Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kees Van Beijnum heeft nu al bonje

Kees van Beijnum heeft fictie en werkelijkheid een beetje teveel aan elkaar gekoppeld in zijn nieuwe roman 'De Offers'. En misbruik gemaakt van het vertrouwen van de ‘zoon’ van zijn hoofdpersoon (alter ego voor de rechter Bert Röling tijdens de Tokio-processen). Vindt zoon Hugo Röling.

Schrijver Kees van Beijnum heeft wel vaker problemen, of met zijn eigen romans, of met de verfilmingen ervan. Donderdag verschijnt zijn nieuwe boek De Offers, gebaseerd op het leven van de Nederlandse rechter Bert Röling tijdens de Tokio-processen (1946-1948).

Historicus Hugo Röling, zoon van de in 1985 overleden rechter, vindt dat Van Beijnum misbruik heeft gemaakt van het goede vertrouwen waarmee Röling bronmateriaal ter inzage aan de schrijver heeft verstrekt, meldt het NRC. Röling dacht dat het om een speelfilm ging over de rol van zijn papa bij het Tokio-tribunaal van na de Tweede Wereldoorlog.

Van Beijnum is inderdaad de scenarioschrijver van de film, maar hij heeft de bronnen ook gebruikt voor zijn roman De offers. Van Beijnum zegt in een interview met NRC Handelsblad dat er best citaten uit het bronmateriaal in het boek kunnen zijn beland, maar dat doet volgens hem niet terzake: een roman is fictie. De hoofdpersoon van De offers is losjes gebaseerd op Röling senior, meer niet. ‘Als ik een paar dingen uit de werkelijkheid van zijn vader heb meegenomen in het fictionele verhaal, dan staat het in geen enkele verhouding tot hoe ik die figuur heb opgebouwd,’ zegt de auteur in het NRC.

De hoofdpersoon van het boek bezoekt een bordeel en heeft een buitenechtelijke relatie, fictieve elementen die geen deel uitmaakten van het leven van de historische Röling. Zelf maakte Röling junior ook een boek over zijn vader, De rechter die geen ontzag had. Dat ligt nu ook in de winkels.Over de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Kees Van Beijnum heeft nu al bonje

 

Gerelateerd

Over

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum (Amsterdam, 1954) is een Nederlandse auteur. Hij debuteerde in ...

Gesponsorde boeken