Nicole van der Elst Hebban Recensent

Blogpost: Nicole van der Elst

Het boekenjaar van Nicole

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Op boekengebied was 2020 een tijd van verandering, want het was het eerst volledige jaar dat ik niet meer in het boekenvak werkzaam was. Naast dat ik niet meer voor mijn werk las, werd door mijn nieuwe baan ook mijn reistijd naar kantoor meer dan gehalveerd. De grote vraag was dan ook: ga ik net zoveel lezen als voorgaande jaren? De lockdown was gek genoeg een zegen! Ik hoorde van veel mensen dat ze het lastig vonden om zich op een boek te concentreren. Ik had daar gek genoeg geen last van en ging vooral in april als een speer.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ik had mijn challenge aan het begin van het jaar op 75 boeken gezet, zo’n 15 boeken lager dan dat ik normaal lees. In de zomer was al duidelijk dat ik dit ruimschoots ging halen en heb ik het aantal zelfs verhoogd naar 85. Ik ben vooral blij met hoe divers ik heb gelezen dit jaar. Veel non-fictie, maar ook veel vertaalde literatuur van over de hele wereld. Als Anglofiel heb ik de snel de neiging om oorspronkelijk Engelse, Ierse of Amerikaanse schrijvers op te pakken, maar ik ben mij steeds meer bewust van pareltjes uit andere landen. Nu ik de laatste jaren een aantal keer naar Zuid-Amerika ben gereisd, ontdek ik ook langzaam de literatuur van dit werelddeel.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Met stip op een: Pauline Goedemans van Grimbergen Boeken uit Lisse. Ze is ontzettend enthousiast en weet elke klant ontzettend snel op zijn of haar gemak te stellen. Naast dat ik stapels boeken bij haar insla, is het ook altijd gezellig om bij te kletsen over het boekenvak. In het voorjaar was het haar grootste angst dat de winkel dicht moest en het is dan ook ontzettend zuur dat dit aan het einde van het jaar toch alsnog is gebeurd.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik las mijn favoriete boek op 6 januari uit: Call me by your name van André Aciman. Er zijn weinig liefdesgeschiedenissen die mij weten te raken, zeker omdat ik een beetje allergisch ben voor alle clichés die vaak voorbijkomen, maar ik was helemaal ondersteboven van dit verhaal. Dat heeft grotendeels te maken met de schrijfstijl, omdat je de opbloeiende liefde alleen meekrijgt vanuit het gezichtspunt van een van de twee hoofdpersonen: Elio. Zijn observaties, gedachten en fantasieën zijn zo puur en werkelijk fantastisch opgeschreven. Tijdens het lezen ging het verhaal niet uit mijn hoofd en ik viel zelfs mijn collega’s ermee lastig!  

Met welk boek ga je 2021 in?
Ik heb vrij tussen kerst en oud en nieuw, dus kan mij volledig op mijn eindeloze stapel ongelezen boeken richten. Ik ben erg benieuwd naar de Nederlandse vertaling van de Booker Prize winnaar van vorig jaar Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo. Daarnaast heb ik dit jaar verschillende lijstjes opgezocht met boeken die op Call me by your name lijken. Op de planning in deze categorie staan nog: Lieg met mij van Philippe Besson en Swimming in the Dark van Tomasz Jedrowski.  

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Dat zijn twee boeken waar ik in Engelstalige blogs en vlogs ontzettend goede verhalen over heb gehoord. Allereerst Wij zijn de wolven van Evie Wyld. Ik houd van historische romans met verhaallijnen die zich elk in een andere tijd afspelen, maar dit boek maakt mij extra nieuwsgierig omdat het lot van de drie vrouwelijke hoofdpersonen door mannen is bepaald. Daarnaast kijk ik uit naar de Booker Prize-winnaar van 2020: Shuggie Bain van Douglas Stuart. Een rouw verhaal over verslaving, seksualiteit en liefde dat zich afspeelt in Glasgow, een stad waar ik vaak ben geweest. Als je met je debuut deze prestigieuze prijs in de wacht sleept, moet het wel de moeite waard zijn, toch?  

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik ga eigenlijk verder op de ingeslagen weg van 2020, waarbij ik weer vooral vertaalde literatuur en non-fictie wil lezen. Daarnaast ben ik al een aantal jaar bezig met het volgen van Spaanse les. Ik kom nu eindelijk op een niveau dat ik eenvoudige boeken kan lezen, dus hopelijk lees ik volgend jaar mijn eerste Spaantalige boek. Met een schuin oog kijk ik altijd naar de boeken dit het goed doen in mijn favoriete boekenland bij uitstek: Ierland. Meestal ben ik er één keer per jaar te vinden, dus laten we hopen dat we in 2021 ook weer over de grens in boekwinkels kunnen snuffelen!

Reacties op: Het boekenjaar van Nicole

Gesponsorde boeken