Advertentie

Stan Lauryssens

Artikelen 1 Newsroom 1 Spots 1 beschrijving bewerken

Stan Lauryssens (1946) is een Vlaamse auteur en wereldreiziger. Als freelance journalist trok hij de hele wereld rond en interviewde hij talloze bekende personen, waaronder Thor Heijderdahl, Andy Warhol, Karel Appel, Jack Higgins, en vele anderen. Hij sprak in Duitsland zelfs met de overlevenden uit de bunker van Adolf Hitler, zoals SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, en Leni Riefenstahl, de lievelingscineaste van Hitler. 

In de jaren zeventig publiceerde Lauryssens zijn eerste non-fictieboeken, onder meer De man in de chacra (1977) over zijn zoektocht naar nazi-oorlogsmisdadigers Josef Mengele en Martin Bormann. Toen hij midden jaren tachtig naar Spanje verhuisde, werd hij de enige buur van de surrealist Salvador Dalí. Hij leerde de kunstenaar zeer goed kennen en schreef erover in Dali en ik (1998). In 2001 verscheen zijn boek Mijn heerlijke nieuwe wereld – Leven en liefdes van Maria Nys Huxley, een verhaal over Maria Nys, het Vlaamse meisje dat trouwde met de beroemde Engelse schrijver Aldous Huxley.

Met Zwarte sneeuw (2002) bracht hij zijn eerste thriller uit, die al snel werd bekroond met de Hercule Poirotprijs voor beste misdaadroman. De hoofdpersonages zijn speurders van de Antwerpse moordbrigade. Lauryssens schreef ook een boek in het Engels, dat in 2003 vertaald werd naar het Nederlands onder de titel De man die het Derde Rijk uitvond. Hij vertelt hierin het waargebeurde verhaal van Arthur Moeller van den Bruck (1876-1925), die al in 1923 Das Dritte Reich  schreef en in 1925 door Hitler werd vermoord. Inmiddels schreef Lauryssens een flink aantal misdaadromans, zoals de reeks met commissaris Eddy Thielemans waarvan het derde deel, Het dode meisjein 2014 verscheen.

Nieuwste boek

Meer over Stan Lauryssens

  Meer artikelen

Hebban Newsroom

  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken