Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Op jacht naar de mooiste eerste zin

door Hebban Crew 7 reacties
Een goed boek staat of valt doorgaans bij een uitstekende eerste zin. De openingszin is vaak doorslaggevend bij het besluit van de lezer om door te gaan of het boek terzijde te leggen. De zin moet intrigeren, nieuwsgierig maken, uitnodigend zijn. De lezer moet meteen bij de les zijn. Kortom, de openingszin moet zin hebben, de toon zetten.

Sommige eerste zinnen zijn in het geheugen van velen gebeiteld. Zoals 'Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No. 37' (uit: Max Havelaar van Multatuli). Of: 'Jongens waren we – maar aardige jongens.' (Titaantjes, Nescio). En wat te denken van 'In den beginne schiep God de hemel en de aarde'?

Ook thrillerauteurs kunnen rake, eerste zinnen produceren. Zo is de redactie van Hebban|Crimezone wel gecharmeerd van 'Het kostte hem zijn leven en dat van zijn vrouw, zijn drie kinderen, zijn twee broers, nog wat losse familieleden links en rechts, plus zijn huis en zijn hond, maar heel even is mijn vader een van de machtigste mannen van Italië geweest.' Dat was de openingszin uit de thriller Pentito (2007) van Simon de Waal. Een heel wat kortere, maar niet minder indrukwekkend is deze: 'Dit is een vergissing.' Uit: Doof (2008) van Siska Mulder. De tweede zin luidt overigens: 'Dit is één grote vergissing.'  

Natuurlijk draait niet alles om die ene onvergetelijke beginzin. Een roman of een thriller kan na een weinig indrukwekkende openingszin alsnog opbloeien en de aandacht van de lezer vasthouden. Maar de eerste klap is toch meestal een daalder waard. 

Hebban gaat op zoek naar de beste openingszin van boekenjaar 2014/2015

De redactie van Hebban.nl is op zoek naar de beste openingszin van het jaar. En daarbij beperken we ons niet tot de thriller. Ook in andere genres, zoals sciencefiction en fantasy, literatuur en young adult is een goede eerste zin niet minder belangrijk. Hebban.nl roept dan ook lezers en recensenten op hun favoriete beginzin naar ons toe te sturen. Het gaat om eerste zinnen uit boeken die dit jaar zijn verschenen of nog zullen verschijnen.

Met enige regelmaat zullen wij berichten over de binnengekomen nominaties. In november publiceren wij een shortlist van de mooiste openingszinnen in diverse categorieën. Daarna mag het publiek de beste beginzin bepalen. Aan het eind van het jaar wordt de uitslag bekendgemaakt.

U kunt op deze pagina uw favoriete openingszin melden. Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Op jacht naar de mooiste eerste zin

 

Gerelateerd