van de IJslandse haringvisserij. Nu de hoogtijdagen voorbij zijn, is het dorp een stuk kleiner geworden. In de winter is het er donker; de zon verdwijnt gedurende twee maanden volledig achter de bergtoppen. Ook kan het zo maar dichtgesneeuwd raken. Dat betekent echter niet dat er nooit iets voorvalt. Wat dat betreft heeft Jónasson het goed geleerd van zijn Agatha Christie-vertalingen; in een kleine, hechte gemeenschap gebeurt er bijzonder veel achter gesloten deuren. 

Lof voor Sneeuwblind

'Het taalgebruik van Jónasson is mooi, helder en to the point. In een paar woorden typeert hij houdingen, gedrag of een gemoedstoestand. [...] De ontwikkeling van de personages is indrukwekkend. Bijvoorbeeld van politiechef Tómas, die ineens in een andere positie tegenover zijn dorpsgenoten en vrienden komt te staan.' - 4* Hebban-recensie van Janneke

'Nothing less than a landmark in modern crime fiction.' - The Times

Winactie

Met zo'n staat van dienst mag Jónasson niet ontbreken in de boekenkast van Scandinavische thrillerlezers. Ben je ervan overtuigd dat het boek iets voor jou is? Hebban mag 5 exemplaren van Inktzwart weggeven! Doe mee en wie weet valt het boek straks bij jou op de mat.

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees & Win | Detective Ari Thór uit 'Donker IJsland' is terug voor een tweede deel

 

Gerelateerd

Over

Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental...


Gesponsorde boeken