Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Vul 2020 met boeken: 7 goede voornemens!

door Hebban Crew 18 reacties
Ben jij je goede voornemens half januari ook altijd kwijt? Tegen de tijd dat je eindelijk bent bijgekomen van de decembermaand (en het 'binge-lezen' dat erop volgt dankzij alle nieuwe boeken), ben je allang weer vergeten welk nobel streven je had. Ergens in je achterhoofd fluistert vaag een stemmetje 'Marie Kondo, 30 boeken...' Nee! Natuurlijk hebben wij veel betere goede boekvoornemens dan dat.

We zijn er dol op met z'n allen. We beginnen het jaar zoals we aan een nieuw boek oppakken of een leeg schrift open slaan. De controle ligt bij ons en een zee van mogelijkheden ligt voor ons open. Stiekem beginnen we een aantal keer per jaar opnieuw aan goede voornemens, en breken ze net zo vaak weer. Tenslotte kun je niet 365 dagen in het jaar wildenthousiast, productief en creatief zijn. Daarom stellen we ook een aantal goede boeknemens voor (pardon the pun) waar je niet elke dag, maar gewoon een paar keer per jaar mee bezig kunt zijn.

#1 Reorganiseer je boekenkasten

Dit is nu precies zo'n voornemen dat je niet elke dag uit hoeft te voeren. Sterker nog, dat zou het geluk ernstig in de weg staan, elke dag al je boeken uit de kast trekken om ze weer in te ruimen. Op een gegeven moment wil je baas ook graag dat je weer naar je werk komt.

Dit is een heerlijke opruimer in de breedste zin van het woord; zowel voor je huis als voor je hoofd. Doe het bijvoorbeeld tegelijkertijd met je grote schoonmaak. Geef al die kasten een heerlijk sopje en denk vervolgens bewust na over de manier waarop jij je kasten weer gaat indelen. Zet je ze op alfabetische volgorde, of op kleur? Misschien op genre of doe eens gek: zet al je ongelezen boeken met de ruggen naar binnen. Wat je dan ook pakt om te lezen, het is altijd een verrassing!

Zo laat je elk boek weer eens door je handen gaan. Hierbij 'Marie Kondo-en' we wel een beetje, vooruit. Soms kan een boek gewoon weg. Maar ook ontdek je daardoor weer wat je in je eigen boekenkast hebt staan, en besef je dat er nog heel wat te beleven valt binnen de vier muren van je huiskamer.

#2 'Moet het echt nú?'

In veel gevallen kun je impulskopen uit de weg gaan door bij elke mogelijke aankoop jezelf een aantal vragen te stellen. Zoals 'Zie ik mezelf dit product echt regelmatig gebruiken?', 'Heb ik plaats in mijn huis om het neer te zetten' en 'Heb ik dit artikel echt nodig?'

Zo werkt het niet met boeken. Ja, we hebben ze nodig en ja, we zetten wel een nieuwe boekenkast neer. Maar als je paal en perk aan je verzameling wilt stellen, is er wel degelijk een vraag voor je. 'Moet ik het echt nú hebben?' Je herkent het volgende scenario vast; je hoort iets over een nieuw boek en wilt het direct kopen. Je enthousiasme is grenzeloos en je gaat het direct lezen. In 9 van de 10 gevallen komt het toch op de stapel. Wees dus eerlijk tegen jezelf: ga je het echt nu direct lezen, of kun je best een paar dagen of weken wachten tot je je huidige boek uit hebt?

Door niet meteen te kopen zodra je ervan hoort (maar het bijvoorbeeld op een verlanglijstje te plaatsen), gun je jezelf de tijd om even over het boek na te denken. Als je enthousiast blijft, koop je het alsnog, maar vaak ben je wat kritischer naar mate boeken langer op je verlanglijstje staan.

#3 Boekhandels en bibliotheken

Je hoort het tegenwoordig overal, maar het is de moeite van het herhalen waard. Boekhandels en bibliotheken bestaan dankzij lezers. De trend van bijproducten of extra diensten is grotendeels ingezet omdat steeds minder mensen boeken komen kopen of lenen. Jullie die-hards hoeven we natuurlijk niet te vertellen veel te blijven lezen, maar kijk ook goed naar je directe omgeving.

Wil je graag dat je boekhandel om de hoek blijft bestaan, en de bibliotheek een straat verderop? Ga er dan zo vaak mogelijk heen! Gewoon om even rond te neuzen, leesinspiratie op te doen en goede gesprekken aan te gaan met de medewerkers. Zij hebben fantastische tips, die meestal niet in de Bestseller 60 staan. Die boeken verkopen zichzelf namelijk wel; voor de pareltjes ga je naar de kenners. Zij kunnen je ook adviseren over je genre of de boeken die je kinderen, familie of vrienden willen lezen.

Toegegeven, je komt met extra boeken thuis. Maar daar heb je de andere tips in dit goede voornemen-artikel voor! En zo zorg je ervoor dat boekhandels, bibliotheken én uitgevers blijven waar ze zitten.

#4 Sluit je aan bij een leesclub

Als boekenlezers beschouwen wij onszelf als introverten die graag in hun eentje een boekenwereld in duiken. En daarin hebben we geen ongelijk, maar als we dan een gelijkgestemde lezer tegenkomen met dezelfde smaak in boeken... dat enthousiaste samenkomen geeft ons energie. Zo is er het verhaal van een bepaald iemand die haar broer liefhebber van SFF maakte zodat ze eindelijk iemand had om erover te praten...

Dit gevoel ken je waarschijnlijk al, want je zit niet voor niets op Hebban. Geef het maar toe; het idee om plot en personages te bespreken met andere kenners, tips uit te wisselen over nieuwe boeken en dieper in te gaan op achtergrondinformatie laat ons allemaal op en neer springen van plezier. Het mooie hieraan is dat je deze mensen echt overal kunt vinden. Boekclubs zitten vaak op social media, of misschien organiseert je boekhandel of bibliotheek er wel een. Organiseer ruilavonden met vrienden of kom online bij ons op Hebban.

Kies voor 'jouw' leesclub de vorm die bij je past; misschien wil je vooral een gezellige avond of ga je meer voor een echt uitje met een lezing en bespreking daarna. Wil je elke week iets doen, eens in de maand of wil je het eerst even korte tijd uitproberen? In dat laatste geval kun je altijd een kijkje nemen (en je inschrijven voor) de Hebban leesclubs, die altijd rondom één boek draaien. 

#5 Hebban Reading Challenge

Natuurlijk is onze jaarlijkse Hebban Reading Challenge een van de goede voornemens voor 2020. Niet omdat we je zoveel mogelijk boeken willen laten lezen onder het mom 'kwantiteit boven kwaliteit'. Integendeel. Je kunt met 1 boek meedoen, 10 of 100. In de eindejaarsreeks 'Dit was mijn Reading Challenge' kun je bijvoorbeeld lezen dat het deelnemers helpt om bewuster te lezen, om niet te vergeten te lezen én om andere boeken te leren kennen.

Voor dat laatste is onze XXL Challenge natuurlijk een leuke stap in de goede richting om divers te lezen, maar voel je zeker niet verplicht om alle categorieën af te vinken. Als jij iemand bent die niet goed presteert onder druk, dan is het niet voor jou. Of misschien zet je je aantal boeken dan wel op 5, en is alles daarboven een mooi meegenomen bonus. 

Het grootste voordeel dat we kunnen noemen is dat je je leesjaar in kaart kunnen brengen. Zo geven we elk jaar een mooi overzicht van het aantal gelezen pagina's, het genre dat je het meest hebt opgepakt en welk boek het dunst of dikst was. En natuurlijk kun je uit al jouw gelezen boeken jouw persoonlijke Boek van 2019 kiezen. Maar pas op... het is intens verslavend.

#6 Lees uit eigen kast

Word je een beetje onrustig van zoveel ongelezen boeken in je boekenkast, maar wil je ze niet wegdoen? Heb je het gevoel dat je nergens aan toe komt vanwege de keuzestress? Begin dit jaar met lezen uit eigen kast en ontdek de goede aankoopkeuzes die je in 2019 hebt gemaakt. Het weglezen van dat Vergeten Boek van drie jaar geleden geeft je een heerlijk opgeruimd gevoel én je maakt plaats voor nieuwe boeken in je hoofd en op de plank.

Als je niet weet waar je moet beginnen hebben we de perfecte oplossing: een 'reading jar'. Dit handige hulpmiddel is online naar ons overgewaaid dankzij de YA-doelgroep. Koop of knutsel een potje of doosje en maak het helemaal eigen. Iets waar je graag naar toe loopt om er een briefje uit te vissen, want dat is stap 2. Schrijf alle ongelezen boeken in je boekenkast op een papiertje (bijvoorbeeld in verschillende kleuren) en vouw deze op. Berg ze op in je reading jar en husselen maar. 

De volgende keer dat je een nieuw boek uitkiest en niet weet wat je wilt lezen, haal je zo'n papiertje tevoorschijn. Je leest het boek dat erop staat, en zo voelt het alsof je een cadeautje van jezelf krijgt. Je ontdekt wat het is en kunt het meteen open slaan. Je hoeft niet eens te wachten tot de visite weg is, want dit feestje bouw je helemaal zelf.

#7 Geef een jaar lang alleen boeken cadeau

Dit is er een waar je wat tijd en aandacht aan moet besteden (hoewel niet élke dag van het jaar), maar het levert je ontzettend veel op. Het is heel makkelijk om voor die ene verjaardag of housewarming een fles wijn cadeau te geven, of een heerlijk geurend badkamerpakketje. Het valt altijd in de smaak, maar het is niet heel persoonlijk.

Investeer in 2020 daarom in je familieleden, vrienden en kennissen door ze beter te leren kennen – of in elk geval op een ander niveau. Een boek cadeau geven is intiem op de leukste manier: je wilT iets geven dat de ander graag krijgt, maar je wilT ook iets geven waar je zelf achter staat. Dat levert vaak bijzondere keuzes op die een mengeling zijn van de twee wensen. Daardoor ontdekt de gever ook iets nieuws.

Heb je iemand in je omgeving die nauwelijks leest? Misschien hebben ze 'hun' boek gewoon nog niet gevonden. Geef ze iets waar jij wild over bent, en jouw enthousiasme zal hen nieuwsgierig maken. Of geef ze een non-fictie boek over een onderwerp dat hen boeit. Met een verhaal over hun favoriete hobby, bezigheid of interesseveld heb je iedereen in een mum van tijd met hun neus in het boek.

Lees meer over goede boekvoornemens:

Welk goed boekvoornemen heb jij voor 2020?



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vul 2020 met boeken: 7 goede voornemens!