Saskia Harkema Auteur

Blogpost: Saskia Harkema

EU laat mensen in de steek met Turkije Dealbab3efb5d67f69507f33be73a184f54a.jpg

Een dierbare vriend van me werkte bij de Macedonische NS ten tijde van het hoogtepunt van de zogenaamde 'Vluchtelingencrisis'. Dat was in 2015. Zijn kantoortje keek uit op de spoorweg waarlangs duizenden en  duizenden mensen hun weg probeerden te maken naar Europa. Hij vertelde over mensen die met kapotte schoenen, amper voldoende eten, zieke kinderen, huilende ouderen hun toevlucht zochten in schuurtjes van druivenplantages die daar in grote getale zijn. Het dorpje Gevgelija werd symbool voor het falen van politieke besluitvorming omtrent oorlogen die jarenlang duren en waar geen einde aan lijkt te komen. 
Problemen worden niet bij de bron aangepakt en men probeert naarstig de gevolgen in te dammen. Niet het menselijke leed is maatgevend, maar de stem van de kiezers die gepaaid moeten worden en binnengehaald om de eigen machtsbasis te behouden of te versterken. Forum voor Democratie heeft handig in weten te spelen op het ongemak bij mensen, door de narratief in de maatschappij te slingeren dat deze gebroken mensen gelukszoekers zijn, jihadisten, opportunisten die uit zijn op onze banen en geld. Hiermee heeft het Forum gezicht gegeven aan een onderstroom in de samenleving die vatbaar is voor loze beloftes en holle retoriek die niet als intentie heeft om werkelijk de problemen op te lossen van de aanhang die ze heeft weten te verkrijgen, maar hen slechts ziet en gebruikt als pionnen in een eigen machiavellistisch spel. Het gaat om macht, onverholen macht die gemaskeerd wordt achter een intellectualistisch discours dat werkelijke motieven verbloemt en ons zand in de ogen strooit.
De Turkije Deal is de trieste slotsom van deze beweging die de-humaniseert en mensen tot zondebok maakt, die al slachtoffer zijn. Erdogan zet ze in, omdat hij weet hoe het spel gespeeld moet worden en de EU en hun politieke leiders naar zijn pijpen heeft doen dansen. We zijn overgeleverd aan machten en krachten die mensen hebben gereduceerd tot een voetnoot in de geschiedschrijving. De Turkije Deal heeft dat zichtbaar gemaakt.  

Reacties op: EU laat mensen in de steek met Turkije Deal

Blijven of gaan? - Saskia Harkema Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken