Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

PEN award voor Toni Morrison

De Amerikaanse auteur Toni Morrison wint de PEN/Saul Bellow Award voor haar bijdrage aan de Amerikaanse literatuur. Haar boeken hebben een blijvende verandering in de Amerikaanse literatuur teweeg gebracht. Eerder won zij in 1988 de Pulitzer prijs voor haar roman Beminde en in 1993 de Nobelprijs voor de literatuur.

De Saul Bellow Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een levende Amerikaanse auteur die met diens uitgebreide oeuvre een grensverleggende bijdrage heeft geleverd aan de Amerikaanse literatuur en zich daarmee heeft geplaatst in de hoogste regionen van de Amerikaanse literatuur.

Toni Morrison krijgt de prijs omdat haar boeken een blijvende verandering teweeg hebben gebracht in de Amerikaanse literatuur. De ervaring, het leven en de bewustzijn van zwarte mensen zijn de belangrijkste thema’s in haar werk. De jury is van mening dat Toni Morrison niet alleen deuren openden voor anderen toen haar werk werd uitgegeven, maar dat ze ook geworteld bleef in de belangrijke thema’s van haar tijd. Haar briljante en moedgevende werk blijft aangeven wat belangrijk is, tijdig en tijdloos. 

Eerdere winnaars van de Saul Bellow Award zijn onder meer Don DeLillo, Cormac McCarthy en Philip Roth. Deze laatste ontving in 2007 de eerste Saul Bellow Award die werd uitgereikt. 

Toni Morrison werd in 1931 geboren als Chloe Anthony Wofford. Haar eerste roman, Het Blauwste oog, schreef ze in 1970 toen ze als redacteur bij uitgeverij Random House werkte. Voor haar roman Beminde, won ze in 1988 de Pulitzer prijs. Tien jaar later werd deze roman verfilmd met Oprah Winfrey en Danny Glover in de hoofdrollen. In 1993 won zij de Nobelprijs voor de Literatuur.

PEN America is onderdeel van de internationale PEN gemeenschap, een organisatie voor en door schrijvers in de breedste zin van het woord. Het doel van PEN is het mogelijk maken dat mensen over de hele wereld de vrijheid hebben om te schrijven, informatie en ideeën te delen, hun mening te uiten en dat iedereen toegang heeft tot de meningen, ideeën en werken van anderen.Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: PEN award voor Toni Morrison

 

Gerelateerd

Over

Toni Morrison

Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain, Ohio, 1931 - 2019) was een van de grootste Amerikaanse sc...

Gesponsorde boeken