Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Wat zijn de beste thrillers van 2017 volgens de internationale boekenredacties?

door Soraya Vink (crew) 20 reacties
Wereldwijd verschijnen er ieder jaar talloze thrillers uit binnen- en buitenland. Uit onze Hebban Community komen de favoriete spannende boeken bovendrijven en veroveren ze een plek in de Hebban Ranking. Welke thrillers worden door de critici van internationale boekenredacties verkozen tot de beste boeken van dit jaar? Hebban onderzocht en vergeleek!

Thrillertips van The New York Times

Wie De dorst van Jo Nesbø heeft gelezen, zal weten welke moordmethoden de schurk erop nahoudt. The New York Times rekent het nieuwe seriedeel met Harry Hole in de hoofdrol tot de top tien van beste thrillers, een notering waar de Hebban Community het roerend mee eens is met een gemiddelde van vier sterren. Wie de bladzijdes van de laatstverschenen thriller van de Noorse thrillersensatie omslaat, zal 'dorst' krijgen om meer Nesbø tot zich te nemen.

Werken bij de politie houdt niet in dat de wereld zwart/wit is. In Lek van Don Winslow wordt het grijze gebied betreden en blijkt niet iedere politieagent of rechercheur tot hulp bereid. Met ruwe 'slang' en confrontatie met de wet, wordt hoofdpersoon Denny Malone gedwongen om een deal aan te nemen om een gevangenisstraf te ontlopen.

Bejubeld door de Amerikanen, maar matig ontvangen door de Hebban lezers is Een schitterende middag van Gin Phillips. In de Verenigde Staten veel lovende woorden over de claustrofobische sfeer in het boek, maar de voorspelbaarheid van de plot zorgt ervoor dat Hebban lezers sterren inleveren. Een moeder en haar vierjarige zoon raken betrokken bij een gijzeling in een dierentuin met de nodige gevolgen. Het begrip 'tijgermoeder' krijgt een andere betekenis door dit boek.

Michael Connelly is een gevestigde naam binnen de thrillercanon en maakt al jaren furore met seriepersonage Harry Bosch. De Amerikanen tippen dit jaar het nieuwste deel met Bosch in de hoofdrol, Two Kinds of Truth, dat volgend kalenderjaar in een Nederlandse vertaling zal verschijnen. Bosch gaat undercover als een oxycodon gebruiker om de handel in voorgeschreven medicijnen te onderzoeken. Hebban recensent Onno las de Engelse versie al en oordeelde: 'Connelly schrijft over Bosch nog altijd op een wijze die ontzettend boeit. Hij krijgt het voor elkaar om een al ingewikkeld verhaal nog gecompliceerder te maken om uiteindelijk tot een prachtige ontknoping te komen.'

Een andere thriller uit een reeks die al wordt getipt is Earthly Remains van Donna Leon, deel 26 in de serie rond commissario Guido Brunetti. Tijdens een korte vakantie in Venetië wordt Brunetti ingeschakeld om te helpen bij de vermissing van een man. Toevalligerwijs had Brunetti de man enkele dagen eerder leren kennen. De thriller verschijnt volgend jaar in een Nederlandse vertaling.

De Reacher-formule is nog lang niet uitgewerkt en vorige maand mochten de Nederlandstalige lezers het nieuwe deel Nachthandel van Lee Child aan hun collectie toevoegen. De Amerikanen maakten inmiddels twee 'blockbusters' met Tom Cruise in de hoofdrol en raken voorlopig nog niet uitgepraat over de 'lone wolf'. Op Hebban moet het enthousiasme voor deze titel nog op gang komen.

Engelstalige lezers op Hebban kunnen hun hart ophalen bij deze tips van The New York Times:

  • The Driver van Hart Hanson | de debuutthriller van de scenarioschrijver van televisieserie Bones
  • Lightning Men van Thomas Mullen | drugsproblemen tijdens de rassenstrijd in Atlanta van 1950
  • Bluebird, bluebird van Attica Locke | twee lichamen worden aangetroffen langs Highway 59 in Texas
  • An Echo of Murder van Anne Perry | deel 23 in de reeks rond William Monk






De spanning is om te snijden bij The Guardian

Hij besloot op 86-jarige leeftijd nog een imposant boek aan zijn oeuvre toe te voegen. Met Een erfenis van spionnen geeft John le Carré zijn seriepersonage George Smiley nog een 'boost'. Op Hebban blijft het boek voorlopig nog verstoten van massale reacties; zitten deze thrillerlezers niet meer te wachten op Le Carré?

Debutant Jane Harper verdient volgens The Guardian alle lof voor thriller De droogte, een talentvolle belofte voor volgend werk van de auteur dat al snel zal verschijnen. Met haar debuutthriller De droogte koos Harper bewust voor Australië als setting, terwijl de ‘bestsellers’ zich voornamelijk centreren rond Engeland, de Verenigde Staten of Scandinavische landen. ‘Mijn motivatie was vooral om lezers kennis te laten maken met een gebied dat zeer waarschijnlijk mijlenver weg voor hen is, en daarmee tegelijkertijd onontdekt is. Ik was er totaal niet zeker van of het voor mensen buiten Australië wel interessant genoeg zou zijn, gezien de setting echt letterlijk en figuurlijk in the middle of nowhere is,’ verklaarde ze eerder in een interview met Hebban.   

Een andere debutant die wordt aangespoord haar schrijfwerkzaamheden voort te zetten, is Emma Flint. Met haar debuut Kleine doden, dat ze baseerde op een Amerikaans moordonderzoek uit de jaren '60 waarin een moeder wordt verdacht van het doden van haar kinderen, werd ze onder andere genomineerd voor de Women's Prize for Fiction. De Hebban lezer laat dit boek nog links liggen, hebben we hier een onontdekte parel?

Hoewel John Grisham al lang en breed een bestsellerstatus heeft, blijft hij garant staan voor creativiteit. The Guardian is positief te spreken over Het eiland (Camino Island) en De oplichters (The Rooster Bar), twee boeken waarin Grisham zijn veelzijdigheid laat zien. De lezers op Hebban laten hun meningen alle kanten op vliegen waarin het woord 'ongeloofwaardig' nog eens voorbij komt.

In januari verschijnt Heb jij haar gezien? (origineel verschenen als Did You See Melody?) van de Britse thrillerkoningin Sophie Hannah. Een ijzingwekkend verhaal over een vrouw die oog in oog komt te staan met een vermeend slachtoffer van moord. Hoofdpersoon Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige. Ook in die maand verschijnt de vertaling van de nieuwe thriller van Dennis Lehane getiteld De vrouw in de spiegel (origineel verschenen als Since We Fell). Succesvolle journalist Rachel Childs kan na een inzinking live op televisie haar carrière aan de wilgen hangen. Haar enige houvast is haar thuishaven met een liefhebbende echtgenoot. Maar door een toevallige ontmoeting gaat Rachel twijfelen aan de oprechtheid van haar man.

Nederland maakt volgend jaar kennis met de Britse thrillerschrijfster Susie Steiner. In mei verschijnt de Nederlandse vertaling van het eerste deel in de reeks Na 72 uur, The Guardian tipt het tweede deel in de reeks getiteld Persons Unknown

Als je liever in het Engels leest, zijn deze boeken onmisbaar volgens The Guardian:

  • Spook Street van Mick Herron | spionagethriller in de stijl van John le Carré
  • The Long Drop van Denise Mina | historische thriller met reconstructie van rechtszaak rond seriemoorden in Glasgow van 1958
  • The Word Is Murder van Anthony Horowitz | verhalen van een privé detective en auteur gaan door elkaar lopen
  • The Switch van Joseph Finder | de verwisseling van een laptop zorgt ervoor dat een gewone burger doelwit wordt






Wat was volgens jou de beste thriller die is verschenen in 2017? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wat zijn de beste thrillers van 2017 volgens de internationale boekenredacties?