Hebban vandaag

Listmania /

Waar vindt Liesbeth van Kempen inspiratie?

Liesbeth van Kempen publiceerde onlangs haar tweede thriller 'Verpest'. Eerder kwam ze in de aandacht met haar debuut 'Gevaarlijk spel' dat werd genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In deze column deelt ze de boeken waarvan ze (schrijf)inspiratie krijgt.

De inspiratie voor het schrijven van mijn nieuwe thriller Verpest kwam louter en alleen uit mezelf, simpelweg omdat ik uit eigen ervaringen kon putten. Als kind ben ik op school namelijk jarenlang gepest. Ik denk dat ik daardoor al op jonge leeftijd ben gaan schrijven. In het begin alleen gedichtjes en korte verhalen, gewoon in een schriftje, dat ik veilig opborg in een laatje met een slot erop. En later, als tiener, schreef ik veel over de verschrikkingen van dierenleed en de stukjes die ik opstuurde naar de regionale krant werden zelfs met regelmaat geplaatst.

Ergens in de jaren zeventig kwam ik al op vrij jonge leeftijd uit de kast. Veel boeken met lesbische rolmodellen waren er toen nog niet, en die heb je als tiener toch echt wel nodig. Op een dag vond ik bij de plaatselijke boekhandel Rubyfruit jungle van Rita May Brown. Hoofpersonage is Molly Bolt, een meisje dat haar ‘anders zijn’ aanvaardt (het speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw…), er in het conservatieve Amerika ook nog eens gewoon voor uitkomt en met volle teugen van het leven wil genieten. Voor mij was zij destijds het perfecte rolmodel. Ik heb het boek tot op de draad versleten. Net als alle andere boeken van de schrijfster overigens.

Toch was ik nog steeds geen echte lezer, dat werd ik pas ergens in de twintig toen ik lid werd van de bibliotheek. Het eerste boek dat ik er leende was van Agatha Christie. Ik weet nog goed dat ik het in een ruk heb uitgelezen en vanaf dat moment fan voor het leven was. De manier waarop zij verdachten opvoert en naar de plot toewerkt vind ik nog steeds ongeëvenaard. Om nog maar te zwijgen over de hoevéélheid boeken die zij heeft geschreven…

De briljante ‘puzzels’ van Agatha Christie en de vlotte schrijfstijl met veel humor van Rita May Brown hebben mij dusdanig geïnspireerd dat ik uiteindelijk zelf ook echt serieus met het schrijven aan de slag ging. Altijd met veel plezier, maar nog steeds voornamelijk als een soort van uitlaatklep. Tot ik een idee kreeg voor een roman. Na vele jaren ploeteren groeide dat uit tot een thriller, waarvan ik het uiteindelijke manuscript zowaar aan anderen liet lezen. ‘Je moet er iets mee doen,’ werd me destijds herhaaldelijk ingefluisterd en dat heb ik uiteindelijk ook gedaan; vier jaar geleden werd mijn eerste boek uitgegeven: Gevaarlijk spel.

En nu dus mijn tweede: Verpest.

Liesbeth van Kempen werd met haar debuut Gevaarlijk spel genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. Zij is mede-oprichter van Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs. Haar tweede thriller Verpest is onlangs verschenen bij uitgeverij De Fontein. Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Waar vindt Liesbeth van Kempen inspiratie?

 

Gerelateerd

Over

Liesbeth van Kempen

Liesbeth van Kempen

Auteur thrillers Gevaarlijk spel (2015) en Verpest (2019) bij uitgeverij @DeFont...


Gesponsorde boeken