Advertentie
Alle verhalen

Alle verhalen

26
Gelezen 27 Aan het lezen 3 Wil ik lezen 15 Favoriet 12 Recensies 1
Literatuur & Romans Artikelen 2 Lijsten 1 Spots 1 Top25's 1   Topics 0

Edgar Allan Poe is de uitvinder van de detective, en dat is zijn reputatie niet ten goede gekomen. De detective hoort immers niet bij de hogere literatuur. Maar in zijn eigen tijd bestond de detective als genre in de ontspanningslectuur nog niet; Poe werd in de elitairste kringen van het verre Europa volkomen serieus genomen als de grote schrijver die hij is. De dichters Baudelaire en Mallarmé vonden zijn werk zo bijzonder dat ze het in het Frans hebben vertaald. Alle verhalen van Poe zijn ongelooflijk en vaak ondraaglijk spannend. De opbouw van die spanning is eigenlijk wel zijn grootste uitvinding. Hij ging uit van de angst als allesbeheersende emotie, zowel bij zijn hoofdpersonen als bij zijn lezers. Die angst is bij die lezers een aangename sensatie: zij zijn immers niet zelf in gevaar. Het grootste gevaar dat ze lopen is afgeleid te worden van de schitterende stilistische en compositorische kwaliteiten van het proza van Poe.

Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Vertaald door
Paul Syrier
Illustraties
Harry Clarke
Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Laatste editie
27 augustus 2009
ISBN
9789025363239 , 9789025366797 , 9789062136629
+

Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 16 4 7 3 2 2 1 1 0

Artikelen over Alle verhalen

VrijdagVraag: Korte verhalen vs. dikke pillen
20 februari 2015 17 reacties
  Meer artikelen

Andere media

VN:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Keuze van de redactie
Jean-Paul Colin Auteur

Waanzinnig goed

door: Jean-Paul Colin 2 reacties 1 like

Iedere schrijver zijn specialisme. Zo was Jules Verne fameus om zijn sciencefictionverhalen, werd Yeats legendarisch om zijn poëzie, en ontpopte Sir Arhur Conan Doyle zich tot een aanbeden detectiveschrijver, met dank aan zijn geslepen speurneus Sherlock Holmes. Maar er was tussen hen ook een...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook