Hebban vandaag

Dossier /

Niet storen, ik lees: 7 slimme tips om meer te kunnen lezen

door Hebban Crew 57 reacties
Lezen is heerlijk. Rustgevend, inspirerend, beeldend, voedend, verrijkend, vermakend. In een druk bestaan is het moeilijk je over te geven aan het rustpunt dat elk boek vormt. Het vormt een onthaasting die we ons niet altijd denken te kunnen veroorloven. Lezen is heerlijk. Hier zijn zeven tips om meer te kunnen lezen.

1. Leg die telefoon neer!

De smartphones van tegenwoordig zijn een directe oorzaak van het verlies van (kwalitatieve) leestijd. We gluren constant op dat ding. Het bliept, trilt en licht op in diverse kleuren, waarmee het de hele dag om onze aandacht vraagt. 'Even kijken' is niet zo schadelijk, denk je wellicht. Maar door de voortdurende onderbrekingen, zo kort als ze zijn, kom je niet makkelijk in een boek. En dan mag een thriller zo spannend zijn, een roman zo boeiend, het verliest van je social media en digitale nieuws.

Kies ervoor om het geluid van je telefoon uit te zetten als je gaat zitten voor een kostbaar leesuurtje. Facebook kan wel een poosje zonder jou, je vrienden hoeven niet direct een lachende smiley of een duimpje van je op hun grappige gifje of meme. Vind je het lastig? Onderga je fomo (fear of missing out)? Maak de bewuste keuze om een half uur ongestoord te lezen en beloof jezelf dan vijf minuutjes telefoontijd.

 

2. Netflix uit

Sinds de TV-gids niet meer leidend is voor onze televisieavonden en we kunnen kijken wat we willen, wanneer we willen, is het bingekijken een gevaarlijke vijand geworden van het bingereading. Je kunt in een weekend een heel seizoen van een serie kijken. Lekker 'cocoonen', dekentje, thee, chocoladereep. Wacht! Dat deed je normaal voor je boeken. Voel je hun verdrietige oogjes niet in je rug branden? Maak een deal met jezelf, ook fijn om vierkante ogen te voorkomen en langer te kunnen doen met een serie. Want een jaar wachten op een nieuw seizoen en het dan in een weekend uit hebben is ook wel zonde, hè? Kijk vijf afleveringen en lees dan een uurtje of twee. Zo is iedereen happy.

 

3. Wachten? Niet zonder boek.

We moeten elke dag wel ergens heen, zijn of wachten. Zorg dat je altijd een boek van een handzaam formaat bij je hebt, een 'busboek'. Onthaast jezelf door in de bus of de trein direct te gaan lezen (maar mis je halte niet!). Kies er wederom voor om in die vijf minuutjes niet naar je telefoon te grijpen, tenzij je boek op dat apparaat staat. Moet je naar de tandarts, huisarts of andere afspraak? Ga stiekem iets te vroeg en lees in de wachtkamer. De tijd die we 'verdoen' met ergens naartoe gaan of ergens op wachten is enorm, als je alles optelt. Het zou geweldig zijn als je al die tijd kunt gebruiken om te lezen.

 

4. Luister

Het is niet altijd even praktisch om een boek vast te houden. In bad kan het onhandig zijn, maar ook tijdens sport, het huishouden of een wandeling met Bruno duik je niet in een papieren boek. Een luisterboek is dan dé uitkomst. Je kunt zelfs wisselen tussen papieren boek en luisterboek als je dat zo uitkomt. Voor luisterboeken kun je goed terecht bij diensten als de Luisterbieb, Bol.com, Storytel of je koopt je luisterboeken los bij Luisterrijk

 

5. Doe je boek een belofte

Naast al deze afleiding moet je boek ook nog strijden met de honderden om aandacht roepende ándere boeken. Ben jij zo'n lezer die meer boeken koopt dan leest, dan heb je waarschijnlijk een mooie Nog Te Lezen-stapel staan, die je vanuit je ooghoek kunt zien. Online, op Hebban of in je favoriete leesgroepen krijg je de titels, leestips en jubelkreten om je oren geslingerd. Wat een verleiding, wat een keuze. Als je telkens van boek naar boek sprint, krijg je er nooit een uit. Kies een boek dat bij je past, begin aan dat boek en spreek met jezelf (en je boek) af dat je het uit zult lezen, voordat je een ander kiest. Als het moet kijk je even niet in je leesgroepen op social media en moet je wellicht zelfs, maar dat zeg ik met bloedend hart, Hebban even niet bezoeken.

 

6. Lees samen

Spreek samen met (online) vrienden of vriendinnen af een boek te lezen. Lees hetzelfde boek als je het samen wilt bespreken of lees allebei een ander boek, met de afspraak het daarna te ruilen. Zo heb je een stok achter de deur die niet al te opdringerig is én bovenal een belofte is voor een gezellige bespreking of een nieuw boek om te lezen. Of doe mee aan een (Hebban) Leesclub, dan móet je echt je boek uitlezen en word je geïnspireerd en gestimuleerd door je medelezers. 

 

7. Ga de Hebban Reading Challenge aan

In de Hebban Reading Challenge bepaal jij hoeveel boeken je in een jaar wilt proberen te lezen. Ook halverwege het jaar kun je nog instappen. Kies je leesdoel voor de komende zes maanden en ga die uitdaging aan! Kijk niet bij anderen hoe hoog hun Challenge is, want het is geen wedstrijdje, het is een belofte aan jezelf. Met de Hebban Reading Challenge geven we je een middel om lezen af en toe voorrang te geven. Als je een uitdaging bent aangegaan, wil je die ook halen. Wij vinden lezen belangrijk en jij ook.

Ik ga de uitdaging aan!

 

 

Nog meer handige Hebban-tips om in de leesflow te komen....Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Niet storen, ik lees: 7 slimme tips om meer te kunnen lezen

 


Gesponsorde boeken