Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Nederland Leest - wat vond jij van 'Mevrouw mijn moeder'?

door Hebban Crew 2 reacties
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, een cadeau van je bibliotheek. Het is inmiddels eind november en tijd om de balans op te maken. Schrijf nu je recensie of laat op een andere manier weten wat je van het geschenkboek van de Nederland Leest-campagne van 2022 hebt gevonden. Wij helpen je op weg.

Het schrijven van een recensie is voor veel lezers al snel een brug te ver en dat komt met name door het woord 'recensie', dat onnodig en onterecht een drempel opwerpt. Een lezersrecensie mag je eigenlijk gewoon zien als je persoonlijke leeservaring. Je hoeft geen diepgaande onderbouwing te geven of wetenschappelijke argumentatie om een ander te overtuigen van de juistheid van je mening. Zie, dat klinkt al een heel stuk haalbaarder, of niet?

'Ik heb van begin tot het einde genoten: ontroering, humor, herkenbaar maar ook weemoed over wat niet meer is.' – Lezer Marije in haar lezersrecensie

7 tips voor het schrijven van een recensie

Een recensie op Hebban is altijd minimaal 100 woorden, dus dat is waar we ons op gaan richten. Wil je liever niet 100 woorden over het boek kwijt, dan maak je gebruik van de korte reactie-mogelijkheid onderin de (elke) boekpagina. En natuurlijk kun je ook volstaan met alleen het boek op je 'Gelezen'-plank zetten en er een sterwaardering aan toekennen.

Tip #1: Neem een helder standpunt in en probeer niet te algemeen te blijven

Zeggen dat je iets een goed boek vond omdat je het zo uit had, zegt weinig over het boek zelf. Probeer dus net iets meer te zeggen dan dat soort veelgebruikte algemeenheden. Wat vond je precies zo goed aan het boek? Was het de schrijfstijl, de plot? Zijn de personages heel sterk uitgewerkt?

Tip #2: Vertel het verhaal in eigen woorden, maar geef geen spoilers weg!

Er staan op Hebban bij elk boek van die handige flapteksten, waarin het hele verhaal zo netjes beschreven wordt. Gebruik ze echter niet in je recensie. Pak deze kans om het gelezen verhaal in je eigen woorden te hervertellen. Geef daarbij niet de hele plot weg, maar help de lezer in een of twee zinnetjes een klein eindje op weg. Het leukste aan het vertellen in eigen woorden waar boeken over gaan is dat je ontdekt dat elke lezer een heel ander boek leest ... ín hetzelfde boek! Lees voor de grap eens de recensies op de boekpagina van een boek dat je net las en ontdek dat iedereen iets heel anders uit een boek haalt.

Tip #3: Vermijd clichés

Dit is een onwijs leuke oefening, waar je vast veel om gaat lachen. Spot de leesclichés! Hoeveel boeken 'lezen als een trein'? Tel ook de knusse dekentjes, haardvuren, koppen thee en slapende katten die vermeld worden bij de leeservaring. Of de geschiktheid van een boek voor een bepaald type weer. Niks van dat alles heeft met het boek te maken, dus vermijd ze!

Tip #4: Onderbouw met argumenten, maar maak keuzes

'Ja, hallo! Je zei hierboven nog dat we geen onderbouwing hoefden te geven in een recensie! Hoe zit dat?'

Grapjas, ik zei dat een diepgaande onderbouwing niet hoeft, maar je moet wel een beetje toelichten waarom je vindt wat je vindt, toch? Je hoeft daarbij overigens niet het hele boek te verklaren, maar kies er een punt uit dat jij belangrijk vindt in het boek en licht je mening daarover enigszins toe. Vond je bijvoorbeeld de schrijfstijl prachtig, neem dan een kort citaat van enkele regels op in je recensie om dat te illustreren. Vond je een bepaald thema uit het boek het sterkste punt, vertel waarom jij denkt dat nou juist dát thema zo goed uit de verf komt in dit boek. Kies twee of maximaal drie elementen uit het boek om zo enigszins uit te lichten.

Tip #5: Beoordeel het boek en het boek alleen

Het kan lastig zijn om positief te schrijven over een goed boek van een auteur die puppy's schopt of negatief over een boek van een auteur die je beste vriend is. Hmm, dat zijn eigenlijk situaties die je moet zien te vermijden. Lees geen boeken van auteurs die puppy's schoppen en recenseer geen boeken van je beste vriend. Zo, beter!

Heb jij Mevrouw mijn moeder moeilijk te pakken kunnen krijgen omdat je bibliotheek niet meedeed of de boeken al op waren? Reken daar de roman niet op af. Het is geen onderdeel van het boek en de leeservaring zelf, dus laat dat buiten je bespreking. Soms een beetje lastig, maar wel het beste voor je boek. Over tien jaar herinner jij je het boek nog wel, maar de omstandigheden niet meer. Vind je een bepaalde cover hartstikke lelijk? Jammer dan, die maakt de auteur niet, dus reken daar de auteur en het boek niet op af. Alhoewel je zoiets natuurlijk wel prima kunt noemen in je recensie. Je moet er wel tegenaan kijken zo lang het boek op je nachtkastje ligt natuurlijk.

Tip #6: Geef een passende sterwaardering

Als jij jubelende woorden gebruikt in je lezersrecensie en drie sterren geeft, is er iets misgegaan. Dan ben je vergeten je kritiek ook op te schrijven of heb je misgeklikt op de sterren. Andersom ook, vijf sterren bij een recensie vol mitsen en maren is gek. Het is soms makkelijker om eerst de recensie te schrijven en dan pas de sterren te geven. Je hebt dan al je gedachten langs laten gaan, hebt je oordeel onder woorden weten te brengen, dus dan weet je ook het beste hoeveel sterren je aan het boek wilt geven. Drie sterren is een prima, maar niet heel bijzonder boek. Geef niet zomaar vijf sterren. Die beoordeling zou je moeten bewaren voor het beste van het beste, de handvol prachtige en heel bijzondere boeken die jij in een jaar ontdekt. Boeken waar je nog lang aan terug zult denken.

Tip #7: Doe netjes je huiswerk

Voor Mevrouw mijn moeder is het bijvoorbeeld relevant dat het gaat om een inmiddels ruim twee decennia oude roman. Je kunt dus meenemen in je recensie of het boek de tand des tijds goed doorstaat, volgens jou. In het algemeen is het goed om van een boek te weten of het gaat om een vertaald boek of een oorspronkelijk Nederlandstalig boek, of het om een debuut gaat of een deel in een serie en als welk genre het boek is uitgebracht. Balen dat een boek niet erg spannend is terwijl het om een waargebeurd drama gaat, is niet zo beetje sensitief bijvoorbeeld en het jammer vinden dat je niet achter de dader komt terwijl het niet om een misdaadboek gaat is ook wat verwarrend. Kun jij het hele verhaal niet volgen en is alles ontzettend verwarrend, maar ben jij ingestapt in deel #17 van een lopende boekenreeks, dan is dat niet zo verrassend. Dus doe een stukje huiswerk en verrijk daarmee automatisch achteraf je leeservaring!

Schrijf je recensie over Mevrouw mijn moeder

Mevrouw mijn moeder

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.

Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen. Het is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

De Hebban Leesclub rond Mevrouw mijn moeder is aanbeland bij vraag 7 inmiddels. Welke genre is het eigenlijk precies?

Nederland Leest Junior

Dit jaar is De regels van drie van Marjolijn Hof jouw cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Na het lezen van dit spannende verhaal gaat de klas in gesprek over ouder worden.

Naar het lesmateriaal

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet meer goed voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denk hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Schrijf je recensie over De regels van drie



Over de auteur

Hebban Crew

2541 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nederland Leest - wat vond jij van 'Mevrouw mijn moeder'?

 

Gerelateerd

Over

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls schrijft boeken over maatschappelijke problemen, over haarzelf en h...