Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Stockholm delete - spannende, complexe thriller die concentratie vergt

Een thriller uit het hoge Noorden heeft meestal niet veel promotie meer nodig om voldoende lezers te vinden. Jens Lapidus, strafrechtpleiter van beroep, maakte reeds furore met de ‘Stockholm'-trilogie. 'Stockholm delete' is het tweede deel met personages Emelie en Teddy in de hoofdrol, een direct vervolg op 'Viproom'. Vijftien leesclubdeelnemers bogen zich over het boek, leesclubcoördinator Nathalie Brouwers vatte het eindoordeel samen.

Stockholm Delete begint met een dode in een vakantiehuis op Värmdö, één van de eilandjes in de Stockholmse archipelago. Naast het huis is een auto geparkeerd waarvan de bestuurder bewusteloos wordt teruggevonden. Als beginnend advocate die totaal niet gewoon is met het strafrecht neemt Emelie na enige twijfel en zonder goedkeuring van haar werkgever de zaak toch aan waarbij ze de bestuurder, die als hoofdverdachte wordt aanzien voor de moord, zal verdedigen.

Hoofdthema’s

Macht en geld, van de elite met name, die zich nog meer vrijheden kan veroorloven dan de gewone ‘straatschoffies’ om in Lapidus’ stijl te blijven. Gokken, angst voor wraak, fraude en kinderporno zijn thema’s die allemaal de revue passeren in dit boek.

Gangstertaal

Wat de meeste lezers vooral stoort bij het lezen, is het gebruik van gangster- en straattaal die deze schrijver zo eigen is. In een bepaalde context legt hij dit zijn criminele personages in de mond wat wel erg realistisch aan doet, maar bepaald niet overeenkomt met de wereld van onze lezers (en nog minder met die van de Vlamingen onder ons vanwege de lokale toets).

Het boek is geschreven in korte hoofdstukken en heel korte zinnen, die nog korter worden naarmate de spanning verder opbouwt. En hoe verder gevorderd, hoe meer de lezers door het verhaal gebeten worden zodat ze dan zo snel mogelijk het boek willen uit hebben. De meesten worden voor deze inspanning gelukkig beloond en zijn meer dan tevreden met deze zeer spannende maar wel complexe meerlagige thriller.

Leesclub en eindwaardering

Een goed teken bij een trilogie is of lezers na een tweede deel ook snel het derde en laatste willen lezen. Dankzij de cliffhanger op het einde en enkele nog niet opgeloste verhaallijnen willen de meeste lezers inderdaad het laatste deel niet missen. Over het algemeen spreekt men van een trage aanloop waarna het wel spannender en spannender wordt om te culmineren met een ‘knallend einde’.

'Ondanks de trage start heeft het einde van dit verhaal mij toch gepakt en ja, het boek eindigt op een moment waarop de spanning het grootst is, en waarbij niet duidelijk is hoe het verder afloopt.'- Gerda

'Voor mij: een top boek en een zeer goed vervolg op VIP-Room. Laat nummer 3 maar komen!!' - Ine

Nergens werden er echter minder dan drie sterren uitgedeeld voor deze ietwat complexere thriller in het genre.  Het gemiddeld aantal sterren komt daardoor op 3,5 ster te liggen.

Lees hier het volledige eindverslag

Ook meedoen?

Wil jij ook graag eens deelnemen aan een Hebban Leesclub, kijk dan welke inschrijvingen op dit moment open staan. Per leesclub kunnen vijftien lezers ingeloot worden, die het leesclubboek zullen ontvangen.Over de auteur

Debbie van der Zande

688 volgers
267 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Stockholm delete - spannende, complexe thriller die concentratie vergt

 

Gerelateerd

Over

Jens Lapidus

Jens Lapidus

Jens Lapidus (Hägersten, 1974) is een succesvolle Zweedse strafrechtadvocaat en verdedigde in die functie enkele van de meest beruchte misdadigers van Zweden. Hierdoor verwierf hij unieke ke...

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 117 boeken 28 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

Stockholm delete

55 volgers

Welkom bij de leesclub rond het boek Stockholm delete van Jens Lapidus (Uitgeverij A.W. Bruna). We zijn op Facebook en Twitter te vinden op @hebbanleesclub, onze hashtag is #hebbanleesclub. Deze...