Blogpost: Marianne van de Boeken

Het boekjaar van Marianne van de Boeken

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Waarom heb ik me al in 2016 ingeschreven bij Hebban en ben ik dat helemaal vergeten? Ik zal het nooit weten. In augustus van dit jaar kwam ik Hebban ineens weer tegen en toen heb ik me aangemeld voor de Reading Challange.
Die herontdekking van Hebban was voor mij het belangrijkste boekenmoment van 2020. Ik zag en las boekenlijsten, recensies, leesclubs, sneak previews, boekenkasten, interviews met schrijvers, boekentipper, enz. enz. Heerlijk om heel organisch een lijst te maken van boeken die je wilt lezen. Moeilijk om te bedenken welke 25 boeken je favorieten zijn, eigenlijk niet te doen. En dan ook nog welk boek is mijn boek van 2020. Behalve lekker lezen, kan ik ook lekker snuffelen en kom zo van het ene te lezen boek op het andere. 

Heb je je Reading Challenge gehaald?

In ben gestart in augustus en had eerst 25 ingevuld, maar al gauw heb ik het veranderd in 35 en de teller staat nu op 38, dus dat is dik gehaald en de maand is nog niet ten einde.
Ik houd al sinds 1986 in een schrift bij welke boeken ik heb gelezen. Ooit ben ik begonnen het in een Excel-bestand te zetten, maar dat is zoveel werk, die tijd kan ik beter aan lezen besteden. Dit jaar heb ik tot nu toe 80 boeken gelezen. Sinds september ben ik met pensioen en of het daaraan ligt of aan dit idiote jaar, ik heb nu wel meer gelezen dan voorgaande jaren. Komt misschien ook wel door alle tips die ik bij Hebban vond. 

Wie is je favoriete boekverkoper?

Astrid Derijks van boekhandel Derijks uit Oss is een fantastisch mens, ze doet alles voor haar klanten. Ze weet welke boeken je mooi vindt en stuurt je een mailtje als ze iets voor je heeft gevonden. Geheel vrijblijvend kun je komen kijken en als je het niks vindt dan doe je het niet, maar dat komt natuurlijk maar zelden voor.
Onlangs ‘vond’ ik de schrijver Auke van der Woud en bestelde 4 van zijn boeken bij Astrid. Eentje was niet meer te koop, maar na enkele weken had ze het toch gevonden bij een andere boekhandel. De boeken worden mooi ingepakt en bij je thuis bezorgd door haar persoonlijk of door een andere medewerker. Astrid schrijft er een leuk kaartje bij, stuurt een Tikkie en hupsakee alles is geregeld. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers.
Een boek uit 1940 wat nog zo van deze tijd is. De hoofdpersonen proberen zichzelf of hun omgeving naar een hoger niveau te krijgen. De zwarte dokter, zijn kinderen en zijn patiënten. De alcoholistische communist, zijn mede-arbeiders, het arme witte meisje, zichzelf. En de kroegbaas kijkt in stilte toe. Allemaal verwachten ze antwoorden op hun levensvragen van een doofstomme man. Het is een boek dat raakt door de gevoelens van eenzaamheid en de worsteling met het leven.
Ik heb nog zwaar getwijfeld of ik Liever dier dan mens van Pieter van Os als boek van het jaar zou kiezen, maar omdat ik het zo fantastisch vond dat een oud boek mij zo kon raken, werd het toch McCullers. Gelukkig heeft Pieter van Os de Libris Geschiedenisprijs gewonnen, daar had ik wel op hem gestemd. Dus dat kwam mooi uit……  

Met welk boek ga je 2021 in?

Vincent van Gogh, de biografie van Steven Naifeh en Gregory White Smith, een dikke pil, die langzaam opgesoupeerd wordt. Elke dag een klein stukje. Zo heb ik me ook door Alles voor Vincent van Hans Luijten gewerkt. Fijne dikke biografieën, heerlijk om terug te gaan in de tijd en meer te lezen over leven en werken van Vincent. Ik verheug me erop om eindelijk weer eens naar een museum te kunnen en zijn meesterwerken weer te bewonderen.
Over dikke pillen gesproken, wat heb ik genoten van de trilogie (Hemel en hel, Het verdriet van de engelen, Het hart van de mens) van Jón Kalman Stefánsson. Getipt door Tea, fantastisch, van die schrijver ga ik meer lezen. Vissen hebben geen voeten ligt al klaar. 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
In mei komt Stemvorken van A.F.Th van der Heijden uit. Onderdeel van De tandeloze tijd. Ik heb er nou al zin in. Wat een schrijver is die man. In de jaren 80 begon hij met De slag om de Blauwbrug, verkocht was ik. Een hele flinke rij van Adri staat in mijn boekenkast.
Een cadeau dat ik een week geleden kreeg is Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan van Ischa Meijer, dat is ook een boek om langzaam van te genieten.Verder kijk ik ernaar uit om nog meer boeken te lezen van Jane Gardam, ook een tip van Tea. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
De teller staat op 60, maar als het er meer worden is het ook prima. Ideeën genoeg. Ik wil me alleen niet vast pinnen op bepaalde titels en lekker flexibel blijven.

Om met Emilie Poulsson te spreken:
Books are keys to wisdom's treasure;
Books are gates to lands of pleasure;
Books are paths that upward lead;
Books are friends. Come, let us read.

Reacties op: Het boekjaar van Marianne van de Boeken

Het hart is een eenzame jager - Carson McCullers Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken