Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubvragen: 'Julia' van Sandra Newman

door Hebban Crew 11 reacties
Bij elk Hebban Boek van de Maand bieden we een gratis te downloaden discussieset die je kunt gebruiken om het boek met je eigen leesgroep te bespreken. Natuurlijk kun je de twintig vragen ook gebruiken om zelf over het boek na te denken, als voorbereiding op een recensie of als inspiratie om vragen af te vuren op een nietsvermoedende lezende vriend(in) die dit boek net achter de kiezen heeft.

Het Hebban Boek van de Maand ~ November

Julia

Sandra Newman, vertaald door Rob Kuitenbrouwer en Frank Lekens

Het is 1984. Julia Worthing is een monteur die werkt op het ministerie van Waarheid in Londen, de belangrijkste stad van Oceanië. Daar heerst de Partij en hun leider Big Brother. Julia overtreedt veelvuldig de regels, maar werkt ook samen met het regime wanneer dat haar goed uitkomt. Iedereen mag haar graag. Ze is lid van de Antiseks Liga (hoewel ze in het geheim seksueel actief is) en weet hoe ze moet overleven in een wereld van constante surveillance. Sterker nog, ze is gemáákt om te overleven. Maar dan raakt ze geïntrigeerd door een collega, een middenstander van de Buitenste Partij genaamd Winston Smith. In een opwelling overhandigt ze hem een briefje en vanaf dat moment is ze de grip op haar omgeving voorgoed verloren.

Meer over het Boek van de Maand

Een discussieset, wat kan je ermee?

Ken je dat gevoel? Dat je een boek dichtslaat en er zo van onder de indruk was dat je dolgraag met anderen wilt praten over het verhaal? Of dat je vraagtekens stelt bij een roman en benieuwd bent hoe anderen erover denken? Boeken lezen is leuk, maar met andere lezers praten over het gelezen boek is nóg veel leuker. Wellicht is een bepaalde vorm de gouden keuze voor jou of gooi jij liever vijf soorten in de mix en vlieg je van de een naar de ander. De sleutel is: doe waar jij blij van wordt.

Een ‘ouderwetse’ leesgroep komt elke zes weken bij elkaar, schenkt een glaasje wijn in en bespreekt een vooraf gekozen en gelezen boek. Tegenwoordig, en zeker sinds we zo gewend zijn aan videobellen, is het niet per se noodzakelijk om fysiek af te spreken. Wil jij een leesgroep vormen met je vriendengroep, maar ben jij naar Australië geëmigreerd? Dat kan! Maar kies een voor iedereen prettig tijdstip uit. Kies de vorm die bij jou en je groepsleden past, online of offline. Natuurlijk blijft de fysieke bijeenkomst leuk, zeker als je het combineert met om de beurt koken voor de groep, zoals de jongensleesclub Nescio deed.

Wellicht heb je al een lezende vriendenkring en vormen jullie automatisch een prima leesclub. Het kan echter ook zijn dat je op zoek moet naar gelijkgestemden. Kijk of er interesse is in een buurtleesgroep (ga de deuren af of stel de vraag in de buurtapp). Plaats een oproep in het wijkkrantje of bij de plaatselijke bibliotheek. Organiseer eerst een kennismakingsavond, zodat je elkaar kunt leren kennen. Vraag iedereen een favoriet boek mee te nemen en daarover te vertellen. Bespreek tijdens deze avond de vorm, de frequentie en de boekenkeuze. Iedereen kan dan voor zichzelf bepalen of dit een groep is waarmee hij/zij boeken wil bespreken.

Op Hebban kun je deelnemen aan de online leesclubs die we organiseren en daarvoor kun je zelfs het te bespreken boek winnen. Heb jij het boek al maar wil je toch graag meedoen? Dan sluit je net zo makkelijk aan met je eigen exemplaar. Elke leesclub heeft een andere samenstelling en een eigen leesclubcoördinator die de discussie leidt.

Vind jij zo'n leesgroep nogal bewerkelijk, duurt een online leesclub op Hebban je te lang of heb je helemaal geen zin in een terugkerende verplichting? Dan kun je tóch gebruikmaken van zo'n handige discussieset. Denk bijvoorbeeld aan deze mogelijkheden:

Ga lekker uit eten met net die ene persoon die je kent die dit boek ook heeft gelezen en pak de discussieset erbij. Je zult met twee personen minder (verschillende) meningen hebben, maar je bent wel lekker vaak aan het woord in zo'n minileesclub.

Gebruik de discussieset om in je eentje na te denken over het boek dat je net uit hebt. Misschien laat het boek je nog niet echt los en heb je behoefte om er mentaal nog even in te blijven hangen. Dat kan met behulp van inhoudelijke vragen. Het kan helpen je leeservaring achteraf te verdiepen, waardoor je een betere en rijkere lezer wordt. Het kan je ook goed helpen bij het voorbereiden van een recensie die je over het boek wilt schrijven. Let in dat laatste geval wel op met spoilers. Een discussieset is bedoeld om een gelezen boek inhoudelijk te bespreken en de vragen zullen onherroepelijk antwoorden met spoilers opleveren.

Gooi een (enigszins spoilerveilige) vraag uit de discussieset eens in een willekeurige groep. Bij het uitgaan, op school, op je werk, in een Facebookgroep, op de boekpagina hier op Hebban. Wie weet welke leuke discussies je losmaakt!

Download de discussieset

Lees mee met de Hebban Boek van de Maand Challenge

Lijkt het je wat om samen met ons alle Boeken van de Maand mee te lezen, bijvoorbeeld samen met je eigen leesclub? Doe dan mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge. Meld je aan en elk gelezen Boek van de Maand telt automatisch mee voor je Challenge zodra je het boek op Gelezen zet. Je kiest zelf de volgorde en wanneer je welk boek wilt oppakken. Eind 2024 heb je alle zestien boeken met ons meegelezen!

Doe mee aan de Boek van de Maand ChallengeOver de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesclubvragen: 'Julia' van Sandra Newman

 

Gerelateerd

Over

Sandra Newman

Sandra Newman

Sandra Newman is de auteur van veelgeprezen romans als The Country of Ice Cream ...