Blogpost:
Marianne van de Boeken
De mooiste boeken top 5 van Marianne
Wat zijn ‘mooiste’ boeken? Ik denk dat het boeken zijn die je bijblijven, waarover je nog lang nadenkt, die je wat meegeven.
Dus over welke boeken blijf ik nadenken, welke hebben me aan het denken gezet, welke boeken horen bij mij?
Uiteindelijk een grote knoop doorgehakt en daar is ie dan, tadaa…… Mijn top 5!
Nummer 1: De trilogie Hemel en hel, Het verdriet van de engelen, Het hart van de mens van Jón Kalman Stefánsson
Een boek wat voor mij alles heeft, poëtische taal, beschrijvingen van de harde natuur en het zware leven van de IJslander. Stefánsson neemt je mee in emoties en drama van het IJslandse leven van eind 1800.
Ik las het boek nadat ik hierover getipt werd bij Hebban, geleend bij de bieb en toen ik het uit had kon ik er geen afscheid van nemen. Met behulp van mijn boekhandel heb ik het boek kunnen kopen. Zo fijn, het staat nu mooi te wezen in de boekenkast en ik laat het nooit meer gaan.
Nummer 2: Is dit een mens & Het respijt van Primo Levi
Levi overleefde naziconcentratiekamp Auschwitz. Hij schreef Is dit een mens, meteen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn getuigenis over de gruwelen van de Jodenvervolging laat je de mens en zijn beschaving anders bekijken.Jaren later beschrijft hij hoe hij in 1945 in de totale chaos vanuit Polen terug naar huis reist. Het zijn boeken die vertellen over gruweldaden, die op de een of andere manier, helaas nog steeds gebeuren.
Nummer 3: Ruimte voor vrouwen van Marilyn French
Tijdens de tweede feministische golf in de jaren 70 las ik alles wat los en vast zat over het feminisme. Ruimte voor vrouwen was een van de eerste boeken die ik erover las, het opende mijn ogen over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Nummer 4: In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien
Nog nooit had ik science fiction (fantasy) gelezen. Rond mijn 19e begon ik aan De Hobbit en daarna In de ban van de ring. Wat een heerlijkheid, wegdromen in de fantastische wereld van Tolkien. Helemaal uitgewerkt, eigen talen, gebruiken, wezens, geografie, noem het maar op. Kortom literatuur.
Nummer 5: Wij slaven van Suriname van Anton de Kom
Anton de Kom schrijft met veel liefde en gevoel over zijn Suriname, hij schreef een uniek boek. Een boek dat je dwingt om te reflecteren op het verleden. Een boek dat een aanklacht is tegen racisme en kapitalisme, maar tegelijkertijd probeert te verbinden. Een boek uit 1934 dat op alle scholen moet worden gelezen en besproken.
Stiekem, niet verder vertellen, hieronder nog de nummers 6 t/m 10.
Het bureau van J.J. Voskuil, een rij mieterse boeken.
Tonio van A.F.Th. van der Heijden, zoektocht van een vader naar zijn verongelukte zoon, een boek vol pijn.
Liever dier dan mens van Pieter van Os, hoe overleef je vervolging, hoe kunnen mensen elkaar dit aandoen.
De hemel van de paus van Ross King, deze geschiedenis lezen en dan naar de Sixtijnse kapel, genieten.
Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje, alles reikt naar het verleden en de toekomst, prachtige ingewikkelde vertelling.
Ik ben benieuwd naar andere top-lijsten. Nieuwe tips om boeken te gaan lezen die je anders nooit zou leren kennen.
Come let us read.