Advertentie

Rudyard Kipling

Artikelen 1 Spots 1 beschrijving bewerken

Rudyard Kipling werd geboren in Bombay (nu: Mumbai), India, in 1865. Als kleine jongen werd hij met zijn zus teruggestuurd naar Engeland. Eerst kwam hij daar terecht bij een pleeggezin waar hij erg ongelukkig was. Daarna bracht hij een prettiger tijd door op kostschool. In 1882 ging Kipling terug naar India, waar hij zijn carrière als journalist begon. Hij schreef gedichten en korte verhalen voor The Civil and Military Gazette. Al snel had hij in heel India een goede reputatie en verschillende korte verhalen werden in boekvorm gepubliceerd. In 1889 ging Kipling weer naar Engeland, waar hij binnen korte tijd behoorde tot de trendy literaire kringen. Zijn eerste pogingen een roman te schrijven waren geen groot succes, maar daar kwam radicaal verandering in door de publicatie van Kiplings Jungle Book in 1894. Zijn reputatie als meer dan begaafd schrijver en dichter was gevestigd en in het begin van de twintigste eeuw schreef hij de roman Kim en de verhalenbundel Just So Stories, die een groot succes werden. Hij kreeg in 1907 als eerste Engelse schrijver de Nobelprijs voor Literatuur. Kipling bleef de rest van zijn leven gedichten en korte verhalen schrijven, die in toenemende mate beïnvloed werden door de rampzalige gebeurtenissen, zoals het uiteenvallen van het Britse koloniale rijk en de Eerste Wereldoorlog, waarin zijn enige zoon sneuvelde. Tegen het eind van zijn leven begon zijn reputatie af te nemen. Kipling stierf in 1936.

Vele jaren later leefde de belangstelling voor Kipling weer op en hele nieuwe generaties gaven blijk van hun waardering voor de verscheidenheid en de grote verbeeldingskracht van de werken van deze uiterst productieve schrijver.

Nieuwste boek

Meer over Rudyard Kipling

  Meer artikelen

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / Moederdag met bijzondere moeders
13 mei 2018 4 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken