Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Hanske Plenge Boekverkoper

Blogpost: Hanske Plenge

Impressie van de leesclubavond in de boekwinkel Kramer & van Doorn

31-10-2021 door Hanske Plenge 6 reacties
8c35bf2659a10410e401d0cc11db9bc0.jpg
Leuk? Ja! Interessant? Ook. Een beetje onwennig met allemaal onbekenden? Zeker, maar een avond samen een boek bespreken geeft vooral een meerwaarde aan je leeservaring. Lezen is tenslotte een solitaire bezigheid, door er samen over te praten gebeurt er iets extra’s…
Hetzelfde boek lezen en ervaringen uitwisselen zorgt ervoor dat je ziet dat er andere manieren van lezen zijn dan alleen de jouwe, dat je er dieper in duikt en nieuwe perspectieven ontdekt.

Het is sowieso bijzonder om ’s avonds na winkeltijd bij elkaar te komen in een verder lege, stille winkel. Al die boekenkasten om je heen zorgen voor een heel speciale sfeer.
Op donderdag 28 oktober jl. bespraken wij onder begeleiding van mijn collega Monique Hurkmans het boek Een Vriendschap van Silvia Avallone (Bezige Bij 2021). Het is een krachtige, universele roman en haar grootste succes sinds ze internationaal doorbrak met haar debuut Staal.
Na een kort voorstelrondje introduceert Monique de schrijfster en haar werk.Op de achterflap: Elisa en Beatrice ontmoetten elkaar toen ze veertien waren, in een stadje ‘T’ aan de Toscaanse kust. In alles zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze delen één overheersend gevoel: eenzaamheid. Wanneer ze op een dag besluiten om een dure spijkerbroek te stelen, ontstaat er een vriendschap tussen de twee die onverbreekbaar lijkt. Ze delen alles: hun eerste feestjes en liefdes, de eerste pijn en rouw. Elisa en Beatrice zijn jong, verre van perfect, rebels en onafscheidelijk. Maar dan breekt er iets. Dertien jaar later is Beatrice een wereldberoemde persoonlijkheid, ze heeft miljoenen volgers op social media en een bestaan waar anderen alleen van kunnen dromen. Elisa, inmiddels moeder, had het veel moeilijker na hun breuk en probeert de betekenis van hun vriendschap te duiden.
Aan de hand van zes oude schoolagenda’s reconstrueert Elisa hun verhaal.
Hun ontmoeting begint in 2000 en de vriendschap speelt zich af tegen de achtergrond van de opkomst van internet en social media.
In kleine groepjes van 4 personen bespreken wij vragen over het boek zoals:
-             Wat delen de vriendinnen en waarin zijn ze elkaars tegenpool?
-             Waarom heeft Avallone voor de titel Een vriendschap i.p.v. De vriendschap gekozen?
-             Waarom duidt zij de stad met alleen de letter T aan?
Met hun aantekeningen paraat en druk geblader in het boek (‘waar stond dat ook alweer?”) ontstaat er een levendige discussie. Als ware detectives bijvoorbeeld probeerden de aanwezigen de plaats T te traceren, o.a. via Google earth. De meningen op de verschillende vragen varieerden van eensgezindheid tot behoorlijk uiteenlopend.
De vraag die voor de meeste discussie zorgde kwam aan het einde toen wij weer plenair bijeenkwamen: Hoe gaat het verder met de vriendschap?
Opvallend weinig kranten/media hebben een recensie geplaatst. Het wordt blijkbaar teveel als een roman voor vrouwen gezien. Jammer, daarmee wordt geen recht gedaan aan het psychologische karakter van het boek. Met het toekennen van een eigen sterren-score, uiteenlopend van 2 tot 4 sterren (gemiddeld 3,5*), bleek dat verdeeldheid een goede discussie niet in de weg staat, integendeel!

Tenslotte werd het boek voor de januari-bijeenkomst bekend gemaakt. Dat zal de 24ste keer zijn dat Monique de leesclub zal begeleiden. Ongetwijfeld levert dat weer een verrijking op door het gezamenlijk lezen en bespreken van een boek. En die onbekenden? …worden vaste gezichten.

Reacties op: Impressie van de leesclubavond in de boekwinkel Kramer & van Doorn

Een vriendschap - Silvia Avallone Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners