Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Robert Galbraith

Artikelen 14 Newsroom 1 Spots 12 beschrijving bewerken

Achter het pseudoniem Robert Galbraith gaat niemand minder schuil dan J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-reeks.

J.K. (Joanne Kathleen) Rowling (1965) groeide op in Chepstow, Engeland. Na de middelbare school studeerde ze Frans en Klassieke Talen, werkte ze voor Amnesty International en gaf ze een aantal jaren les. Ze verhuisde naar Portugal om Engels te doceren en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Het huwelijk hield echter geen stand en na de scheiding in 1993 verhuisde zij naar Edinburgh met haar pasgeboren dochter. Omdat ze in een kleine flat woonde, schreef ze in café Nicholson aan haar boek en wist Harry Potter en de Steen der Wijzen  in zes maanden te voltooien. Zowel dit debuut als alle volgende Potterdelen werden overstelpt met diverse bekroningen en prijzen.

Nadat ze een punt zette achter de serie rond Harry Potter, bleef het een tijdlang stil rond haar. Achteraf bleek dit maar schijn te zijn; het duurde immers een tijdje voor bekend werd dat de "debuterende" auteur Robert Galbraith niemand minder was dan J.K. Rowling.

Cormoran B. Strike

Comoran is een ex-militair die in Afghanistan een been verloor en die nu in Londen probeert aan de kost te komen als detective. Hij heeft steeds geldproblemen en woont zeer klein en goedkoop. Ongeveer op het moment dat hij zijn eerste zaak aanneemt, komt ook 25-jarige Robin Ellacott in zijn leven binnengelopen en hij besluit haar aan te nemen als secretaresse op tijdelijke basis. Comoran is geboren in 1974 en ongeveer 36 jaar als de verhalen aanvangen. Om te slapen – en minder pijn te hebben - doet hij zijn kunstbeen uit en soms blijft hij wel eens slapen op zijn klein kantoor, dat gelegen is op de tweede verdieping van een oud gebouw. Hij heeft een achttal halfbroers en zussen (zijn ouders waren niet het conventionele type) en werd vooral door een oom een tante grootgebracht. Hij verhuisde constant in zijn jeugd en bezocht meer dan een dozijn scholen. Maar leerde aldus ook alle wijken van Londen kennen. Hij ziet er een beetje uit als een beer, met veel beharing een dikke nek en een bolle buik. Hij is goed van inborst maar kan soms bruut overkomen.

1. The Cuckoo's Calling (2013, Koekoeksjong)
2. The Silkworm (2014, Zijderups)
3. Career of Evil (2015, Het Slechte Pad)
4. Lethal White (2018, Witte dood)

Laatste bewerking door Marina op 13/09/2020
Auteursfoto: Foto website uitg Boekerij
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Meer over Robert Galbraith

Auteur van de Week | Robert Galbraith
04 februari 2019 23 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

  Meer artikelen

Door lezers

De Luisterboekhoek / Helma luisterde ... Zijderups van Robert Galbraith
04 september 2022 7 reacties
De Luisterboekhoek / Helma luisterde ... Koekoeksjong van Robert Galbraith
07 november 2021 4 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken