Hebban vandaag

Listmania /

Listmania: lijstjes, lijstjes, lijstjes

De beste dit, de leukste dat, de mooiste zus en de lekkerste zo. Nederlanders en Vlamingen zijn gek op lijstjes. Vandaag aandacht voor de boekenlijsten op Hebban: listmania!


De redactie van Hebban publiceert met enige regelmaat nieuwe, verrassende en vooral inspirerende boekenlijsten. In de rubriek ‘Listmania’ besteden we aandacht aan deze lijsten. Volg de boekenlijsten die jij interessant vindt en je krijgt in je tijdlijn op ‘Mijn Hebban’ automatisch bericht wanneer er een boek is bijgekomen. Ontbreekt er een boek in de lijst? Reageer dan onder de boekenlijst en de redactie kijkt er snel naar en vult aan!

 

Listmania top 10

1. Crimezone Canon (50 boeken)

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van thrillersite Crimezone.nl in 2012 heeft de redactie met medewerking van een groot aantal kenners van het genre de Canon van de Misdaadliteratuur samengesteld. Hierin staan vijftig titels die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van het thrillergenre.

 

2. DWDD Boekentips (19 boeken)

In de boekenrubriek van De Wereld Draait Door presenteren vier boekverkopers elke laatste dinsdag van de maand hun boekentips. Samen kiezen zij uit die tips een 'Boek van de maand'. In deze lijst vind je alle DWDD-Boek van de maand-tips!

 

3. Boeken over boeken (8 boeken)

Boeken die natuurlijk niet mogen ontbreken in de boekenkast van de echte boekenverslinder: boeken over boeken!

 

4. Nederlandse boekverfilmingen: romans (35 boeken)

In deze lijst geven we een overzicht van Nederlandse romans waarvan een boekverfilming is verschenen. 

 

5. Vlaamse literaire canon (45 boeken)

De canon, samengesteld door het Vlaams Fonds van de Letteren en de Koninklijke Academie voor de Nederlandse Taal- en Letterkunde, toont aan welke boeken er in Vlaanderen als essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur worden beschouwd. 

 

6. Maffiaboeken (15 boeken)

Corrupte rechercheurs of genadeloze families waar het criminele circuit via een bloedlijn wordt doorgegeven, in deze boekenlijst een verzameling van de beste boeken over de wereld van de maffia. Zie ook de lijst met de beste Nederlandstalige true crime

 

7. Prentenboeken, te goed voor woorden (9 boeken)

Oftewel: prentenboeken zonder tekst. Niet alleen omdat deze prenten geen nadere uitleg behoeven, maar juist om de fantasie van de lezertjes tot het uiterste te prikkelen.

 

8. De mooiste oorlogsromans (79 boeken)

Wij vroegen Hebban-lezers naar de mooiste oorlogsromans. Ontbreken er nog belangrijke titels? Vermeld ze in een reactie en wij voegen ze toe!

 

9. Beste historische fictie voor kinderen (26 boeken)

Speciaal voor de jeugdige lezers die zich helemaal kunnen verliezen in de vaak dikke en spannende boeken over vervlogen tijden.

 

10. Dementie in romans (11 boeken)

In de afgelopen decennia zijn dementie en Alzheimer veelvuldig terugkerende onderwerpen in literaire romans, maar ook in thrillers en feelgood-romans. Hebban selecteerde 9 boeken waar dementie een belangrijke, zo niet allesbepalende, rol in speelt. Van Bernlefs klassieker Hersenschimmen tot Ik mis mezelf, het onlangs verfilmde debuut van Lisa Genova, tot de superspannende thriller De professor van John Katzenbach. Voor elk wat wils.

 

Runners up: leuke boekenlijsten van Hebban-leden

11. Mainstream boeken die je als fantasy liefhebber gelezen moet hebben (4 boeken)

Als je altijd op zoek bent naar het volgende 'fantasy' boek, loop je het risico dat je boeken laat liggen die niet zo gelabeld worden, maar die je wellicht wel heel mooi vind. Hier een lijstje met boeken die ik iedere liefhebber van fantastiek kan aanbevelen. Het lijstje werd samengesteld door Frank Norbert Rieter. Wij zijn erg benieuwd hoe deze lijst zich verder gaat ontwikkelen. 

 

12. Mooiste boeken over Italië (42 boeken)

Ik kwam op het idee om deze lijst te maken, omdat ik een bord op Pinterest had gezien van Italië Uitgelicht.. Soms heb ik zin om in Hogere sferen te verkeren. Dan lees ik boeken uit het Hoge Noorden. Soms heb ik zin om over mijn lievelingsland te lezen: Italië, waar we al veel geweest zijn. Heerlijk !! Ook nog een paar kookboeken toegevoegd met Italiaanse kookkunst. De boekenlijst met Italiaanse inspiratie werd samengesteld door Ingrid Verschelling

 

13. New Adult (8 boeken)

Naast Young Adult is ook de ‘New Adult’-rage uit Amerika overgewaaid. Leesfanaat Diana van Eynde startte op 19 maart 2015 haar New Adult-boekenlijst. 

 

14. Leuke fantasieboeken zonder draken (9 boeken)

In deze lijst staan fantasie en sciencefiction boeken die over allerlei wezens gaan, behalve over draken. De lijst werd gemaakt door Lise

 

Zelf een boekenlijst opstarten?  Maak zelf ook een boekenlijst aan om anderen te inspireren, denk aan thema, land of gebeurtenis. Een boekenlijst maak je aan door een nieuwe plank aan te maken op je boekenplank in Mijn Hebban. Heb je een lijst die niet mag ontbreken binnen Listmania of misschien zelfs moet worden uitgelicht in een volgende aflevering? Mail de redactie

 Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1055 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Listmania: lijstjes, lijstjes, lijstjes

 

Overig

De Crimezone Canon van de Misdaadliteratuur

op 22 mei 2014 door Hebban Crew 50 boeken 64 volgers 2 reacties 3 likes

De Wereld Draait Door Boekentips

op 03 april 2015 door Hebban Crew 72 boeken 141 volgers 21 reacties 41 likes

Boeken over boeken - Hebban

op 25 juni 2015 door Hebban Crew 17 boeken 13 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken