Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Niet te missen deze zomer (2019): uitgevers en redacteuren geven boekentips #2

De zomer is in aantocht! Hoe zorg je er nou voor dat je de mooiste, meest interessante en meest indrukwekkende boeken niet mist de komende maanden? Om je daarbij een handje te helpen vroeg Hebban uitgevers en redacteuren om hun belangrijkste leestip voor deze zomer te delen! Vandaag deel 2.

Jeanette Ploeger

Uitgever bij Uitgeverij De Fontein

In De aardbeiendief van Joanne Harris word je als lezer opnieuw ondergedompeld in de wereld van haar debuut Chocolat. Vianne bestiert nog steeds haar chocolaterie in het Franse dorpje Lansquenet, waar een nieuwkomer komt wonen die ieders vertrouwen wint, behalve dat van Vianne... Ditmaal is zij dus de buitenstaander, en ze voelt zich toch al uit balans, met haar oudste dochter Anouk uit huis en de jongste Rosette die haar steeds minder nodig heeft. Wanneer Narcisse, de oude bloemist van het dorp, overlijdt, laat hij tot ieders verrassing een stukje land na aan Rosette. Maar Narcisse heeft ook zijn levensverhaal achtergelaten, en wel bij père Reynaud.

We lezen mee met père Reynaud, en dit meeslepende, soms schokkende relaas vormt een verhaal binnen het boek, wat ik prachtig vond werken. Dit boek sprak mij enorm aan, omdat het zo mooi in elkaar zit, met precies de juiste dosis symboliek. We zien naast bekende personen (ook Roux natuurlijk) dit keer Vianne's zwaktes en twijfels. Ik vond het een menselijk en mooi geschreven boek, en De aardbeiendief is naast Chocolat dan ook mijn favoriete roman van Joanne Harris.

De aardbeiendief van Joanne Harris verschijnt op 11 juni.

Jasper Henderson

Hoofdredacteur Nederlandse fictie en adjunct-uitgever bij Lebowski Publishers

Haar debuut, De zes levens van Sophie, verscheen in de VS bij het grote HarperCollins, kreeg lof van publiekslievelingen als Tess Gerritsen en Tatjana de Rosnay en werd verkozen tot een van de beste debuten van het jaar. Nu is Sarah Meuleman terug met de langverwachte tweede roman, waarin ze opnieuw haar unieke verteltalent weet te combineren met literaire suspense.

In De vondeling neemt Meuleman ons mee naar de mooie Isles of Scilly, een eilandengroep voor de zuidkust van Engeland. Tijdens haar vakantie ontdekt de achtjarige Robin een pop in de branding. Als ze erheen is gerend ziet ze dat het geen speelgoed is, maar een dode baby in een doek. Ze gaat hulp halen, maar als ze terugkeert met haar moeder, is de baby weg. Niemand gelooft haar. Twintig jaar later keert Robin naar het eiland terug om er voor eens en voor altijd achter te komen wat ze werkelijk heeft gezien. Even spannend, mysterieus en gelaagd als haar debuut, met enkele twists die de lezer gegarandeerd op het verkeerde been zullen zetten. 

De vondeling van Sarah Meuleman verschijnt op 28 mei. 

Anne Everard

Acquirerend redacteur bij Uitgeverij Signatuur

Wanneer Washington Black, een elfjarige slaaf op een suikerplantage in Barbados, de persoonlijke bediende van de excentrieke Titch Wilde wordt, krijgt hij de kans op een nieuw leven. Titch is bioloog, ontdekkingsreiziger en uitvinder, geobsedeerd door zijn creatie: de heteluchtballon. Maar de dood van een familielid vermorzelt zijn idealistische plannen en Washington komt in gevaar. Ze besluiten met de ballon te vluchten. Maar ontsnappen van de plantage is nog maar het begin van een ongelooflijke reis…

Met Washington reis je van de zengende rietsuikervelden in Barbados tot de ijzige woestenij van het Canadese Noorden, van de regenachtige straten in Londen naar de stoffige woestijn in Marokko, op zoek naar echte vrijheid. Want is Washington na zijn ontsnapping wel echt vrij?  

Als redacteur ben ik altijd op zoek naar krachtige stemmen en verhalen die ons meerdere aspecten van de mens tonen. Wie zijn we, hoe zijn we met elkaar verbonden, waar voelen we ons thuis? Waar leven we voor, wat is goed en wat is fout? Ik hou van verhalen waarin deze vragen onderzocht worden en dat is precies wat Washington Black doet: we lezen over slavernij, racisme, identiteit en vrijheid. Maar dan verpakt in een epische avonturenroman. Heerlijk om te lezen en toch zo gelaagd, heel bijzonder!

Washington Black van Esi Edugyan verschijnt op 28 mei.

Marianne De Baere

Uitgever bij Uitgeverij Angèle

Als je één roman leest deze zomer, laat het dan het debuut van Siel Verhanneman zijn. Haar dichtbundels stonden wekenlang in de Vlaamse poëzie-topdrie, naast de Canadese bestsellerauteur Rupi Kaur. Lize Spit is fan en Saskia De Coster riep haar uit tot Held van Kortrijk. Met Of iedereen gaat dood zet ze haar eerste trefzekere stappen als romancier. 

Zelden wist iemand rouw en verdriet zo teder neer te zetten. Lander, een van de hoofdpersonages in het boek, is een late twintiger en sinds de dood van zijn vader in denktijd. Verzonken in gedachten loopt hij van zijn bed naar café Bertrand, naar zijn grootmoeder en weer terug. Met elke kassei die hij verslindt, snuift hij de wereld in zich op. Alles om maar niet te hoeven stilstaan bij zijn verlies. En hij gaat naar Saskia, zijn therapeute. Zij moet Lander uit de beklemmende cocon van zijn eigen hoofd zien te krijgen. Maar wat Saskia daar ontdekt, laat haar niet meer los. 

De angst en eenzaamheid waar de twee hoofdpersonages mee worstelen, bedekt Verhanneman met een zacht deken van liefde en warmte. Het verhaal is intens, maar nooit zwaar op de hand. Aan het einde lijkt het alsof je afscheid neemt van een metgezel. Fragiliteit was nog nooit zo sterk. 

Of iedereen gaat dood van Siel Verhanneman verschijnt op 15 mei.

Petra Kruijt

Bureauredacteur bij Uitgeverij Zomer & Keuning

Wat hebben we Gillian King gemist! Zijzelf miste het schrijven gelukkig ook. Toen het weer hevig ging kriebelen, ging ze terug naar haar favo schrijfspot bij Paagman in Den Haag om te werken aan haar nieuwe roman. Gillian legde de lat hoger dan ooit… en dat is te merken. Ik mis je is een feelgoodverhaal met een diepe, aangrijpende laag. Na de dood van haar beste vriendin Bo bij een auto-ongeluk dat Charlotte zelf overleeft, rent ze ver weg van alles wat haar lief is. Ze mist Bo en torst een schuldgevoel mee over haar dood. Ze mist Carsten, Bo’s broer, op wie ze al sinds de middelbare school in stilte verliefd is. Ze mist ook zichzelf – de persoon die ze was, de persoon die ze ergens nog steeds is. Diep vanbinnen weet Charlotte waar ze hoort en vooral: bij wie ze hoort. Is er een weg terug?

Met veel emotie en ook humor neemt Gillian King ons in dit feelgoodverhaal mee op die zoektocht. De terugreis van Charlottes leven, én de terugkeer van Gillian King als schrijfster. Ik mis je is een roman die je niet mag missen!

Ik mis je van Gillian King verschijnt op 25 juni.

Jessica Nash

Uitgever bij Uitgeverij Atlas Contact

Hét onmisbare boek voor de zomer is de De jongens van Nickel, de hartverscheurende opvolger van Colson Whitehead’s De ondergrondse spoorweg. Whitehead neemt ons deze keer mee naar het Diepe Zuiden van de jaren ’60 van de vorige eeuw, waar de rassenscheiding in stand werd gehouden door een systeem van geschreven en ongeschreven regels dat bekend stond als ‘Jim Crow’.

We volgen de zwarte tieners Elwood en Turner, die allebei om vrij onschuldige redenen op de tuchtschool The Nickel Academy belanden. Nickel is de hel op aarde, waar met name de zwarte jongens door de witte bewakers worden mishandeld. Voor het minste vergrijp worden de jongens ‘naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. Elwood klampt zich vast aan de hoop dat hij ooit wegens goed gedrag zal vrijkomen, terwijl zijn door het leven geharde vriend Turner slechts één ambitie koestert: ontsnappen uit Nickel. Mijn hart brak om dit verhaal van Elwood en Turner en hun verstoorde dromen – des te meer toen ik begreep dat een school zoals Nickel in de staat Florida daadwerkelijk heeft bestaan.

De jongens van Nickel van Colson Whitehead verschijnt op 28 mei. 

Mariska Kortie

Redacteur bij Uitgeverij Prometheus

De Nederlandse literatuur gaat kennismaken met een nieuw talent, en wat voor een. Kevin van Vliet debuteert deze zomer met zijn novelleWolfsjong, een ontzettend krachtig boek waarvan de openingszin gelijk inslaat als een bom. De hoofdpersoon verliest zijn vader en ontmoet kort daarop de meest mysterieuze figuur in het dorp, Oskar. Deze oude, onaangepaste man neemt hem onder zijn vleugels en laat hem zien hoe het ook kan – leven. Zonder zorgen, zonder scrupules, zonder schaamte. Voor hij het weet, heeft de hoofdpersoon zich ondergedompeld in deze nieuwe manier van leven. Tot ook deze prille zekerheid verdwijnt.

Wolfsjong raakt aan grote levensthema’s als eenzaamheid, vertrouwen en hoop. Kevin van Vliet schrijft met een ongelooflijk gevoel voor ongemak, en als lezer identificeer je je moeiteloos met de hoofdpersoon – ook als hij keuzes maakt waarvan je hoopt ze nooit te (hoeven) maken. Kevins stijl is ongekunsteld en buitengewoon treffend. Wolfsjong mag dan een klein boek zijn, het is zonder twijfel een groots debuut.

Wolfsjong van Kevin van Vliet verschijnt medio september.

Katrijn van Hauwermeiren

Hoofdredacteur Nederlandse fictie bij Uitgeverij De Bezige Bij

Twee jaar geleden kwam De mensengenezer uit. Het was de tiende roman van Koen Peeters maar het betekende zijn doorbraak naar een groter publiek, mede dankzij de uiterst lovende ontvangst en de jury- én de lezersprijs van ECI Literatuurprijs. Deze keer neemt Koen de lezer mee naar Oostende. Een Vlaamse kuststad met al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht op artistiekelingen en kunstenaars. Marvin Gaye woonde er ooit enkele jaren, maar daarnaast was de stad ook de achtergrond bij het kunstenaarschap van bijvoorbeeld James Ensor, Léon Spilliaert, Hugo Claus, Paul Snoek, Constant Permeke en Joseph Roth.

In Kamer in Oostende voert Koen een schrijver en een schilder als hoofdpersonages op. Zij ontmoeten elkaar steeds in Oostende en ontwikkelen daar een vriendschap. Telkens weer vluchten ze weg van de hectiek van hun dagelijks leven om rond te dwalen in deze magische stad. Ze trachten door te dringen in eerdere tijdslagen en zo, door de ogen van iemand anders, zeldzame kostbare momenten diep terug in de tijd beleven. Kamer in Oostende is een heerlijk en melancholisch boek waarin honderden kleine anekdotes, observaties, mijmeringen en bespiegelingen samen komen in een groots verhaal over vriendschap, kunst, literatuur, liefde en vergankelijkheid. 

Kamer in Oostende van Koen Peeters verschijnt op 3 juni.

Jennifer Boomkamp

Acquirerend redacteur bij Uitgeverij Ambo Anthos

Russische rozen van Martha Hall Kelly is een meeslepende roman gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het begint net voor de Russiche Revolutie, wanneer de tsaar nog aan de macht is. De Amerikaanse Eliza Ferriday (die echt heeft bestaan), reist met haar Russische vriendin Sofia af naar Sint Petersburg. Sofia is nicht van de tsaar en de beschrijvingen van hun bezoek aan de Romanovs en het Winterpaleis zijn echt prachtig. Toen ik het las, had ik het gevoel alsof ik daar in de luxe vertrekken rondliep.

Wanneer de Russische Revolutie uitbreekt, vlucht Eliza terug naar Amerika en Sofia naar een datsja, een buitenverblijf. Ze houden contact, maar je voelt als lezer dat de dreiging steeds groter wordt. Zal Sofia en haar gezin het overleven? Er zitten vele spannende passages in de roman, en je blijft als lezer hopen dat Sofia de vlucht overleeft. Maar ook Eliza heeft zo haar tegenslagen. Maar beide vrouwen zijn zo sterk en zo krachtig, dat ik niet kon stoppen met lezen, totdat ik het uit had. Ik ging er helemaal in op! 

Russische rozen van Martha Hall Kelly verschijnt op 28 juni.


Lees ook deel 1 van dit artikel voor nóg meer najaarstips!

Welke van bovenstaande boeken gaan op jouw Wil-ik-lezen-plankje?



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Niet te missen deze zomer (2019): uitgevers en redacteuren geven boekentips #2

 

Gerelateerd