Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: *Tau*

B-Team: EHW

28-01-2022 door *Tau* 85 reacties

5a70a23fb0c967b10c7bceb634c58ea3.jpg

Deze afkorting staat voor 'Etymologisch Hebban Woordenboek’.

Synoniem: ‘Eerste Hulp bij Woordoorsprongverklaring’.
Wil je weten wat de oorsprong is van Hebban- en leesgerelateerde woorden?
Dan ben je bij het EHW op de juiste plek! 

De inspiratie voor dit woordenboek was het spelletje Verklaar het woord op het vroegere Pure Fantasy-forum, waarbij het de bedoeling was om een zo origineel mogelijke verklaring te zoeken voor de oorsprong van alledaagse woorden.
Het is dus niet de bedoeling om de ware verklaring te achterhalen, alhoewel er hier en daar wel ware feiten in je uitleg kunnen opgenomen worden. 

Vroeger plaatste ik nieuwe woordverklaringen op mijn Hebban-blog, maar nu worden ze gepost in het kader van het B-Team en vind je ze terug in losse blogs.
Alle woorden worden echter wel gebundeld op het EHW-overzichtsblad

In het verleden werden volgende woorden reeds verklaard (klik op de link om meteen naar het artikel te gaan met mijn verklaring en de creatieve verzinsels van andere Hebban-leden): 

boek
buddyread
recensie
(sterren)waardering
U-boek
verhaal
zussenread 


0757bed09d5f81dfa27b348e38c25807.jpg


Tijd om een nieuw woord aan het EHW toe te voegen: Bohseanen!

Meer info over Bohse en zijn volgers - Bohseanen genaamd - vind je hier.
Maar vanwaar komt nu juist die naam? 

Je hoort vandaag maar liefst 2 mogelijke verklaringen!
Tau verzon in een gekke bui een eerste verhaal, waarop Don Noldo met een creatieve alternatieve verklaring kwam aanzetten.
Ontdek ze allebei hieronder. 

Heb je zelf nog een andere leuke verklaring?
Laat het ons dan in de reacties zeker weten! 

Wil je graag eens een ander leesgerelateerd woord verklaard zien?
Geef hieronder een seintje en wij laten onze creatieve radertjes draaien ;-) 


a386316bfac452641c6f06e3a40b2ad3.jpg


Bohse was een man die meer dan één jaar lang elke vrijdagochtend trouw op post stond om zijn blogvolgers van een nieuwe column te voorzien.
Eind 2021 besloot hij echter dat het tijd was om even een rustpauze te nemen.
Eén van zijn trouwe fans schreef hem toen de volgende ode: 

"Jij was onze rots in de branding.
Elke vrijdag trouw op post om ons weer een nieuwe column te bezorgen.
Steeds origineel en bovendien vol afwisseling. 

Jij was tegelijkertijd onze vuurtoren.
Want jouw wekelijkse columns brachten echt licht in de duisternis van deze donkere tijden.
Ze zorgden ervoor dat we onze zorgen even vergaten en lieten ons steeds blijgezind het weekend ingaan.
Waarschijnlijk kan je je niet eens voorstellen hoe vaak je door jouw humor in heel wat Belgische en Nederlandse huishoudens gelach hebt doen weerklinken.

En nu? Nu ben je de zee.
Je trekt je even terug om op adem te komen.
Want ja, zoals je zelf ook al aangaf, die columns schrijven zichzelf niet.
Geniet van de welverdiende rust, je lieve familie, het lezen …
… en nadien van het schrijven.
Want net als de zee kom ook jij weer terug.
En dan zal ik klaarstaan om je opnieuw met open armen te ontvangen." 

Bohse nam deze ode nogal letterlijk op en vroeg zich af welke zee of oceaan hij dan wel zou zijn.
Hij besloot een wereldreis te maken om zijn definitieve keuze te maken.
Toen hij aan de zoveelste mooie kust naar het water stond te staren, zei hij tegen zijn vrouw: "Quels beaux océans on a vu ces derniers temps!" (oftewel: "Wat een mooie oceanen hebben we de laatste tijd gezien!").
'Beaux océans' werd verbasterd naar 'Beauhseans" en later kwam de Nederlandstalige versie "Bohseanen".
Hierin zien we dus zowel de meertalige roots van de auteur terug ('beaux') en de vergelijking met het water uit de ode ('oceaan').
In afwachting van de terugkeer van hun halfgare sekteleider (zijn eigen woorden!), worden de volgers van deze auteur bijgevolg 'Bohseanen' genoemd.  


330cb4959b22684d3c8df607baa3c1b8.jpg



Waar halen ze het vandaan? Wat wil dat zeggen?’, mompelde m’n eega plots terwijl ze met de laptop op de schoot de mailbox doorworstelde. 

'Mmm, wat?', antwoorde ik afgeleid. 

'BOHSEANEN, WAT BETEKENT DAT EIGENLIJK?', articuleerde ze met luide stem, want dat doet ze wel eens als ze het gevoel krijgt dat ik haar niet de aandacht schenk die ze meent te verdienen. 

'Oh dat, wel heu… dat is gewoon de eretitel die de volgers (23) van de schrijver Bohse op de blogpost Hebban zichzelf hebben gegeven.' 

'Ah bon' - volgde na een betekenisvolle stilte – 'dus…dat is een soort van sekte met een sekteleider of zo!?' 

'Wat? Neen hoor, hoe kom je daarbij? Op een dag is daar gewoon iemand mee afgekomen als een soort van grap, meer is het niet.' 

'Ja maar,' repliceerde ze vliegensvlug, 'wie is die Bohse eigenlijk? Hebben jullie daar bij stilgestaan? Is dat een man of een vrouw en wat bezielt iemand om te schrijven op zo’n forum? Welke bedoelingen heeft die daarmee, zijn die wel eerzaam? Worden jullie niet om de tuin geleid. En…'
Hier moest ik ingrijpen en de vragenstroom kortsluiten want ze zat in een zo’n drive waarbij ik me ongemakkelijk voelde.   

'Stop! Rustig! Effe ademen! Hèhè, wat heb jij nu plots? Ten eerste waarom interesseert je dit überhaupt, ten tweede het is duidelijk een man en ten derde heb je weinig vertrouwen in zijn lezers alsof die niet hun eigen mening kunnen hebben en zomaar blindelings de eerste beste kluns volgen. De volgers zijn stuk voor stuk sterke persoonlijkheden, met een eigen mening, een kritische ingesteldheid, rad van tong en pen, lichtjes vooringenomen misschien, soms met een ‘hoek af’, maar steeds met de voeten op de grond. Bohse werd regelmatig door de mangel gehaald, de man kreeg bij wijlen bakken bagger over zich heen, niets werd voor waar aangenomen en zeker niet als hij over zijn echtgenote begon.  Neen, nergens kwam het gevoel bij me op dat we in een sekte zaten en ons als makke schapen naar de slachtbank lieten leiden.' 

‘Hoe komt hij dan aan die naam, Bohse, wat betekent dat?’ en ‘hop’ we waren weer feilloos terug bij het begin aangekomen.
'Is dat geen geluidsinstallatie, zijn dat geen ‘boxen’ of zo?'

Toen is het me beginnen dagen. Ze kon wel eens gelijk hebben! De geluidsinstallaties van Bose (andere schrijfwijze weliswaar) zijn fenomenaal en hun versterking  is weergaloos. Of het zou moeten zijn dat Bohse zich vernoemd heeft naar de populaire Duitse punkband Böhse Onkelz (met umlaut!) opgericht in het begin van de jaren tachtig en die door buurtjongeren op grond van hun groen geverfde haar als die bösen Onkelz bestempeld werden. 

Wat er ook van zij, beide voorbeelden hebben iets met klank te maken en vanuit die wetenschap durf ik volgende definitie poneren: 

Bohse = is een matig bekende auteur die tot voor kort op zijn blogspot op Hebban actief was met zijn wekelijkse scherpe, satirische kortverhalen.
Zijn stijl kan men als welluidend bestempelen. Hij hanteerde een vloeiende diachronische stijl, vol dissonanten en resonanten, die veel weerklank vonden bij een kleine, trouwe schare aanhangers, die zich Bohseanen zijn gaan noemen en tot doel hebben gesteld om zijn vibes verder te propageren.


Reacties op: B-Team: EHW