Literaire parels van 2015

13-12-2015 2 reacties
Buiten wordt het steeds eerder donker en dat betekent dat het binnen steeds eerder kerstig gezellig wordt. Mijn kamerplant schittert door de kerstverlichting die de plant omtovert tot geïmproviseerde kerstboom. Eronder liggen cadeaus – boeken, natuurlijk. Wat anders vult een ruimte zo met warmte als een verzameling verrijkende literatuur? Ter inspiratie deel ik met jullie een top vijf van boeken die ik dit jaar las en die me zijn bijgebleven.
8298e638fef3287d60f8ed5a26e5ccca.jpg


Vorig jaar deelde ik mijn Literatuur Top 10 van 2014. 't Is the season for lijstjes en om die traditie voort te zetten, heb ik een top 5 samengesteld met boeken die ik mijn literaire parels van 2015 noem.


5. Alea van Ria Schopman (Brainbooks, 2014)
Met haar debuut heeft Ria Schopman zich bewezen als begenadigd schrijver die literatuur toegankelijk maakt voor het grote publiek. In mijn recensie voor Hebban noemde ik het 'een even spiritueel als filosofisch sprookje'.

'Het is alsof Ria van over de hele wereld facetten van spiritualiteit, filosofie, psychologie en fantasie heeft verzameld, om die in haar creatieve belevingswereld te ontwikkelen tot een verhaal dat even toegankelijk is als diepzinnig, even herkenbaar als algemeen, even alledaags als feeëriek.'

Ria werkt momenteel aan haar tweede boek, een thriller. Ik kan niet wachten!

Lees hier mijn hele recensie.


4. Waar het licht is van Jennifer Niven (Moon, 2015)
Het is de eerste young adultroman van schrijfster Jennifer Niven die hiervoor romans voor volwassenen en non-fictie schreef. Met Waar het licht is brak ze internationaal door en sindsdien wordt het meeslepende verhaal van Violet en Finch overal geprezen. Geheel terecht, want Waar het licht is van Jennifer Niven is een ijzersterk YA-debuut, geschreven in begrijpbare taal met diepgaand metaforen.

Momenteel schrijft Jennifer het script voor de verfilming met Elle Fanning als Violet in de hoofdrol. Ik ben benieuwd of de film de kwaliteit van het boek weet te evenaren.


3. Wat behouden blijft van Wallace Stegner (Lebowski, 2015)
Een fascinerend boek! Wat behouden blijft is de laatste roman van de Amerikaanse schrijver Wallace Stegner. Hij 'bezat de gave om puur door het beschrijven van intonatie en door de woordkeuze een geheel personage te scheppen. Aan de dialogen kan de lezer al zien wie wat uitspreekt. Stegner beschrijft gedrag en omgevingen op een magische manier, bijna melancholisch en altijd fascinerend.' schreef ik in mijn recensie voor Hebban.

'Wat behouden blijft is een roman die doordrenkt is van levenswijsheid, vol zit met subliem gearrangeerde zinnen die lezen als een perfect opgetekend gedicht. Een roman die erom vraagt voorgelezen te worden, waarbij je als lezer al direct de auteur voor je ziet, hem hoort, geboeid raakt door een ingebeelde persoon. Je zit bij hem in de woonkamer, hoort hem spreken op een hypnotiserende toon met zijn rijke woordenschat. Subliem.'

Lees hier mijn hele recensie.


2. Schitterende ruïnes van Jess Walter (Marmer, 2015)
Het boek dat Een schitterend gebrek van Arthur Japin van de troon stootte als mijn favoriete historische roman. Schitterende ruïnes is een een fenomenale genre-overstijgende roman. Een boek dat zo goed en veelzijdig is laat zich moeilijk samenvatten, en ook mijn recensie was niet mijn beste. Met ieder woord dat ik erover typte kreeg ik steeds meer het gevoel het boek te reduceren tot een tekst die het boek geen eer zou aandoen. Toch is er één alinea die míjn leeservaring goed beschreef.

'Het is prachtig hoe Jess Walter alle verschillende verhalen van de personages weet te integreren in één verhaal, waarbij alle facetten elkaar versterken en niets onduidelijk blijft. Elk verhaal, klein of groot, versterkt de plot en dringt bij de lezer binnen. Met zijn rijke woordenschat en magistrale schrijfstijl weet Walter de verschillende tijden en gebieden, de personages met hun gevoelens en gedachten en diens relaties tot elkaar tot leven te wekken.'

Lees hier mijn hele recensie.


1. Dertig dagen van Annelies Verbeke (De Geus, 2015)
Mijn absolute nummer één is Dertig dagen van Annelies Verbeke. In mijn recensie voorspelde ik het al: 'We kunnen slechts wachten op een prijzenregen voor Dertig dagen.' Het boek won de F. Bordewijkprijs, werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs) en recentelijk won het boek de NRC Boekenwedstrijd. Wat mij betreft had Annlies ook de ECI Literatuurprijs gewonnen, want Dertig dagen is een buitengewoon accurate weerspiegeling van de teloorgang van de maatschappij en daarmee is het actueel en relevant.

'In Dertig dagen is het Verbeke buitengewoon goed gelukt haar scherpe observaties van omgevingen en maatschappelijke ontwikkelingen te verwerken in een meeslepend verhaal. (...) Verbeke haalt zo veel actuele misstanden aan dat het de lezer regelmatig dwingt te stoppen met lezen, het boek weg te leggen, te reflecteren en daarna verder te gaan met de reis.'

UPDATE: Het boek is nu ook genomineerd voor de Prijs van Confituur, de nieuwe literaire prijs van Vlaamse boekhandels die maart 2016 voor het eerst wordt uitgereikt.

Lees hier mijn hele recensie.


Nu ben ik onwijs benieuwd naar jullie lijstje! Wat is jullie top 5?

Reacties op: Literaire parels van 2015

Gesponsorde boeken