Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Multimediale horrortips van Hebbanrecensent Tanja

Horror is voor mij gebaseerd op ‘lekker griezelen’. Heerlijk op de bank met een dekentje, in een donkere kamer, en griezelen maar. Dat hoeft niet persé met een boek: media als film en games lenen zich uiterst goed voor het horrorgenre. Daarom bij deze een lijstje met mijn favorieten op verschillende media.

Boeken

Dracula (1897) – Bram Stoker
We kennen allemaal het verhaal van de bloed drinkende Graaf Dracula in zijn kasteel in Transsylvanië. Het boek is geschreven aan de hand van dagboekfragmenten van onder andere Jonathan en Mina Harker, die de verhuizing van Graaf Dracula naar London van heel dichtbij meekrijgen. Niet voor niets een klassieker voor een ieder die wil griezelen.

Verzamelde werk – Edgar Allen Poe
Edgar Allen Poe(1809-1849) is een van de beste schrijvers van angstaanjagende, mysterieuze verhalen. Mijn eerste kennismaking met hem was ‘De feiten in het geval van M. Valdemar’, waarin een man onder hypnose is als hij overlijdt. Voor een ieder die van gotische horrorverhalen houdt.

De bergen der waanzin (1931)– H.P. Lovecraft
H.P. Lovecraft (1890-1937) is nog zo’n auteur uit vervlogen tijden. Zijn werk is niet alleen goed, maar ook een inspiratie geweest voor vele anderen. De Necronomicon is bijvoorbeeld ontsproten uit zijn brein. Het is geen bestaand boek, maar in veel van zijn verhalen refereert hij ernaar alsof het boek wel bestaat. Dit zorgt ervoor dat veel mensen nog steeds denken dat het bestaat. Momenteel is ‘Necronomicon’ de naam van zijn verzamelde beste werk.

Andere aanraders
Voor kinderen: het hele Griezel Genootschap (Met name Paul van Loon, Eddy C. Bertin en Tais Teng). Verder bijna alles van Stephen King, ‘Frankenstein’ van Mary Shelley, ‘Oorlog der Werelden’ van H.G. Wells en ‘Het vreemde geval van Dr. Jekyll en Mr. Hyde’ van Louis Robert Stevenson.

Films

Ringu (1998)
In ‘Ringu’ is er een vreemde video in omloop: als je deze kijkt, ga je zeven dagen later dood! Dat moet natuurlijk uitgeprobeerd worden! Zeven dagen later gaan de tieners inderdaad dood. Wanneer een reporter hier achteraan gaat, wordt ze zelf vervloekt door de video. In 2002 is er een Amerikaanse remake gekomen, onder de naam ‘The Ring’. Dit gebeurt vaker: Japanse horrorfilms die nagemaakt worden voor Amerikaans publiek (‘Ju-on: The Grudge’, ‘Dark Water’, ‘The Eye’), over het algemeen wordt de namaak minder goed ontvangen dan het origineel. Japanse horror is een genre waar niet iedereen van houdt, maar ook wat niet iedereen durft: veel mensen vinden Japanse horrorfilms enger dan de Amerikaanse.

Shaun of the Dead (2004)/ Zombieland (2009)
Aan het andere uiterste heb je de horrorfilms die er een beetje humor doorheen gooien. ‘Shaun of the Dead’ is er zo één, net als ‘Zombieland’. In deze films is de zombie-apocalyps bezig, en moeten de mensen die er zijn zien te overleven. Met elkaars hulp. Hoewel het als een vreselijk plot klinkt dat ook nog eens enorm cliché is, zijn beide films zelf dat niet. De humor en de personages in de films maken dat je de film met plezier kijkt.

The Cabin in the Woods (2012)
‘The Cabin in the Woods’ doet precies wat de titel zegt: vijf tieners gaan samen een weekendje naar een hut voor een leuk weekend. Uiteraard loopt dat minder goed af dan ze van te voren hadden gedacht. ‘The Cabin in the Woods’ speelt in op de horrorfilms zoals die al tientallen jaren gemaakt worden voor tieners. Denk aan ‘Scream’, ‘Final Destination’ of ‘I know what you did last summer’. Alleen zit ‘The Cabin in the Woods’ net iets beter in elkaar. De invloed van Joss Whedon is duidelijk te merken. Een aanrader voor wie vroeger tiener-horrorfilms met plezier heeft gekeken.

Andere aanraders
Voor wie alles niet binnen anderhalf uur opgelost hoeft te zien: ‘Rose Red’ (mini-tv serie) en ‘Penny Dreadful’ (Netflix originals serie). En voor wie van een beetje fout en over de top houdt: ‘Thir13en Ghosts’, ‘Ghostship’ en ‘From Dusk till Dawn’, waar zowel een film als een serie van is.

Games

Silent Hill 2 (2001) - Konami
‘Silent Hill’ is één van de meest bekende survival-horror game franchisen die er bestaat. Je speelt hierin James. James komt naar het plaatsje Silent Hill omdat hij een brief kreeg van zijn vrouw die hierom vroeg. Alleen is zijn vrouw al drie jaar dood… Een belangrijk onderdeel van de beklemmende sfeer van Silent Hill is de mist: je ziet zo weinig, dat alles enger wordt. Saillant detail is dat dit niet de bedoeling was. De kracht van de Playstation was niet genoeg om alles tegelijk te laten zien, dus heeft men mist toegevoegd. Deel 2 is in mijn ogen nog altijd de beste horrorgame die er is.

Project Zero 2: Crimson Butterfly (2003)– Tecmo/Grasshopper Manufacture
‘Project Zero 2’ begint als Mayu, Mio’s tweelingzusje, een vlinder achtervolgt in het bos. De vlinder brengt de tweeling naar een dorpje. Als Mayu de vlinder verder het dorp in volgt, moet Mio wel op zoek naar haar zusje. In Project Zero heb je geen wapens, behalve je Camera Obscura. Wanneer je foto’s neemt van geesten met deze camera, worden ze steeds zwakker. Een vreemd idee, maar Japanse spellen staan bekend om hun non-conventionele stijl volgens westerse normen. Mijn eerste ervaring ermee was toen mijn redacteur, in mijn tijd als game-reviewer, het spel niet wilde reviewen: na één speelsessie durfde hij in het donker de trap niet meer af.

Parasite eve II (2000) – SquareSoft
In ‘Parasite Eve II’ wordt de wereld overspoeld met Mitochondriale wezens. Deze wezens zijn niet bepaald vriendelijk, en erg moeilijk te verslaan. Aan speciaal agente Aya Brea om hier wat aan te doen. Want zelf is ze ook niet helemaal normaal. In Parasite Eve II combineert SquareSoft elementen uit hun RPG’s (de Final Fantasy series) met het horrorgenre. Het spel speelt meer als een RPG en je bent weerbaarder, waardoor de nadruk meer op de gevechten ligt. Dit zorgt voor een hele andere sfeer dan in survival-horror games, als Silent Hill en Project Zero.

Andere aanraders
Er bestaat zelfs een horror-puzzelgame: ‘Catherine’. Een cultureel fenomeen is ‘Resident Evil’, met verschillende games en films. ‘Bioshock’ is een erg goede first person shooter game, die ook genoeg horror-elementen bevat. Het volgende horror-spel dat ik zelf ga spelen is ‘The Evil WIthin’.



Over de auteur

Tanja Krone

25 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: Multimediale horrortips van Hebbanrecensent Tanja

 

Gerelateerd

Over

Howard Phillips Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft (1890 - 1937) was een Amerikaanse fantasy- en horrorsc...