Blogpost: edjofrank

De Twijfel van de Schrijver

Zo zelfverzekerd, vol vertrouwen zit ze aan tafel bij de presentator van het boekenprogramma. De camera zoomt in op het zojuist verschenen boek van de bekende journalist. Nonchalant rust haar hand op de blonde krullenbos die losje over haar schouder hangt. Even ontmoeten haar felblauwe ogen de TV kijker voordat ze antwoord geeft op de eerste vraag: "verwacht je dat dit boek net zo'n bestseller wordt als jouw succesvolle debuutroman?" 
Het wekelijkse boekeprogramma, helaas om commerciële redenen van de buis gehaald, was een vast onderdeel van mijn zondagochternd. Boeken en schrijvers kwamen aan bod in een rustige, boeiende uitzending. In het gesprek werd een typering van de inhoud gegeven zonder de afloop prijs te geven. Een vast terugkerende vraag betrof de inspiratie en de bronnen die voor de auteur de noodzaak benadrukten om het manuscript tot een goed einde te brengen.
Mijn aandacht verdeelde zich tussen de inhoud van het interview en de manier waarop de auteurs over hun boreling vertelden. Krachtig, uitgesproken, vol humor of juist ingetogen en zacht sprekend, maar altijd overtuigd van de succesvolle toekomst van hun nieuwste boek.

     Hoe anders voelde het bij mij. Na bijna vier jaar schrijven, reizen, research, herschrijven en nogmaals herschrijven kwam mijn eerste spannende roman van de drukker. Een prachtig boekomslag ontworpen door een bekende designer, een zorgvuldige opgemaakte inhoud, kortom een juweeltje van een paperback zag het licht. Tevreden was ik er mee, jawel ook trots dat het boek er was en er zo mooi uit zag. De boekhandelaren die het boek in handen kregen waren ook vol lof over de uitvoering. Enthousiaste reacties kwamen binnen van een flink aantal lezers die het boek in één ruk hadden uitgelezen. Na al die jaren van twijfel over wat men van mijn schrijfwerk zou vinden, leverden deze positieve commentaren bij mij eerder verbazing en blijdschap op dan zelfverzekerdheid. De twijfel was misschien getemperd, de onzekerheid bleef bestaan over wat de recensenten van gerenommeerde boekenpagina's zouden vinden, mocht mijn boek onder hun ogen komen.
De twijfel van de schrijver, draag ik die alleen of schuilt er achter de vertrouwde glans bij mijn bekende collega's soms ook een moment van aarzeling en onzekerheid?
#twijfel #schrijver #auteur
Lees verder op mijn site

Reacties op: De Twijfel van de Schrijver

Een joodse erfenis - Edjo Frank Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners