Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van maart (2019)

door Soraya Vink (crew) 20 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen (of net verschenen) debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van maart. Maak kennis en lees!

De man die zijn baas liet verdwijnen van Jaap Stroosnier

De ambitieuze maar dromerige jonge zakenman Jack Kempinski begint aan een veelbelovende baan bij een groot bedrijf. Al snel komt hij erachter dat zijn baas hem op een geraffi neerde manier wil laten opdraaien voor illegale praktijken op kantoor. Jack wil wraak en begint ermee zijn de dochter van de baas te verleiden. Waarom wil de jonge zakenman Jack Kempinski zijn baas om zeep helpen? Welke rol speelt zijn broer Tom, een gesjeesde medicijnenstudent? Geleidelijk worden de drijfveren van de hoofdpersonen onthuld, met vreemde kantoorscènes, een absurd sollicitatiegesprek, een roerig privéleven met zinloze seks en functioneel geweld. 

De man die zijn baas liet verdwijnen gaat over de ambities en frustraties van een hongerige wolf. Het is een ontluisterend cadeau voor iedereen die voor het eerst merkt dat er aan zijn of haar stoelpoten wordt gezaagd. Een onverwacht verhaal over zakendoen.  

De man die zijn baas liet verdwijnen verschijnt op 28 maart bij Karakter Uitgevers.

Lees hier een fragment

De achtste dag van Annemarie Haverkamp

In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt nadat zijn vrouw Emma is overleden. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon. Adam is volledig van hem afhankelijk, en Egbert heeft zijn vrouw beloofd hem nooit alleen te laten. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

Annemarie Haverkamp is hoofdredacteur van universiteitsblad Vox, columniste van De Gelderlander en freelance journaliste voor onder meer NRC HandelsbladZe publiceerde eerder vier columnbundels over haar zoon Job. In 2010 verscheen haar non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij. Daarnaast schrijft ze een veelgelezen interviewreeks in het AD over mensen aan het einde van hun leven.

De achtste dag verschijnt op 15 maart bij uitgeverij Lebowski.

Lees hier een fragment

Desnoods de hele wereld van Eva Louise Bakker

Anna Berg ziet op een dag onverwacht dertigduizend euro op haar bankrekening staan. Velen zouden zo’n verrassing omarmen, maar voor Anna is de gebeurtenis een ramp. Zij gaat door het leven met overgevoelige zintuigen en constante stress – asperger, al heeft zij daar zelf geen weet van. Verrassingen vermijden en structuur nastreven vormen haar devies. Het geldbedrag zet haar leven volledig op zijn kop. Is het een fout? Mag ze het houden? Van wie komt het? Negeren is haar primaire reactie. Dan beredeneert ze een oplossing voor alles. Een reis langs iedereen die zij ooit gesproken heeft moet haar bij de onbekende gever brengen en haar helpen haar angsten te overwinnen. Als ze na vele ontmoetingen dichter bij de bron komt, verandert haar leven voorgoed.

Eva Louise Bakker schrijft, tekent en schildert. Met behulp van ervaringen uit haar eigen leven zet zij zich in voor meer begrip en openheid omtrent psychische aandoeningen. 


Desnoods de hele wereld verschijnt op 18 maart bij uitgeverij Prometheus.

Lees hier een fragment

Natan Z. van Arjan Alberts

Acht jonge moeders zijn door een seriemoordenaar om het leven gebracht. Ieder van hen leed aan een ongeneeslijke ziekte. De dader, Natan Z., zit veilig in een tbs-kliniek, maar dreigt door een fout van justitie vroegtijdig vrij te komen. Tijdens het proces doet zijn advocaat Reinier een gruwelijke ontdekking. 
Tegelijkertijd speelt de jonge therapeute Suus een levensgevaarlijk spel op de afdeling waar Natan vastzit en werkt Hannah, echtgenote van Reinier en een bekende Nederlandse schrijfster in de Franse Alpen aan haar nieuwe roman… over Natan. Terwijl ze probeert te overleven in het afgelegen Franse landhuis ontrafelt ze mysteries en ontdekt ze wie het op haar heeft voorzien. 

Arjan Alberts werkte zeventien jaar voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De laatste jaren was hij als coördinerend inspecteur verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen juridisch adviesbureau.

Natan Z. verschijnt op 13 maart bij Xander Uitgevers.

Lees hier een fragmentNaar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van maart (2019)

 

Gerelateerd

Over

Jaap Stroosnier

Jaap Stroosnier

Jaap Stroosnier is een headhunter, een schrijver en een kunstschilder. Hij werk...

Annemarie Haverkamp

Annemarie Haverkamp

Annemarie Haverkamp (1975) is hoofdredacteur van universiteitsblad Vox, column...

Eva Louise Bakker

Eva Louise Bakker

Eva Louise Bakker (1978) schrijft, tekent en schildert. Met behulp van ervaring...

Arjan Alberts

Arjan Alberts

Arjan Alberts (1975) is schrijver en jurist. Hij werkte zeventien jaar voor het ...


Gesponsorde boeken