Listmania /
Raar, maar waar!
Van 7 t/m 18 oktober is het Kinderboekenweek! Dan draait alles om natuur, wetenschap en techniek, met als motto: Raar, maar waar! Op school, in de boekwinkel en de bibliotheek is er van alles te beleven. Van voorleesmiddagen en meet & greets, tot vertelvoorstellingen, muzikaal theater en workshops.
Ontmoet Simon van der Geest en Mies van Hout
De makers van respectievelijk het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek, Simon van der Geest en Mies van Hout gaan t/m 17 oktober op tournee langs boekwinkels en bibliotheken voor meet & greets. Bekijk het Tourneeschema.
Lezen = weten² tour
Van 7 t/m 18 oktober is er een speciale bibliotheektournee: de Lezen = weten² tour. Schrijvers en wetenschappers treden samen op in de bibliotheek met activiteiten rond het Kinderboekenweekthema. Het tourneeschema komt binnenkort beschikbaar.
Kinderboekensalon
Op 12 oktober is er Kinderboekensalon (voor volwassenen) met als gast Simon van der Geest over bewust leren of per ongeluk uitvinden. Kennis en creativiteit komen samen in de Kinderboekenweek en in de FGw (Faculteit der Geesteswetenschappen).
Bekijk het volledige Activiteitenoverzicht.
Speciale uitgaven
Ook zijn er speciale uitgaven, te verkrijgen in de boekhandel en bibliotheek. De Voorleesgids biedt een overzicht van ruim 140 voorlees- en prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 6 jaar. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar is er de Kinderboekenkrant, een bewaarkrant vol leestips en leuke nieuwtjes over kinderboeken en schrijvers. Quest, het populairwetenschappelijke tijdschrift, lanceert speciaal voor de Kinderboekenweek Quest JR (alleen verkrijgbaar in de bibliotheek) met verrassende artikelen, interessante weetjes en leuke wetenschappelijke proefjes, passend bij het Kinderboekenweekthema.
Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek
En natuurlijk is er het Kinderboekenweekgeschenk: Per ongelukt!, geschreven door Simon van der Geest, winnaar van Gouden Griffels (Spinder en Dissus). Het Kinderboekenweekgeschenk ontvang je tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van tenminste € 10,- aan kinderboeken. Het verhaal dat voorafgaat aan het Kinderboekenweekgeschenk is ‘Het Geheime Hoofdstuk’, een gratis app, te lezen als SwipeStory.
Ieder jaar wordt er ook speciaal voor de Kinderboekenweek een Prentenboek gemaakt. Dit jaar is dat Speeltuin, geschreven en getekend door Mies van Hout (maker van onder meer Bang Mannetje en Vrolijk). Het prentenboek is alleen te koop tijdens de Kinderboekenweek voor € 5,-.
Lees de volgende boeken over natuur, wetenschap en techniek:
Voor 4+ Apenbillen en wiebeltanden, Vivian den Hollander / ill. Dagmar Stam (Van Holkema & Warendorf)
Als de tandarts Lisa een raadsel vertelt over een dier dat wel zeven keer tanden wisselt, gaat ze er met Jimmy naar op zoek in de dierentuin met hulp van dierenverzorger Chris. De astronaut, Liesbet Slegers (Clavis)
De taken van een astronaut en hoe hij de ruimte in vliegt. Een gat in mijn emmer, Ingrid en Dieter Schubert (Lemniscaat)
Beer wil zijn bloemen water geven, maar er zit een gat in zijn emmer: Egel weet er wel wat op… Karel Klus bouwt een huis, George Johansson / ill. Jens Ahlbom (Christofoor)
Van bedenken tot uitvoeren en inrichten: alle aspecten komen aan bod wanneer Karel Klus en zijn hond Boris een huis bouwen. Keepvogel: de uitvinding, Wouter van Reek (Leopold)
Keepvogel heeft zo’n ingewikkelde bessenplukmachine gemaakt, dat hij maar moeilijk in de hand is te houden…. Dan heeft zijn hond Tungsten het beter bekeken! Kobe maakt een museum, Ashild Kanstad Johnsen (De Vier Windstreken)
Alle dozen en laden van Kobe zitten tjokvol met zijn verzamelde spullen: dat vraagt om een andere aanpak!
Voor 6+ Botje, Janneke Schotveld / ill. Annet Schaap (Van Holkema & Warendorf)
De saaie vakantie wordt voor Bibi leuker dan gedacht… Er wordt een robot bezorgd: Botje! Kijk, wat raar!, Vivian den Hollander / ill. Saskia Halfmouw (Van Holkema & Warendorf, pictoboek AVI M3)
Fien en Sem maken van de skelter en de kinderwagen een help-kar voor dieren in nood. Lindbergh. Het verhaal van een vliegende muis, Torben Kuhlmann (De Vier Windstreken)
Een kleine muis wil leren vliegen om de oceaan over te steken naar Amerika. Opmerkelijke uitvindingen, Marit Törnqvist (Querido)
Een handenthuistrui, de dikkebuikdrager, kusklimop, de spaghettislurper en meer afbeeldingen van opmerkelijke uitvindingen. Springende pinguïns en lachende hyena’s, Jesse Goossens / ill.Marije Tolman (Lemniscaat)
Een ijsbeer is linkshandig en een krekel hoort met zijn knieën: leuke weetjes van ruim vijftig dieren bij zachte schilderingen. Wolf en hond op de maan, Sylvia Vanden Heede / ill. Marije Tolman (Lannoo, AVI M3)
Hond wenst Kat naar de maan en dat brengt Wolf op een idee: hij maakt een ‘rekat’, die hij op de maan wil laten landen…
Voor 8+ Colafonteinen en spetterende verfbommen, Jesse Goossens / ill. Linde Faas (Lemniscaat)
Spectaculaire en spannende proeven met materiaal dat in ieder huis te vinden is. Het waanzinnige boek over je lichaam: 99% nonsens 100% humor, Andy Griffiths / ill. Terry Denton (Lannoo)
Over zichtbare en onzichtbare delen van je lichaam en hun functies, met stripachtige illustraties. Levensgroot: insecten, Keiichi Koike / foto’s Makoto Yokotsuka (Clavis)
Foto's van levende en opgezette insecten op ware grootte, met weetjes. Stijn, uitvinder, zet een tent op, René van der Velde / ill. Georgien Overwater (Ploegsma)
Stijn doet allerlei handige uitvindingen voor de kampeervakantie, bijvoorbeeld hoe je een vis kunt vangen zonder hengel en hoe je ‘campingproef’ kunt worden. Van oerknal tot robot, alles heeft een begin, Marc ter Horst / ill. Eliane Gerrits (Gottmer)
Het ontstaan of de uitvinding van allerlei zaken in natuur en techniek.
Voor 10+ De raketwedstrijd, Anaïd Haen en Django Mathijsen (De Vier Windstreken)
Sterre moet de waterraketwedstrijd winnen om toegelaten te worden op de speciale Techniek en Wetenschap Talentschool van professor Pikulet. Maar iemand werkt haar tegen… Geniaal!, Janny van der Molen (Ploegsma)
Over slimme mensen die de wereld beter maakten: verhalen over ontdekkingen van belangrijke wetenschappers. Hoe werkt dat nou?, David Macaulay en met Neil Ardley (Het Spectrum)
Aan de hand van duidelijke tekeningen wordt uitgelegd hoe allerlei apparaten en machines werken. Pas op gevaar!, David O'Doherty (Van Holkema & Warendorf)
Dr. Noel, zelf erkend gevaarkunde-kenner, leert je alle vormen van gevaar te herkennen én voorkomen. Proefjesboek, Arno Verweij (Uitgeverij Nieuwezijds)
65 stap voor stap proefjes om van alles te ontdekken over natuurkunde, scheikunde en biologie. Superslimme dieren, Jan Paul Schutte / ill. Caroline d'Hollosy (Kluitman)
Dieren hebben vaak al veel eerder oplossingen gevonden voor ingewikkelde zaken dan de mens, bijvoorbeeld door samen te werken of zich te vermommen.