Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Throwback Thursday: De Nederlandse Tolkien

Hebban Fantasy bestaat bijna een jaar. Elke donderdag brengen we een aantal geweldige artikelen uit het archief opnieuw onder de aandacht. Vandaag de serie De Nederlandse Tolkien van Eisso Post. Check it out!

Gedurende september en oktober 2014 vroeg auteur, vertaler, manuscriptbeoordelaar en schrijfdocent Eisso Post zich in een serie van zes stukken het volgende af: "Wie is de Nederlandse Tolkien? Is er wel een Nederlandse Tolkien? Is er wel één Nederlandse Tolkien? Is er misschien een reeks schrijvers die, elkaar aanvullend, ‘de Nederlandse Tolkien’ genoemd kunnen worden?"

Hij behandelt vijf mogelijke kandidaten en brengt zijn zoektocht tot een conclusie in het zesde artikelen. Eisso kreeg veel reacties op zijn artikelen, onder andere van de leden van het Nederlandse Tolkien genootschap Unquendor. Terecht, want het is een erg leuke serie.

Deel 1: Marten Toonder

Deel 2: Paul Biegel

Deel 3: Jean Dulieu

Deel 4: Tonke Dragt

Deel 5: Harrie Geelen

Deel 6: En de winnaar is... (alhoewel)

Het laatste stuk leidt Eisso in: "Mijn stukjes blijken uitgebreid besproken te worden binnen het Tolkiengenootschap Unquendor. Dat vind ik een hele eer, want Unquendor is een oud en eerbiedwaardig instituut. Het betekent ook een verantwoordelijkheid, want als je boude beweringen doet over de grote meester willen ze in die kringen vanzelfsprekend hom of kuit hebben."

Wat het geworden is, kun je dus in het zesde deel lezen!

Eisso Post is schrijver van fictie (o.a. De nutvolle Pikku) en non-fictie (o.a. Schrijven met het Oerverhaal), vertaler (o.a. Leviathan Ontwaakt en Calibans Strijd), performer en eigenaar van schrijfbegeleidingsbureau Pterodactylus.

Lees hier een aantal van Eisso's korte verhalen in twee nieuwe ebookbundels: Een kans en Glas. Beide fantasierijke bundels staan op Smashwords, dus je kunt een aantal bladzijden gratis lezen, voordat je ze aanschaft (en je mag ook nog eens zelf de prijs bepalen).Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
776 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Throwback Thursday: De Nederlandse Tolkien

 

Gerelateerd

Over

Marten Toonder

Marten Toonder

Marten Toonder neemt in de galerij van de Nederlandse literatoren een unieke pla...

Paul Biegel

Paul Biegel

Paul Biegel (1925-2006) was een van Nederlands bekendste kinderboekenschrij...

Jean Dulieu

Jean Dulieu

Jean Dulieu, pseudoniem en Franse weergave van Jan van Oort, was een Nederlandse...

Tonke Dragt

Tonke Dragt

Tonke Dragt is een kinderboekenschrijfster. In 1961 verscheen Verhalen van de tw...

Harrie Geelen

Harrie Geelen

Harrie Geelen is een bekende Nederlandse illustrator, schrijver, vertaler en tel...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Gesponsorde boeken