Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Advertorial /

Reis af naar Victoriaans Engeland met de boeken van Evie Dunmore

door Hebban Crew 14 reacties
In veel romantische verhalen gaan liefde en trouwen samen als boeken en thee. Maar wat gebeurt er met de liefde wanneer je als vrouw al je rechten kwijtraakt door te trouwen? Evie Dunmore zet vier feministen centraal in haar zinderende historische reeks 'Vrouwen van Oxford', over vrouwenrechten en romantiek met als uitgangspunt: ook feministen worden verliefd.

De nobele valsspeler

Evie Dunmore, vertaald door Rosalyn van Moorselaar

Catriona Campbell heeft behoorlijk wat aan haar hoofd: een noodlijdend landgoed, een academisch writer's block en een spannende tijd voor de Engelse vrouwenrechtencampagne. Het laatste wat ze dus wil is gastvrouw spelen voor haar vaders (woest aantrekkelijke) collega. Natuurlijk droomt ze van de liefde, maar op dit moment gaat haar carrière voor.

Elias Khoury heeft op zijn beurt heel andere plannen op Oxford, en Catriona verleiden zou de sleutel tot zijn succes kunnen zijn. Maar zo makkelijk geeft ze zich niet gewonnen, en al snel komen zijn goed uitgedachte plannen in gevaar ...

Evie Dunmore is een Britse feelgoodauteur. Ze debuteerde met De hertog op zijn knieën, het eerste deel uit de 'Vrouwen van Oxford'-serie. De reeks focust zich op een groep vriendinnen in het Victoriaanse Engeland die zich inzetten voor vrouwenstemrecht en ondertussen verliefd worden, waardoor de boeken een mooie balans zijn tussen geschiedenis, feminisme en feelgood. Elk deel volgt het verhaal van een van deze suffragettes. De nobele valsspeler is het afsluitende boek in de serie en vertelt het verhaal van Catriona, de laatste van de suffragettes uit de groep.

Zelf studeerde Dunmore voor haar master aan de Universiteit van Oxford. Hoewel ze toen al gecharmeerd was van de geschiedenis en pracht en praal van de universiteit, kwam het idee voor het schrijven van een roman pas later. Jarenlang werkte ze als freelancer bij adviesbureaus op het gebied van duurzaamheid, maar in 2016 maakte ze een terugkeer naar de universiteit, dit keer voor een schrijfcursus. Als kind pende ze al af en aan stukjes neer, maar nu gaf ze het schrijven van een daadwerkelijk boek écht een kans. Haar droom kwam uit: ze verkocht het manuscript aan een uitgeverij. Nu het laatste deel verschenen is, voelt het afsluiten van de serie toch wel een beetje bitterzoet, geeft ze toe in een interview: 'Het is het eind van een serie waar ik heel lang aan gewerkt heb.'

'Een perfecte afsluiter van een heerlijke serie: uitdagend, scherpzinnig én sexy.' – Marijke Vos

Lees een fragment

Verliefde feministen

De 'Vrouwen van Oxford'-serie focust op de vrouwenrechtenbeweging in het Engeland van de negentiende eeuw, maar dat is niet waar het mee begon toen het verhaal zich ontpopte in Dunmores verbeelding. De hertog op zijn knieën begon simpelweg als een liefdesverhaal. Een happy end moest er komen, maar Dunmore had tijdens haar studie een cursus gevolgd over genderpolitiek, waar ze er al snel achter kwam dat trouwen voor heel veel vrouwen in het Victoriaanse Engeland helemaal niet zo romantisch was. Vrouwen verloren namelijk onder andere hun stemrecht zodra ze huwden. 'Ik had het gevoel dat ik twee keuzes had als ik door wilde gaan met het schrijven van een feelgood in deze historische setting: deze realiteit negeren, of ermee werken,' vertelt de auteur in een interview. De spanning tussen romantiek en feminisme heeft Dunmore centraal gezet in haar boeken.

De Victoriaanse tijd was een periode waarin er grote veranderingen plaatsvonden op sociaal, economisch en technologisch gebied, wat ruimte gaf voor de ontwikkeling van onder andere de vrouwenrechtenbeweging, waarvan we de gevolgen vandaag de dag nog voelen. Voor Dunmore betekende dit dat ze over heldinnen kon schrijven die authentiek en plausibel zijn voor die tijd, maar waarmee de hedendaagse lezer zich ook kan identificeren. Daarnaast kan de lezer zich verheugen op veel romantiek, want ook feministen worden verliefd. De reeks draait om vier suffragettes, waarbij in elk afzonderlijk te lezen deel een ander hoofdpersonage uit de vriendinnengroep centraal staat. Zo kon Dunmore voor iedere roman een andere invalshoek bedenken, zoals het bestaansrecht van vrouwen op de universiteit, in het bedrijfsleven en als kunstenaars.

Met het net verschenen De nobele valsspeler wilde Dunmore de sociopolitieke blik van de reeks verbreden van Engeland naar de wereld. 'In de jaren tachtig van de negentiende eeuw bevond Groot-Brittannië zich op het hoogtepunt van haar koloniale ambities,' vertelt de auteur in een interview. 'De taal die werd gebruikt om de onderdrukking van buitenlanders te rechtvaardigen deed me sterk denken aan de retoriek en argumenten die werden gebruikt om vrouwen "op hun plaats" te houden.' Door deze insteek te kiezen vielen de verhalen van vrouwenrechtenactiviste Catriona en dat van Elias, een man die koste wat het kost gestolen kunstvoorwerpen terug wil brengen naar zijn thuisland, als puzzelstukjes in elkaar. Met De nobele valsspeler maakt Dunmore het verhaal af en kun je de reeks in één keer verslinden.

'De perfecte boeken terwijl je wacht op het nieuwe seizoen van Bridgerton.' – Xander Uitgevers

Winactie

Kun je niet wachten om door deze historische romans te worden meegesleept naar Victoriaans Engeland? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Xander één pakket met de complete 'Vrouwen van Oxford'-reeks weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen.

Naar de winactie



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Reis af naar Victoriaans Engeland met de boeken van Evie Dunmore