Advertentie

Amos Oz

Newsroom 1 Spots 3 beschrijving bewerken

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 - 28 december 2018) was een prominent Israëlisch schrijver en publicist. Hij wordt vaak genoemd als een kanshebber voor een Nobelprijs voor de Literatuur. Hij won in 1998 de Israëlprijs voor literatuur. Volgens zijn Engelstalige uitgever Bertelsmann is zijn boek Mijn Michael een van de honderd meest verkochte boeken in de 20e eeuw. Vrijwel al zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald. 

Van 1987 tot 2005 was hij hoogleraar Hebreeuwse literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beër Sjeva. Dit instituut beheert ook een speciaal archief met zijn handschriften en brieven. Sinds 1967 is hij een prominente voorvechter van een twee-statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. In 2005 ontving hij in Frankfurt de prestigieuze Goethe-prijs, een driejaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de literatuur. In mei 2008 werd hij doctor honoris causa van de Universiteit Antwerpen.

Laatste bewerking door Soraya Vink op 28/12/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken