Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Jacqueje

De historische roman: Een perfecte combinatie van leren en ontspannen

23-09-2022 door Jacqueje 2 reacties
Zo. Vorige week heb ik weer een recensie mogen plaatsen van een leesclubboek. Een mooie afsluiting van een mooie inhoudelijke en leerzame leesclub. Het boek waar het om ging was Het Rupsenhuis van Jeanine de Vries. Een historische roman waarin de Nederlandse geschiedenis gedetailleerd tot leven komt

Al heel wat jaren ben ik actief op Hebban. Handig om voor allerlei boekendingetjes en natuurlijk het beloop van mijn leesavonturen. Voor zover ik bij mij zelf na ga zijn mijn favoriete genres thrillers, feelgood en Young Adult. Desondanks gaan mijn leesavonturen alle kanten op. Wat mij opvalt is dat als ik op Mijn Hebban kijk, ook de historische roman regelmatig zie terugkomen. Ik ben zeker geïnteresseerd in geschiedenis, maar was mij er niet van bewust dat dat ook zou terugkomen in mijn leesavonturen. 

Wel dus. Ik vind het heerlijk om mij lekker onder te dompelen in de sfeer van vroeger en daarbij te beseffen hoe anders de wereld toen was ten opzichte van tegenwoordig. Hoe anders het vaak ook is, soms is zijn er ook veel herkenbare elementen. Denk bijvoorbeeld aan beschrijvingen van gebouwen en stratenpatronen. Zelf heb ik dan de tik omdat soort dingen te gaan googelen om het nog levendiger te maken.

Jeanine de Vries is dat met Het Rupsenhuis goed gelukt. Door haar concrete schrijfstijl komt de geschiedenis van een Amsterdamse Joodse vrouw in Franeker echt tot leven. Mijn interesse in Het rupsenhuis werd aangezwengeld door ‘De reis van mijn leven’. Een eerder gelezen boek over Maria Merian en haar belevenissen in 17e eeuws Amsterdam en Suriname. Door dit boek leerde ik o.a. over het slavernijverleden en maakte ik kennis met de schilderkunst van Maria Merian. Het zorgde er zelfs voor dat ik de hedendaagse actualiteiten mbt slavernij beter leerde begrijpen.

De Zuiderzee speelt in Het Rupsenhuis ook een prominente rol. De hoofdpersonage moet die zee bedwingen om weer richting Amsterdam te kunnen. Onvoorstelbaar heden ten dage met het ingepolderde land. Er is ook wat dat betreft zo veel veranderd. En dat werd mijn weer duidelijk uit het boek ‘Eens ging hier de zee te keer’ van Eva Vriends. Zij schreef over de effecten van deze inpoldering op een viertal vissersdorpen en de visserij. Nooit had ik er over nagedacht dat dit zo’n impact zou hebben op de deze dorpen en hun inwoners.

Lezen als vrijetijdsbesteding gaat dus goed samen met leren over geschiedenis. Zelfs als je helemaal niet de intentie hebt om expliciet te willen leren. En al blijf ik natuurlijk ook thrillers, feelgoods en Young Adult lezen, ik hou me altijd aanbevolen voor een mooie historische roman.

Reacties op: De historische roman: Een perfecte combinatie van leren en ontspannen

Het rupsenhuis - Jeanine de Vries Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners