Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2019: Laura H.

door Hebban Crew 13 reacties
De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De longlist bestond uit 15 titels en werd beoordeeld door een grote lezersjury. Uit hun oordelen kwamen vijf titels voor de shortlist, waarvan we deze week iedere dag een genomineerde bekendmaken. De eerste genomineerde is 'Laura H.' van Thomas Rueb.

Journalist Thomas Rueb deed uitvoerig onderzoek naar het thema in zijn non-fictie boek Laura H., hij reisde zelfs af naar enkele plekken die het Nederlandse meisje Laura aandeed tijdens haar gevangenschap in het IS kalifaat. Het lijvige boek bevat Whatsapp berichten, krantenartikelen en gesprekken met betrokkenen waardoor Rueb zijn zoektocht vervlecht met een hoop extra bronnen. 

Laura H. vertrok in 2015 samen met haar man en kinderen naar het kalifaat van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen naar door Koerden bevrijd gebied. Bij aankomst op Schiphol werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. 


Dat de interesse voor deze gesloten wereld actueel blijft, zien we aan het succes van dit boek. Rueb won onlangs de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek en op dit moment wordt zijn boek bewerkt voor een verfilming in de vorm van een televisieserie en een toneelstuk. Ook Hebban lezers worden gegrepen door het verhaal, dat soms wegleest als een thriller. Oordelen zoals 'ongelooflijk', 'verbijsterend', 'fascinerend', 'aangrijpend' en 'heftig' zijn regelmatig terug te lezen in de lezersrecensies die achtergelaten zijn bij de hoge sterwaardering van dit boek. Daarmee veroverde het ook de lezersjury die de shortlist samenstelde, waardoor het boek een plek heeft verdiend in de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2019. 

Auteursfoto: Willemieke Kars 

Lees hier de Sneak Preview


Ebook van 14,99 voor 4,99

Laura H. is verschenen bij uitgeverij Das Mag. Het ebook van Laura H. is van 29 juli tot en met 4 augustus voor 4,99 euro verkrijgbaar bij Libris.

Hebban Debuutprijs 2019

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. 

Met Het smelt van Lize Spit (2016), Machtsstrijd van Wouter Helders (2016), Schuim der aarde van Roxane van Iperen (2017), Dagboek uit de rivier van Frederik Baas (2017) en Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer (2018) telt de jongste debuutprijs van Nederland en Vlaanderen al vijf laureaten.

De Hebban Debuutprijs 2019 richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning en feelgood verschenen tussen 1 april 2018 en 1 april 2019.

Een lezersjury van ca. 150 lezers beoordeelde de vijftien genomineerde titels en bepaalde de shortlist van de Hebban Debuutprijs. De shortlist telt 5 boeken. De eindjury bestaat uit de Hebban Crew en een aantal boekverkopers, onder leiding van juryvoorzitter Grietje Braaksma. Voor de volledige eindjury, lees je het artikel op Hebban.

Naar het Hebban Debuutprijs-kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2019: Laura H.

 

Gerelateerd

Over

Thomas Rueb

Thomas Rueb

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bijĀ NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel...