Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Patterson boert weer goed

Op de lijst van de honderd meest invloedrijke personen uit de cultuur en de sport van het zakenblad Forbes staan zes schrijvers. En de helft van hen opereert uitsluitend in het spannende genre.

De Amerikaanse zangeres Beyoncé voert de top 100 aan. Volgens schattingen van Forbes haalde ze in de periode van 1 juni 2013 tot 1 juni 2014 maar liefst 115 miljoen dollar (oftewel ruim 81 miljoen euro) binnen met het geven van concerten en via haar parfum- en kledinglijn. In de top tien staan verder basketballer LeBron James, producent en rapper Dr. Dre, Oprah Winfrey, Ellen Degeneres, hiphopartiest (en eega van Beyoncé) Jay Z, bokser Floyd Mayweather Jr., Rihanna, Katy Perry en Robert Downey Jr.

De eerste auteur vinden we pas op plaats 37 en het zal de thrillerkenner niet verbazen dat die plek alweer wordt ingenomen door James Patterson. Met medewerking van co-auteurs laat hij veertien boeken per jaar zijn schrijffabriek verlaten. Afgelopen jaar toucheerde Patterson 67 miljoen euro. Sinds het begin van zijn carrière heeft hij om en nabij de 525 miljoen euro bij elkaar geschreven. Patterson is overigens niet iemand die op zijn geld blijft zitten. Het afgelopen jaar schonk hij 1 miljoen dollar aan onafhankelijke boekhandels.

We zakken ruim veertig plekken en komen op plaats 78 Dan Brown tegen. De schrijver verbleef elf achtereenvolgende weken op de bestsellerlijst van New York Times met zijn laatste thriller Inferno. Hij verkocht 1,4 miljoen exemplaren van het boek in de Verenigde Staten en zo'n 200 miljoen in de rest van de wereld. John Green, schrijver van Een weeffout in onze sterren, volgt Brown op de voet (plaats 79).

Op plek 82 staat Stephen King, auteur van onder andere Mr. Mercedes en Doctor Sleep. Volgens Forbes verdiende de grootmeester van de horror een kleine twaalf miljoen euro. Na King komt op plaats 84 J.K. Rowling, de schepper van Harry Potter, maar sinds vorig jaar ook bekend als misdaadauteur Robert Galbraith. De zesde auteur op de lijst is young adult-schrijver Veronica Roth. Zij staat op de 95ste plaats.

(Bron: Forbes. L'Express)Over de auteur

Hebban Crew

1637 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Patterson boert weer goed

 

Gerelateerd

Over

James Patterson

James Patterson

James Patterson (Newburgh, Orange County, 1947) is een Amerikaans auteur van ee...