Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Nederland leest… 'De wandelaar' van Adriaan van Dis

door Hebban Crew 5 reacties
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit cadeau van hun bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Dit jaar is de actietitel voor volwassenen de roman 'De wandelaar' van Adriaan van Dis. Wil je het boek bespreken met je leesgroep? Lees de discussietips en download de leeswijzer!

Over het boek

Van Dis beschrijft in zijn roman een keurig nette, rijke, oudere alleenstaande Nederlander, Mulder, die sinds een paar jaar in Parijs woont en dagelijks door deze stad flaneert. Hij leidt een onopvallend, eenzaam leven waarin liefde voor het schone centraal staat. Hij geniet van de Franse keuken, de kunst en de cultuur. Meneer Mulder houdt gepaste afstand tot 'het gepeupel'.

Tijdens één van zijn wandelingen stuit hij op een brandend kraakpand, waaruit illegalen en andere verschoppelingen als ratten tevoorschijn komen. Een deels in brand staande hond springt naar beneden, zo’n beetje in de armen van meneer Mulder.

De hond wordt de held van het verhaal. Het naamloze dier zorgt voor een ommekeer in het leven van de man en opent een andere wereld voor hem: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers.

Over de auteur

Adriaan van Dis (1946) kreeg in 1983 grote bekendheid als presentator van het televisieprogramma Hier is… Adriaan van Dis, waarin hij schrijvers uit binnen- en buitenland interviewde. In hetzelfde jaar verscheen zijn eerste eigen boek. De novelle Nathan Sid is een autobiografisch verhaal over een jongetje dat opgroeit in een na de oorlog uit Nederlands-Indië naar Nederland gekomen gezin. Herinneringen aan een dergelijk gezin staan ook centraal in zijn eerste roman, Indische duinen (1994), bekroond met de Gouden Uil en de Publieksprijs, en in de roman Familieziek (2002). Waar in deze boeken de vaderfiguur en het Indische centraal stonden, was in een derde grote autobiografische roman de hoofdrol weggelegd voor de moeder. Dit in 2014 verschenen Ik kom terug werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Van Dis leefde jarenlang in Parijs en schreef daarover onder andere in Onder het zink (het Boekenweekessay van 2004) en Stadsliefde (2011). De wandelaar en Stadsliefde werden in 2021 gebundeld onder de titel De Parijsboeken. Over het personage Mulder uit De wandelaar schreef hij ook in de roman Tikkop (2010) die in Zuid-Afrika speelt.

Voor zijn hele oeuvre, dat naast romans en novellen ook reisverslagen, gedichten, toneel, essays, dagboeken en een kinderboek omvat, kreeg Van Dis in 2015 de Constantijn Huygens-prijs.

Discussietips

 • De wandelaar is uit 2007. In hoeverre vind je dit boek nog steeds actueel? Zie je ook verschillen tussen toen en nu?

 • De titel van de roman herinnert aan het gedicht van Martinus Nijhoff uit zijn debuutbundel De wandelaar. In hoeverre vind je Mulder lijken op de wandelaar uit het gedicht?

 • De hond heeft vele levens gered, zo wordt Mulder verteld. In hoeverre redt hij Mulder van zijn eenzaamheid?

 • Welke gebeurtenissen in de roman vind je het meest bepalend voor het verloop van het verhaal?

 • Mulder gaat met een hoop geld op zak het valse paspoort ophalen voor de illegale meneer Ngolo. In hoeverre begrijp je waarom hij dat gaat doen?

 • 'Lichte overdrijving wordt door Van Dis niet geschuwd' schrijft Beppie de Rooy op 28 februari 2007 in het Nederlands Dagblad. Welke lichte overdrijving kom je tegen in De wandelaar?

 • Het is opvallend dat de recensenten Bakker en De Rooy, beiden in het Nederlands Dagblad, de inzet van Mulder in de roman compleet verschillend interpreteren. Bakker is van mening dat Mulder juist wel actie onderneemt, terwijl De Rooy vooral de afstandelijkheid van Mulder bedrukt. Wat is jouw mening?

 • Priester Bruno wordt door één van de personen als een heilige neergezet. Anderen zien hem whisky drinken, twijfelen en zelfs de wet overtreden. Hij zou nooit naar de WC hoeven. Wat is jouw mening over priester Bruno?

 • Wat is de invloed van de gesprekken tussen Mulder en priester Bruno op het verhaal?

 • Veel personages passeren de revue. Welk vluchtig passerend personage zou je uitgebreider willen leren kennen? Waarom?

 • In de romans van Van Dis zijn er vele antithesen, zoals blank / zwart, maatschappelijk / asociaal en afkomst / eigen identiteit. Deze kenmerken vind je zowel in zijn reisverhalen, Indische boeken als in de karakterromans. Welke van deze tegenstellingen vind je in dit boek belangrijk?

 • Verschillende thema’s komen in de roman aan bod: sociale verschillen in de maatschappij, illegaliteit, geloof, maatschappelijke betrokkenheid. Welk thema heeft je het meest geraakt / aan het denken gezet? Waarom?

 • Mulder waant zich betrokken, maar is het niet. Priester Bruno verwijt hem nihilisme. In hoeverre ben je het eens met dit verwijt?

 • De slotpagina's laten opnieuw een wandelaar zien, zie je verschillen met de wandelaar van het begin?

Van Dis in beeld

Adriaan van Dis nodigt de lezers uit om mee te praten tijdens Nederland Leest: 'Eén boek, duizend gesprekken'.

Adriaan van Dis in april te gast in Op 1 na de bekendmaking dat De wandelaar het actieboek is voor Nederland Leest.

Leeswijzer

Senia ontwikkelde een leeswijzer bij de roman die je hieronder kunt downloaden. Hierin vind je, naast bovenstaande discussietips, een uitgebreide analyse van de roman en informatie over de auteur. Senia organiseert in het kader van Nederland Leest in een aantal bibliotheken pop-up leesclubs rond De wandelaar.

Lees en download de leeswijzer

Discussieer online mee over De wandelaar op Hebban Meer Nederland Leest

Senia is de landelijke organisatie van leesclubs én muziekluisterclubs. Maandelijks organiseert Senia in samenwerking met bibliotheken introductiebijeenkomsten voor wie geïnteresseerd is in deelname aan een leesclub. Meer informatie vind je op hun website.

Auteursfoto: © Bert NienhuisOver de auteur

Hebban Crew

2538 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nederland leest… 'De wandelaar' van Adriaan van Dis

 

Gerelateerd

Over

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...