Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Barbara

Buddyread | Het Kamermeisje

02-06-2022 door Barbara 48 reacties
Samen met Celesta Prinsen  las ik Het kamermeisje van Nita Prose; een mooie mix van twee genres: 75% feelgood en 25% cosy crime. En omdat we wilden uitvinden of de beleving van een boek anders is als je het in een andere vorm leest, ging Celesta de E-Pub te lijf en besloot ik het luisterboek op te pakken.

We hadden afgesproken dat we op 1 juni zouden starten met lezen en onze ervaringen de dinsdag na Pinkersten met elkaar zouden vergelijken. Los van elkaar hadden we op 2 juni echter beiden het boek al uit, wat misschien al wel heel veel zegt over onze luisterleeservaring.

De auteur
Nita Prose (echte naam Nita Pronovost) is adjunct-directeur en uitgever van Simon & Schuster Canada. Ze woont in Toronto (in een huis dat maar matig schoon is). Het kamermeisje is haar debuut. (bron: Ambo|Anthos). 
In een interview vertelt Prose dat het idee voor Het kamermeisje is ontstaan door haar eigen verblijf in een hotel waar ze gefascineerd werd door de onzichtbaarheid van de kamermeisjes en zich afvroeg "jij weet alles van mij, maar wat weet ik eigenlijk van jou?"

Ook hoofdpersonage Molly is door persoonlijke ervaringen ontstaan. Voordat Prose als editor ging werken, begeleidde ze kinderen met speciale behoeften. Hierbij werd ze geraakt door de reacties van andere mensen naar deze kinderen toe tijdens de uitstapjes in de "gewone" wereld, die regelmatig heel naar waren. Een en ander zie je ook terug in de manier waarop Molly wordt behandeld.

Het boek
Het kamermeisje gaat over Molly, een bijzondere jonge vrouw van 25. Molly is op z'n zachtst gezegd sociaal onvaardig en ervaart de wereld net even anders dan anderen. Tegelijkertijd blinkt ze uit in haar professie: kamermeisje in het Grand Regent hotel waar ze het schoonmaken van de kamers tot een ware kunst verheft.
Door haar naïviteit raakt ze ongewild betrokken bij nare praktijken en als ze daarnaast op een dag een van de gasten dood in zijn bed aantreft, wordt Molly hoofdverdachte in het moordonderzoek. Net voordat ze hieraan onderdoor lijkt te gaan, krijgt ze hulp vanuit onverwachte hoek en keert het tij.

Imiddels is het kamermeisje al in meer dan 15 landen uitgegeven en vindt Stephen King Molly “The most interesting (and endearing) main character in a long time.”

Even wat feiten

Oorspronkelijke titel: The Maid
Nederlandse titel: Het kamermeisje
Vertaald naar het Nederlands door: Els van Son
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre: Literatuur & romans

Luisterboek voorgelezen door: Keja Klaasje Kwestro
Looptijd: 10 uur 41 minuten
Streamingdienst: Storytel

Reacties op: Buddyread | Het Kamermeisje

Het kamermeisje - Nita Prose Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners